Yıkımla gelen kbus

Hastane Caddesi'nde kontrolsüz bina yıkımı yandaki apartman sakinlerinin kbusu oldu. Kepçe ile yıkılan bina Seval apartmanı'nda hasara neden olunca, dört katta yaşayan 12 daire bir günde boşaltıldı. Bina altında ticaret yapan esnafın da ticarethanesi mühürlenerek giriş engellendi. Sabah evlerinden ayrılan sakinler, akşam evlerinin mühürlenmiş haliyle karşılaştı. Bir aydır akrabalarının evlerine sığınan bina halkı, kendi evlerine yeniden girebilecekleri günü bekliyor.

 Hastane Caddesi üzerinde bulunan E. Bekir apartmanı yerine yenisi yapılmak için yıkılmaya başladı. İlgili kurumlardan izin alan yetkili firma Vin Yapı İnşaat, kepçe ile yıkım çalışması yaptı. Yıkım çalışması sırasında kepçenin kovasının çarpması sonucu yıkık bina ile yapışık olan Seval Apartmanı kirişlerinde ciddi hasar oluştu. Apartman sakinlerinin evlerinde olduğu sırada hasara rağmen devam eden yıkım çalışmalarını Kocasinan Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü nöbetçi ekipleri müdahale ederek durdurdu. Binaya bilimsel rapor tutuldu ve Lifli Polimer sargısıyla binanın eski haline getirileceği bildirildi.

Bina boşaltıldı

Hasar gören Seval Apartmanına oturulamaz raporu verildi ve bina sakinleri can ve mal güvenliği nedeniyle apar topar tahliye edildi. Sabah eşleri ve çocuklarıyla vedalaşarak işlerine giden bina sakinleri akşam evlerine geldiklerinde binalarını güvenlik şeridi çekilmiş ve mühürlenmiş olarak buldu. Kocasinan Belediyesi bina kapısına 'Bu bina tehlike arz ettiğinden dolayı Kocasinan Belediyesi tarafından mühürlenmiştir ve boşaltılmıştır. Girmek yasaktır' uyarı yazısı astı.  Bina sakinlerinden Kenan Temel ve Şaban Çuhadaroğlu, binalarındaki beklenemedik durumdan dolayı akrabalarının yanına sığınmak zorunda olduklarını anlattı.  Yetkililerin sorunu bir hafta içinde çözecekleri sözü verdiklerini belirten Kenan Temel,' Yetkililerden kimse bize açıklama yapmıyor. Binada 12 daire vardı. Ailelerden akrabası yanında yer bulanlar şanslıydı. Bazı aileler evlerinden aldıkları birkaç eşya ile kiraya çıktı. Hepimizi bir aydır mağduruz' dedi.

Zabıta ceza yazdı

Bir komşularına eşyalarını aldığı için ceza yazıldığını anlatan Şaban Çuhadaroğlu,' Hepimiz durum karşısında çok şaşırdık. Akrabalarımıza sığındık. Kiraya çıkan aileler oldu. Kiraya çıkarken haliyle evlerinden eşyalar almaları gerekiyordu. Eşya aldıkları sırada kapıdaki kilit ve mührü açtıkları için bu ailelere zabıta ekipleri tarafından para cezası yazıldı' açıklamasını yaptı.

Esnaf mağdur, yan binalar tedirgin

Seval Apartmanı'nın mühürlenmesiyle, sakinlerden daha çok bina altında 8 yıldır ticaret yapan esnaf Kadir Karakoçluoğlu mağdur oldu. Bir aydır ticareti aksayan Karakoçoğlu, ödemelerini aksattığı ve ticaret yapamadığı için iflas noktasına geldiğini söyledi. Her geçen günün kendisine ticari kayıp verdiğini belirten talihsiz esnaf, bir ay içerisindeki zararının 70 bin lirayı geçtiğini söyledi. Birbirine bitişik binalardan tam ortadaki binanın yıkımı sırasında meydana gelen hasar diğer bina sakinleri ve esnafı da tedirgin etti. Durum hakkında yetkililerden net bilgi alamayan insanlar, hasarın ve mühürlenme işleminin kendi binalarına da sıçramasından tedirginlik duyuyor.

Firma yetkilileri ortada yok

Dört katlı binada yaşayan 12 daire sakinleri, yıkımla ortaya çıkan hasar sonucunda evlerine giremeyerek mağdur oldu. Esnaf, ticaretini yapamaz oldu. Esnafın ve bina sakinlerinin zararı olmasına rağmen,  bütün bunlara sebep olan yıkım şirketi Vin Yapı İnşaat ortalarda görünmüyor. Bina sakinleri ve esnaf, devlete güvenlerinin tam olduklarını dile getirirken, ortaya çıkan zararı kimin karşılayacağını merak ediyor.

 

Haber ve Foto : Ahmet Bolat

 

Bakmadan Geçme