Vali Orhan Düzgün:

Orta Anadolu Kalkınma Ajansı (ORAN) Mali Destek Programları bilgilendirme toplantısı yapıldı.Kayseri Ticaret Odası Rifat Hisarcıklıoğlu konferans salonunda yapılan bilgilendirme toplantısına, Vali Orhan Düzgün, Kayseri Ticaret Odası Başkanı...

Orta Anadolu Kalkınma Ajansı (ORAN) Mali Destek Programları bilgilendirme toplantısı yapıldı.

Kayseri Ticaret Odası Rifat Hisarcıklıoğlu konferans salonunda yapılan bilgilendirme toplantısına, Vali Orhan Düzgün, Kayseri Ticaret Odası Başkanı Mahmut Hiçyılmaz, ORAN Genel Sekreter Vekili Fatih Gavgacı ve özel sektör temsilcileri katıldı. Toplantıda konuşma yapan Vali Orhan Düzgün, 'Artık hangi ülkeye giderseniz gidin pek çok ülkede üretilen ürünü diğer ülkelerde görebiliyorsunuz. Hoşumuza giden, gururumuzu okşayan şu ki, artık dünyanın değişik ülkelerinde de bazı Türk markalarının olduğunu övünerek görüyoruz. Tabi bunun sayısının giderek artması lazım. Artması içinde bizim sahip olduğumuz ürünlerin ve ürettiğimiz ürünlerin farkındalığının oluşturulması, belki yeni modeller üreterek piyasaya girmemiz gerekiyor. Bunun en güzel ve doğru yolu da farklı ürünler ortaya çıkarmak, gerekse bugüne kadar aklımıza hiç gelmeyen bazı ürünleri üretmek suretiyle o piyasalara girmemiz gerekiyor. İşte Kalkınma Ajanslarının en önemli fonksiyonlarından birisi de bu ajanslarda çalışan arkadaşlarımızın tamamına yakını en iyi üniversitelerde mezun olmuşlar ve hepsinin birden fazla yabancı dili var. Mali destek programları ile ilgili bu arkadaşlarımız, iş yapmak isteyen yeni firmalara da destek sağlayacak' dedi.

Kayseri Ticaret Odası Başkanı Mahmut Hiçyılmaz ise, 'Kayseri'de bulunan KOBİ'lere yönelik olarak yayınlanan 'Rekabetçi Üretim Mali Destek Programı ' ile şehirde bulunan rekabetçi sektörlerde faaliyet gösteren stratejik sektörlere yönelik ürünlerin imalatını yapan KOBİ'lerin mali olarak desteklenmesi hedeflenmektedir. Kayseri ili için yapılan rekabet gücü analizi çalışmaları sonucunda, metal ürünleri imalatı, mobilya imalatı ve elektrikli teçhizat imalatı sektörleri rekabetçi sektörler olarak belirlenmiştir. Ayrıca gıda ürünleri, içecek ürünleri ile makine ve teçhizat sektörleri de rekabet gücü yüksek sektörler olarak tespit edilmiştir. Bunların yanı sıra 2014 - 2023 döneminde Kayseri ili için tespit edilen stratejik sektörler, enerji sektörü, sağlık sektörü, gıda sektörü ve savunma sektörüdür. Dolayısıyla bu sektörlerin geliştirilmesi ve 2014 - 2023 döneminde desteklenmesi hedef olarak belirlenmiştir' şeklinde konuştu.

Kayseri'de ihracat potansiyeli düşük olan işletmelerin potansiyelini arttırmaya ihtiyaç duyulduğunu kaydeden Hiçyılmaz, 'Bu nedenle ihracatın arttırılmasına yönelik ürün çeşitlendirilmesi ve ithal edilen ürünlerin bölge içinde üretilmesini amaçlayan yatırımların desteklenmesini 2014 yılı mali destek programının diğer bir öncelik alanıdır. Bu program uygulamasıyla Türkiye ekonomisinin en büyük sıkıntısı olan cari açığın azaltılmasına yönelik de adımlar atılmış olacaktır' diye konuştu.

ORAN Genel Sekreter Vekili Fatih Gavgacı da, ' İstikrarlı büyüme, rekabetçi üretim ve sosyal ve kentsel altyapı başlıkları altında ilan edilen programlar kapsamında başarılı bulunan projelere toplam 26,5 milyon TL kaynak aktarılması planlanıyor. TR72 Bölgesi Kayseri ilinde rekabetçi sektörlerde faaliyet gösteren veya stratejik alanlara yönelik ürünlerin imalatını yapan, kar amacı güden gerçek ve tüzel kişilerin program önceliklerine uygun olarak desteklenerek, doğal kaynakların sürdürülebilir kullanımı ve çevresel öncelikler çerçevesinde, bunların ulusal ve küresel ölçekte rekabetçilerin artırılması, daha yüksek katma değerli mal ve hizmet değer zincierlerine geçişin sağlanması yoluyla bölgesel gelişmeye katkı sağlanması amacıyla açıklanan ve toplam 10 milyon TL kaynağın hibe olarak kullandırılacağı rekabetçi üretim mali destek programına KOBİ'ler proje başvurusunda bulunabilecekler' ifadelerini kullandı.

Bakmadan Geçme