Zehirlenmemek İçin Kültür Mantarı Yiyin
Yaz aylarının başlamasıyla birlikte meydana gelen mantar zehirlenmeleri konusuna dikkat çeken Memorial Hastanesi doktorlarından Uzman Doktor Haluk Mumcuoğlu, 'Zehirli mantarlar çok düşük dozlarda ölümcül sonuçlar doğurabiliyor' dedi.Konu...
Konu ile ilgili bilgiler veren Uzman Doktor Haluk Mumcuoğlu 'Mantar zehirlenmelerini özellikle yazın sonu ve sonbaharın başında gözlemekteyiz. Bazı durumlar da ilkbaharda da mantar zehirlenmesi gözlenebilmekte. Genellikle mantar zehirlenmesinin ilk bulgusu mantarı yedikten ilk 6-8 saat sonra tabi bu süre her türlü mantar da aynı olmuyor. Değişik mantarlarda değişik sürelerde olmakla birlikte bulantı, kusma ve ciddi karın ağrısı ile gelmekte hastalar. İler ki dönemler de bunlara hastanın şuur değişikliği, kaslar da görülen sertlik, kas krampları ile birlikte genel durumunda bozulma eşlik edebilmekte. Değişik mantar zehirlenmeleri var 'dedi.
Mumcuoğlu 'Mantar zehirlemelerindeki bulgular çok farklılık arz etmekte. Bazı mantar zehirlenmelerinde karaciğere bağlı ölümler gözlemlenebilirken, değişik mantar zehirlenmelerinde karaciğer böbrek yetmezliği ve diğer kemik iliği de dhil olmak üzere ölümler gözlenebilmekte. Yani yenilen mantarın türüne göre tutulan organ değişiklik arz etmekte. İnsanlar tecrübesine güvenerek 'uzun yıllardır ben bu mantarı yiyorum' diyerek topladıkları mantarları yiyorlar. Yalnız şöyle bir sıkıntı var istedikleri kadar tecrübeli olsunlar, bazı mantarlar iyi huylu ve kötü huylu diyebiliriz. Zehirli mantarlar zehirli olmayan mantarlar birbirlerine çok fazla benzemekte. Tecrübesine güvenerek bu mantar zehirli değil dedikleri zaman yıllardır kırk elli yıldır mantar yiyen insanların mantar zehirlenmesine bağlı komplikasyonlarla kaybedildiği gözleniyor. Onun için topladıkları mantarları biz hastaların emin olsalar dahi yemelerini çok fazla önermiyoruz. İlla mantar yiyecekler ise kültür mantarları yemelerini öneriyorum. Onun dışında eğer bilmedikleri bir mantar yemişlerse çok düşük dozlar da dahi ölümcül olabildiğini karaciğer ve böbrek yetmezliğine yol açabildiğini düşünmeleri ve bulantı, kusma, karın ağrısı gibi semptomlar ortaya çıktığında mutlaka en yakın acil servise başvurmalarını unutmamaları gerekiyor 'diye konuştu.
Mantar zehirlenmesinin belirtileri için ise Mumcuoğlu 'Mantar zehirlenmesinde en önemli belirtileri bulantı, kusma, karın ağrısı, halsizlik gibi semptomlarla başlar. Onun dışında kanamalar görülebilir. Diş eti kanaması veya vücudun her herhangi bir yerinde olabilir. En çok görülen mantar zehirlenmesin de manito faliadis denilen özel bir mantar türü var. Burada semptomlar çok şiddetli olur. Bu şiddetli dönem de acil servise veya doktora başvurmadığında belirli bir süre sonra 4-6 saat içerisinde semptomlar geriler. Hastaların en önemli yanılması şudur ben rahatladım artık bana bir şey olmaz düşüncesi ile bir doktora başvurmazlar. Hastaların kesinlikle rahatladım diyerek doktora veya acil servise gitmekten vazgeçmemeleri gerekiyor 'şeklinde konuştu.