Yogartık

 Arakan'da Budistler Müslümanları hunharca katlederken,  Türkiye'de ise Budizm'in bir felsefesi olan 'Yoga' için festival düzenlenecek. Dini ve milli hassasiyetleri en üst seviyede olan Trabzon'da, 14-19 Eylül tarihleri arasında yapılması planlanan 'Uluslararası Trabzon Yoga Festivali' şimdiden tepki çekmeye başladı…

Arakan'da Budistler, binlerce Müslümanı katletti; evlerini ve köylerini yaktı. Yüz bini aşkın Müslüman ise sınırı aşarak civar ülkelerdeki kamplara sığındı. Budist yönetim ve rahiplerin dünyanın güzü önünde zalimliklerini sürdürdüğü Arakan'da Müslümanlar vatansız bırakılırken, Batılı ülkeler de soykırım ve zalimliklere sessiz kalmayı sürdürüyor. Bütün dünyanın neredeyse kör ve sağır olduğu Arakan'da dramın ne zaman biteceği bilinmezken, katliamların yaşandığı bir dönemde ülkemizde ise Budizmin inanç sistemlerinden biri olan Yoga için yapılanlar ise akıl almaz… Karadeniz'de Budizmin bir inanç sistemi olan Yoga için 6 günlük 'Uluslararası Trabzon Yoga Festivali' düzenlenecek.

SPONSORLAR; BAKANLIK VE TRABZON SANAYİ ODASI

Büyük tepki çeken festivalin 14-19 Eylül tarihleri arasında Trabzon'da yapılması planlanıyor. Festivale destek ise Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası'ndan geldi. Arap turistleri bölgeye çekmek için planlandığı öne sürülen söz konusu festivali Arap Turizm Örgütü'nün işbirliğinde olması da dikkatlerden kaçmadı.

YENİ DİNLERARASI DİYALOG ÇALIŞMASI

Önümüzdeki günlerde düzenlenecek olan festivalin tanıtımında ortaya konulan sözler de bu tarz festival ve çalışmaların arkasındaki asıl amacı gözler önüne sermeye yetti. Ağustos ayının başında tanıtımı yapılan festivalin sloganı ise yeni bir dinlerarası diyalog çalışmasını anımsatıyor. 'Tek Dünya, Tek Kaynak ve Tek El' sloganıyla sunumu yapılan tanıtım toplantısında ayrıca sözde dünya barışı adıyla ortaya konan ifadeler ise dikkat çekiyor. 'Festivalde farklı din, dil ve ırktan gelen Yoga severleri, Sufi ve tasavvuf müziği eşliğinde, Doğu ve Batı'nın birleşme noktası olan Türkiye'de buluşturarak, tüm dünyaya barış mesajı vermeyi amaçlıyoruz' ifadeleriyle Yoga'nın asıl amacı gizlenerek, topluma 'iyiliksever' bir inanç sistemi aşılanmaya çalışıldığı da görülüyor.

SAADET'TEN ÇAĞRI: İPTAL EDİN BU FESTİVALİ

Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı İlyas Tongüç ise önümüzdeki günlerde düzenlenmesi planlanan sözde festival için ilgili kurumlara iptal çağrısında bulundu. Tongüç, festivalin inanç değerlerimize aykırı olduğunun altını çizerek, 'İnsanlık düşmanı katil Budistlerin Yogasını tasavvuf - ruh terbiyesi diyerek illerimizde gençliği ve toplumu ifsad eden faaliyetlerin hızla arttığını duyuyoruz. İşte bir tanesi de festival adı altında Trabzon'da icra edilecekmiş. Arakan zulmü yıllardır devam ederken, Budistlerin faaliyetlerini görüp bilirken devlet buna nasıl destek olur. Bu program ve ülke genelindeki Yoga adı altındaki ifsada dur denmelidir' diye konuştu.

DİYANET YOGA İÇİN UYARMIŞTI

Diyanet İşleri Başkanlığı da Yoga ile ilgili daha önce topluma uyarılarda bulunmuştu. Eski Başkan Ali Bardakoğlu, başkanlığı döneminde kurum dergisinde kaleme aldığı yazıda, Türkiye'de hızla yayılan Hint ve Uzakdoğu kökenli reiki, transandantal meditasyon, ananda marga ve feng sui gibi akımları, 'yeni dini hareketler' olarak tanımlamıştı. Bardakoğlu, söz konusu yazıda reiki, yoga gibi akımların, Hint ağırlıklı Uzak Doğu felsefesinden ve dinsel öğretiden beslendiğinin altını çizdi ve bu yöntemlerin modern insanın yalnızlığıyla ilişkilendirilmesi gerektiğine dikkat çekmişti. 'Din limlerinin büyük çoğunluğu için yoga İslam'a aykırı, yoga yapan ve Müslüman olduğunu söyleyenler için ise ortada bir ibadet ve din yok' demişti. Aynı dergide yer alan makalelerde ise bu akımlar 'misyonerlik faaliyeti' olarak nitelendirildiği de görülmüştü. (MİLLİ GAZETE.COM)

Bakmadan Geçme