Yüksek faiz tuzağına dikkat

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, sözleşmelerde yüksek faiz tuzağı olduğunu belirterek 'Adalet Bakanlığı birilerinin ticaret karını az bulup faiz ve avukatlık masraflarıyla para kazanma hırsına tüketicileri harcıyor' dedi.

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin,  birliğin genel merkezinde yaptığı basın toplantısında  TMSF'nin de faiz tuzağına alet olduğunu iddia ederek,  'Devlet eliyle vatandaşın cebinden para çalınıyor' dedi.

Adalet Bakanlığı sessiz kalıyor

İcra müdürlüklerinin avukat zinciri oluşturarak tüketiciyi mağdur ettiğine dikkat çeken Başkan Mahmut Şahin, Adalet Bakanlığı'nın duruma sessiz kalmaması gerektiğini belirtti.

 'Ticari karlarıyla yetinmeyenler hukuktaki karları görünce ağızlarının salyaları akarak o kazandıkları paranın salyalarını kapatacağını düşündüler. Ama o salyalar açık açık gözüküyor' diyen Şahin şunları söyledi:

'İlamsız  icra takipleri bu ülkenin kanayan bir yarasıdır. Sadece ticari karlarla yetinmeyen bazı ticaret maymunları hukuku da kendilerine alet ederek kazançlarını arttırmanın peşine düşerken ağızlarından akan salyaları üstlerini başlarını batırıyor. Bu salyaları kazandıkları paralar temizlemiyor. Kimi firmalar senetsiz kefilsiz satış yapıyoruz vaadiyle yüksek faizler uyguluyor. Sözleşme şeklinde hazırlanan bonoları bir gün geciktirseniz % 60'lara varan faizlerle tefecilere rahmet okutturuyorlar. Dosya harçları, vekalet ücretleri, icra masrafları...Vatandaş ne olduğunu anlayana kadar haciz ve hapis tehditleri karşısında borcunu kat kat ödemek durumunda kalıyor. Tüketici yüksek faize itiraz ederse de altını üstünü kesip sözleşme diye imzalattırdıkları kağıdı senet haline getiriyorlar. Yıllar önce TMSF'ye devredilen Telsim'le alakalı bir avukat zinciri oluşturulmuş. İzmir deki avukat İstanbul'da bulunan tüketicilere, Konya'daki avukatlar Samsun'daki tüketicilere, Sivas'taki avukat Kayseri'deki tüketicilere ilamsız icra takibi gönderiyor. Kendisine ne fatura ne de ihtar gelmeyen tüketici 'borcum yok' diye itiraz ediyor. Hiçbir delile dayanmayan borcu ispat etmeyen, avukatların yazıp icra müdürlerinin imzaladığı bir kağıtla tüketiciler hiç bilmedikleri bir borçla, yüksek faiz ve avukat ücretleriyle karşı karşıya bırakılıyorlar. Bir tarafta abonelerine direk icra takibi yapan bir elektrik dağıtım firmasının EPDK tarafından cezalandırıldığına şahit olurken diğer taraftan TIVIST aracılığı ile tüketicinin cezalandırılmasına sessiz kalamayız. Yargıtay'ın 3.480 TL ve altındaki borçlarla alakalı 'direk haciz işlemi yapılamaz, önce hakem heyetine gidilmesi lazım' şeklindeki 18.032015 tarihli kararını icra müdürlerine hatırlatmak lazım. Avukatların önlerine koydukları kağıtları imzalamalarını değil, Yargıtay'ın kararına uymaları gerektiğini hatırlatmak istedik. Korumasız bırakılan tüketicilerden avukatlık ve icra yoluyla haksız ve hukuksuz bir şekilde hile ile zenginleşen bu kişi ve kurumların cehenneme odun taşıdıklarım söyleyerek tatmin olmayacağız. Adalet Bakanlığı'nı hukukun bu işlere alet edilmesi karşısında düşünmeye davet ediyoruz.'

Tüketicinin itirazlarının kabul edilmediğini de vurgulayan Şahin, 'Tüketicinin itirazı kabul edilmiyor, icra müdürlüğü Yargıtay'ın verdiği kararı bırakıp avukatın önüne koymuş olduğu kağıdı imzalayınca tüketicinin aleyhine dönüyor. Bu durumda tüketiciye bir yük biniyor. Mahkemelere olan güven sarsılıyor. Burada çok büyük bir yanlış yapılıyor.' dedi.

Haber -Fotoğraf: Ramazan KARAKUŞ 

Bakmadan Geçme