• Haberler
  • Atılan akademisyenler için geri dönüş yok

Atılan akademisyenler için geri dönüş yok

Tüm illerde valilikler bünyesinde oluşturulan kurullarda FETÖ operasyonlarında haksızlığa uğradığını iddia edenlerin başvuruları alınmaya devam ediyor. Ancak bu kurullar FETÖ kapsamında üniversiteden atılan akademisyenleri kapsamıyor. ERÜ Rektörü Güven kendilerine yeni bir genelge gelmediği sürece akademisyenlerle ilgili bir işlem yapamayacaklarını söyledi.

Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhammet Güven ile FETÖ operasyonu sonrasında üniversitenin son durumunu konuştuk.  FETÖ operasyonları kapsamında üniversiteden 71 akademik personelin görevinden uzaklaştırıldığını söyleyen Güven, bu açığı kapatmak için yeni kadro ilanları açtıklarını ancak nitelik olarak büyük bir kayıp yaşadıklarını belirtti.
Valilikler bünyesinde oluşturulan ve FETÖ operasyonlarında haksızlığa uğradığını iddia edenlerin başvurularını araştıracak kurullarla insanların aklanacağı şeklinde yanlış bir algı oluştuğunu kaydeden Güven, “Diğer kurumlar nasıl yaptı bilemiyorum.  Ama bizde süreç şöyle işledi: Hakkında FETÖ’ye mensup olduğu ile ilgili bir bilgi, belge gelen personeli iki aşamadan geçirdik. Ön inceleme komisyonumuz önce bunları inceledi. Daha sonra açığa alıp soruşturma başlattık. Yani en az iki komisyondan geçtiler. Dolayısıyla bize herhangi bir yazı gelmediği sürece yapacağımız fazla bir işlem yok.” İfadelerini kullandı.

Gelecek öğrenci sayısını tahmin etmek zor
Kapatılan Melikşah Üniversitesi’nden ERÜ’ye kaç öğrenci geleceği netleşti mi?
Kapatılan Melikşah Üniversitesinin lisans ve ön lisans öğrenci sayısı 3 bin 500 civarındaydı. Bunların bir kısmı başka üniversitelere yatay geçiş yapmış olabilir. Kayseri’de olanların birçoğu burayı tercih edecektir. AGÜ’yü de tercih etme ihtimalleri var. Öğrenciler ÖSYM tarafından merkezi yerleştirme sistemi ile girdikleri yıldaki puanlara göre tercih yaptılar ve yerleştirildiler. Daha sonra mağdur olmamaları ve ailelerinin yanında eğitim görebilmeleri için özel öğrenci statüsü hakkı tanındı. Bu haftanın sonuna kadar da özel öğrenci başvuruları var. İnternet üzerinden online başvuruları alıyoruz. Bu başvuruların toplamda 3 binin üzerinde olacağını düşünüyoruz. ERÜ’de öğrenci sayısı 65 bine yaklaştı. Kayseri dışında olup FETÖ operasyonları çerçevesinde kapatılan üniversitelerden de öğrenciler üniversitemizi tercih etme hakkına sahip. Aynı zamanda şehrimizde kapatılan Melikşah’tan da öğrenciler başka bir üniversiteyi tercih etme hakkına sahip. Bu nedenle gelecek öğrenci sayısını tahmin etmek güç.

Melikşah Üniversitesi’ne ücretli olarak başvuran öğrenciler ERÜ’ye ödemelerini yapmaya devam edecek. Ancak bu öğrenciler ÖSYM’nin sınavından daha düşük puan alıp ilgili bölümleri okuyan öğrenciler. Bu durum eğitim kalitesinde bir sıkıntı oluşturmayacak mı?
Mutlaka seviye farkı olacaktır. Ama bununla ilgili eğitim sırasında ne ile karşılaşırız onu bilemiyoruz. Daha düşük puanlı öğrenciler sonuçta. Başarı durumunu göreceğiz zaman içerisinde.

