Yetim hakkı yiyen vakfa kayyum el koydu
Kayseri'de yürütülen FETÖ/PDY soruşturması kapsamında örgüt bünyesinde faaliyet gösterdiği belirlenen Kılıçaslan Eğitim Vakfı'nın yönetimine kayyum atandı. Bir süre önce "terörizme finansman sağlamak, resmi belgede sahtecilik ve güveni kötüye kullanmak" suçlarından 4 yetkilisi tutuklanan vakfın yönetimi, kayyuma devredildi.
Hayırseverleri kullandılar
Hayırseverler tarafından yapılan gayrimenkul bağışlarını örgüte peşkeş çeken vakıf yetkilileri bu bağışları FETÖ/PDY bünyesindeki eğitim ve öğretim kurumlarına, öğrenci yurtlarına, şirketlere ve derneklere değerinden düşük fiyata kiralamasını yaparak vakfın yaklaşık 11 milyon 400 bin TL zarara uğratıldığı ortaya çıktı.
Sahte imzalar kullandılar
Bunun yanı sıra 17-25 Aralık süreci sonrasında özellikle vakfa ait taşınmazların satımı ve kiralanması konusunda alınan kararlar bazı üyelerin yerine sahte imzalar atılarak evrakta sahtecilik yapıldığı belirlendi. Vakıf yetkililerinin bunlarla da yetinmeyip hayırseverlerden aldığı burs paralarını ihtiyaç sahipleri yerine FETÖ/PDY'nin cemaat evlerinde bulunan öğrencilere aktardığı belirlendi.
Öğrencilerin paralarına göz dikmişler
Yetimin hakkına göz diken örgütün çoğu öğrencilerin banka hesaplarına yatırılan paraların bu öğrenciler yerine yine cemaat evi sorumlu ağabeyleri tarafından ATM'lerden çekilerek tekrar örgüte aktarıldığı banka kayıtları ve kamera görüntüleriyle tespit edildi.
Eğitimi yolsuzluğa alet ettiler
Söz konusu vakfın gayrimenkullerinin FETÖ/PDY bünyesinde faaliyet gösteren bazı şirketlere kiralandığı ve bu gayrimenkuller üzerinden Akansu Koleji, Yelkenoğlu Koleji, İstikbal Koleji, Serhat Anafen Kurs Merkezleri ve Eğitim Kurumları, Mimarsinan Erkek Öğrenci Yurdu, Özel Kılıçaslan Fen Lisesi, Anadolu ve Öğretmen Liselerinin faaliyet gösterdiği anlaşıldı.
Soruşturma sonucu, vakfın yönetim organlarına Nöbetçi Asliye Hukuk Mahkemesince Avukat Ramazan Aslan, Eğitimci Ahmet Aslan ve Muhasebeci Ahmet Ziya Beşparmak kayyum olarak atandı. Kayyumlar Kılıçaslan Eğitim Vakfı'nın Kocasinan İlçesi Gevher Nesibe Mahallesi Tekin Plaza'daki yönetim ofisine gelerek vakfa ait belge ve evraklarına el koydu.
Melikşah'tan açıklama
Öte yandan Burç Eğitim Kültür ve Sağlık Vakfına kayyum atamasının hukuksuz olduğunu belirten Melihşah Üniversitesi yönetimi yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada şu bilgilere yer verildi:
'Melikşah Üniversitesi'nin bazı medya organlarında geçtiği üzere hiçbir illegal yapılanmayla bağlantısı olmayıp, şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da aziz Milletimize ve tüm insanlığa yararlı işler yapmaya, Anayasa ve kanunlara bağlı kalmaya ve evrensel ilkeleri savunmaya devam edecektir.
Üniversitemizin kurucu vakfı olan Burç Eğitim, Kültür ve Sağlık Vakfına, vakfın zarara uğratıldığı iddiasıyla açık kanuni düzenlemelere aykırı bir şekilde ve soyut gerekçelerle, hukuka aykırı olarak Kayseri 5. Asliye Hukuk Mahkemesince kayyım atama kararı verilmiştir.
Üniversitemizin kurucu vakfına atanan kayyımın, 'Üniversitemize atandığı'; bazı haber sitelerinde de 'vakfa atanan kayyım tarafından Üniversite Yönetiminin de değiştirileceği' yönünde haberler medyada fazlaca yer almaktadır.
Bu haber içeriklerinin mevcut pozitif hukuk sistemimizde yeri bulunmamaktadır. Yükseköğretim mevzuatı gereği, üniversite mütevelli heyet üyeleri ancak 4 yıl süre ile atanmakta olup, ölüm – istifa ve görev sürelerinin sona ermesi dışında görevden alınmaları mümkün değildir. Bu nedenle, vakfa atanan kayyımlar tarafından 4 yıllık görev süreleri dolmayan mütevelli heyet üyelerinin görevine son verilerek, yerlerine yeni atamalar yapılması da hukuksuz olacaktır.'
Kayyum heyetinden ikisi ORAN'dan
Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik operasyon kapsamında Melikşah Üniversitesinin bağlı olduğu Burç Eğitim Kültür ve Sağlık Vakfına mahkemece Avukat Mehmet Çatlı, Bankacı Ramazan Erikli ve Mustafa Karakaya kayyum heyeti olarak atanmıştı. Heyetten Mehmet Çatlı ve Mustafa Karakaya'nın Orta Anadolu Kalkınma Ajansı 'nda(ORAN) uzman olarak çalıştığı öğrenildi.
(Kayseri Gündem)