Arık'tan milli tarım eleştirisi
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kayseri Milletvekili Çetin Arık, hükümetin tarım politikalarını eleştirdi. Arık, Milli Tarım adı altında Cumhurbaşkanlığı'nda yapılan toplantının esasında iktidarının 15. yılına yaklaşan Adalet ve Kalkınma Partisi hükümetlerinin tarım ve hayvancılığı bitirdiğinin işareti olduğunu söyledi.
CHP Kayseri Milletvekili Çetin Arık, AK Parti iktidarının tarım politikalarını eleştirdi. Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan Bütçe Komisyonu’nda Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın bütçesinin görüşülmesi sırasında söz alan Arık, 15 Kasım 2016 tarihinde yapılan Milli Tarım toplantısını eleştirerek, “Çiftçilerimiz üretimin nasıl artırılacağını, ürünlerin nasıl değer kazanacağının, mazotun nasıl ucuz alınacağının, boşalan ahırların nasıl doldurulacağının, yem fiyatlarının nasıl düşürüleceğinin müjdesini bekledi. Ama ortada bir proje olmadığını çiftçiler ve cümle alem gördü. Esasında iktidarının 15. yılına yaklaşan AKP hükümetlerinin tarım ve hayvancılığı bitirdiğinin işaretidir bu. Ne istedilerse verdikleri, birlikte büyüdükleri, övgüler yağdırdıkları cemaat ve Fetö’ye önce sahip çıkıp bugün karşı çıktıkları gibi Milli Tarım projesi ile ithalat da artık savunulmuyor herhalde.” dedi.
Dönemin Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’in 2012 yılında Fransa’da tarım alanında üretimi desteklemek amacıyla verilen Şövalye Liyakat Ödülü’nü aldığını hatırlatan Arık, açıklamalarını şöyle sürdürdü: “AKP’nin tarım bakanları Türkiye’de üretim pahalı, ithal etmeliyiz demiyorlardı sanki. 2010-2014 yıllarında 1.5 milyon Büyükbaş, 2 milyon küçükbaş hayvan ithal edilerek yaklaşık 10 milyon doları biz ödemedik sanki. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarım ve hayvancılık stratejisini ithalat ağırlıklı olarak öngörmektedir.
Bunu gören ihracatçı ülkelerde Türkiye’deki Bakanlar için övgüler yağdırmaktadır.
Fransa’da tarım alanında üretimi desteklemek amacıyla çalışma yapanlara verilen ‘Şövalye Liyakat Ödülü’ 2012 yılında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’e verilmedi sanki. Bu madalya yerli üretimi desteklendiği için mi, yoksa Fransız üreticiler desteklendiği için mi verildi soran yok. Gelinen noktada damızlık hayvan, besilik hayvan, kesimlik hayvan ithalatı hız kesmeden sürmekte ve hatta et ithalatı gündemdedir. Böyle devam ettiği sürece birçok ihracatçı ülke kendi üretiminin sürekliliğine katkı sağladığı için Türkiye’ye ve Gıda, tarım ve Hayvancılık Bakanı’na madalya vermeye devam edecektir.”
Türkiye’nin kendi yetiştirdiği ürünleri dahi ithal eder duruma geldiğini belirten Arık, şöyle konuştu: “Sebze tohumlarını İsrail, Hollanda ve Şili’den alıyorsunuz, Nohut, kuru fasulye, mercimek gibi bakliyatlar Kanada’dan, Arpa Fransa’dan, Buğday Rusya’dan, ayçiçeği Japonya’dan… Nar, Karpuz, Kavun İran’dan, Pamuk Yunanistan’dan… Ceviz Şili, Özbekistan, Ukrayna’dan alınıyor. İspanya’dan yeşillikler geliyor. Besilik dana Polonya, Macaristan, Çek Cumhuriyeti’nden… Anguslar Uruguay, Brezilya, Arjantin’den… Düveler Avrupa ve Amerika’dan… Kurbanlık koyunlar Avusturalya-Yeni Zelenda’dan… Yumurtacı ve etçi tavuk damızlık yumurtaları tamamen yurt dışından getiriliyor… Görevi tohumluk ve damızlık materyal üretip çiftçiye dağıtmak olan Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) artık damızlık hayvan ithalatı yapıyor. Et ve Süt Kurumu (ESK) besilik ve kesimlik hayvan ithalatı yapıyor. Yem hammaddeleri ithalata dayalı ve çok pahalı…Süt ürünleri ihracatı yok seviyesinde…”
CHP Bünyan İlçe Başkanı İbrahim Marzıoğlu’nun kendisini aradığını belirten Arık, Marzıoğlu’nun 40 kuruşa mal ettiği patatesi 20 kuruşa satamadığını ifade ettiğini ve ürettiği ürünleri Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı’na göndermek istediğini söyledi.
Kurumsal Haber