Yörük 'Medyada İmam İmajı'nı Anlattı

Gazetemizin Genel Yayın Yönetmeni Rıfat Yörük, Talas'ta görevli imam ve müezzinlere 'medya ve sinemada imam imajı' konusunu anlattı.

 Talas Müftülüğü Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen sunum öncesi konuşan Talas Müftüsü Esat Yapıcı, Yörük'le 1994'den beri tanıştıklarını belirterek 'Hacıbektaş'ta görevliyken söyleşi için davet etmiştim ama kısmet bugüneymiş' dedi.

Sunumuna 'Nasıl bir imam-müezzin modeli?' sorusunu açarak başlayan Yörük, halk arasında en çok sevilen din adamlarının 'korkutmayan', 'sevdiren', 'güleryüzlü', 'kendini her bakımdan iyi yetiştirmiş', 'sosyal ilişkileri güzel', 'sporla uğraşan icabında gençlerle maç yapan', 'hitabeti, diksiyonu çok iyi, konuşmasıyla insanları etkileyebilen ancak vaaz ve hutbeyi çok uzatmayan' kişiler olduklarını söyledi.

Çeşitli fıkra ve anılarla süslediği konuşmasında 'Cemaati artırma yolları' konusunu da işleyen Yörük, hanımları camilere çekmek için yeterince girişim yapılmadığını, abdesthane ve tuvalet konusunda sıkıntılar yaşandığını, Cuma namazına katılmak isteyenlerin de erkekler tarafından neredeyse kovulduklarını anlattı. Rıfat Yörük, Bosna'da köylerde bile hanımların camilerde vakit namazlarını kıldıklarını memnuniyetle gördüğünü belirterek, ülkemizde din algısının hala erkek egemen olmasından yakındı.

7'sinde kovuldu, 70'inde dönebildi

Geleceğimiz olan çocukları camiye çekebilmek için onların oynamalarına, koşturmalarına karışmamak gerektiğinin altını çizen Yörük, Cem Karaca'nın 7 yaşında camiden kovulmasından sonra ancak 70 yaşında camiye dönebildiğini hatırlattı.

Yörük, medya, televizyon ve sinemadaki imam imajı konusunda da şunları söyledi;

'Medyadaki çember sakallı, mürteci imam imajı, genç kuşak imamların müspet haberleriyle artık dengelendi. Mesela Üsküdar Aziz Mahmut Hüdai Camii'nin kedi sever medyatik imamı dünya çapında meşhur oldu.

Televizyon tarihimizde en olumlu imam tiplemesi rahmetli Tarık Buğra'nın yazdığı ve yine rahmetli Yücel Çakmaklı'nın TRT'ye dizi yaptığı 'Küçük İmam'dır.

Türk Sineması ise 'Vurun Kahpeye' filmindeki vatan haini, yobaz, ırz düşmanı, kötü imam tiplemesinden artık 'The İmam', 'Adem'in Trenleri', 'Uzak İhtimal' gibi olumlu din adamlarının yer aldığı filmlere geçiş yapmıştır. Bu olumlu geçişte Milli Sinema'nın kurucusu, 'Birleşen Yollar', 'Zehra', 'Diriliş', 'Oğlum Osman', 'Kızım Ayşe' gibi filmlerin yönetmeni Yücel Çakmaklı'nın ayrıca Mesut Uçakan, Salih Diriklik, İsmail Güneş, Mehmet Tanrısever gibi isimlerin çok büyük emekleri vardır. Yeni filmler, dine ve din adamlarına olumlu yaklaşımları yanında çok başarılı zikir sahneleriyle de dikkatleri çekmektedir.'

Finaldeki temenniler

Genel Yayın Yönetmenimiz sunumunu 'Allah sizleri üçüncü sayfa haberlerine konu olan imamlar olmaktan korusun! 'Hoca verir talkını, kendi yutar salkımı!, Hocanın dediğini yap, yaptığını yapma!, Hocanın bir eli almaya, bir eli yemeye, Hacıdan, hocadan; kork karanlık geceden!' gibi kötü imajları silenlerden eylesin' temennileriyle tamamladı.

 

(Kayseri Gündem)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bakmadan Geçme