Nitelik olarak büyük kayıplarımız oldu
FETÖ’nün 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında ERÜ’den de birçok akademisyen soruşturma geçirdiği için memuriyetten uzaklaştırıldı. Bu açığı nasıl kapatmayı düşünüyorsunuz?
Bunların içerisinde idari personel de var. Bunlar hakkında soruşturmalar yapıldı. Sonrasında 20’nin üzerinde göreve iade oldu. Bunun dışında 44 idari personel kamu görevinden çıkarıldı. 71 akademik personel kamu görevinden çıkarıldı. Ayrıca 11 civarında dosya YÖK’te bekliyor. Kalanlarla ilgili soruşturma devam ediyor. Onları da önümüzdeki haftaya kadar bitirmeye çalışıyoruz. 
Bu açığı kapatmak zor. Şu andan itibaren web sayfamızda öğretim üyesi ve öğretim elemanı alım ilanları yer almaya başladı. Bunu önümüzdeki süreçte en azından sayısal olarak tamamlayabiliriz. Ama nitelik olarak bu kayıpları gidermek zor. 10-15 yılını bu işe vermiş kişilerin yerine yeni elemanlar alacağız. Bunların yetişmesi biraz zaman alacak. Şu an mevcut öğretim üyelerinin üzerinde gerek ders gerekse hizmet yükü arttı.

Genelge gelmediği sürece bir şey yapamayız
FETÖ operasyonlarında haksızlığa uğradığını iddia edenlerin başvurularını araştıracak kurul tüm illerde valilikler bünyesinde oluşturuldu. Bu kurulun akademisyenleri kapsamadığını biliyorum. Üniversitede böyle bir komisyon oluşturulacak mı?
Valilikteki süreç nasıl işliyor bilmiyorum. Üniversitelerde şu an böyle bir şey yok. Bazılarında komisyon oluşacak ve insanlar burada aklanacak diye bir algı oluştu.

En az iki komisyondan geçtiler
Diğer kurumlar nasıl yaptı bilemiyorum.  Ama bizde süreç şöyle işledi: Hakkında FETÖ’ye mensup olduğu ile ilgili bir bilgi, belge gelen personeli iki aşamadan geçirdik. Ön inceleme komisyonumuz önce bunları inceledi. Daha sonra açığa alıp soruşturma başlattık. Yani en az iki komisyondan geçtiler. Dolayısıyla bize herhangi bir yazı gelmediği sürece yapacağımız fazla bir işlem yok. Devlet kanallarından bize yeni bir yazı gelirse yeniden değerlendirebiliriz. Kamuoyunda oluşan bu beklentilerle birlikte açığa alınan tüm personeller dilekçe verdi. Onları değerlendirme aşamasındayız. Bilindiği üzere akademik personel kanun hükmünde kararname ile kamu görevinden çıkarıldı. Dolayısıyla şu anda bizim için yeni bir genelge gelmediği sürece bunlara yapabileceğimiz bir işlem yok.

Güçlü Türkiye için üniversitelere büyük iş düşüyor
Son olarak neler söylemek istersiniz?
Yeni eğitim öğretim yılının tüm öğrenci ve velilerimize hayırlı olmasını temenni ediyorum. Zor günlerden geçiyoruz. Bu ülke, bu millet tüm bunları geride bırakacaktır. Sıkıntılı günler yaşıyoruz. Bir darbe girişimini atlattık. İnşallah bu son olur ve bir daha böyle girişimlerle karşı karşıya kalmayız. Çok iyi kenetlendik. Bu kenetlenme gösterdi ki millet olarak çok rahatlıkla sorunların üstesinden gelebiliriz.
Sıkıntılar bitmeyecek gibi gözüküyor. Bunun içerisinde de başta üniversiteler olarak ülke gelişimine katkı sağlamamız gerekiyor. Ne kadar güçlü bir ülke olabilirsek o zaman daha az sorunla karşılaşabileceğimize inanıyoruz. Bunun için de çok çalışmak, çok üretmek gerekiyor. Bunda da en büyük görev üniversitelere düşüyor. Tüm üniversitelerimizin bunun bilincinde olduğunu düşünüyorum.  
Söyleşi: Bünyamin Gültekin/Ramazan Karakuş

Yorumlar 1
Atılan Akademisyen 08 Ekim 2016 22:46

kraldan çok kralcı olmamak gerek sayın güven

Bakmadan Geçme