Uzman Sosyal Pedagog-psikolog Hanım Demirbaş'tan Ramazan Ayında Öfke Kontrolü Açıklaması
Uzman Sosyal Pedagog/Psikolog Hanım Demirbaş, Ramazan ayında vatandaşların öfke kontrolünü sağlayabilmesi için çeşitli önerilerde bulundu. Demirbaş, 'Öfke kontrolünü sağlamak için işte neden oruç tutuyorum? Bu dikta edilen bir şey...
Uzman Sosyal Pedagog/Psikolog Hanım Demirbaş, Ramazan ayında öfke kontrolü ile ilgili olarak, 'Nikotin, alkol tüketimi gibi alışkanlıkların bırakılması, şeker oranın düşmesi, sıcaklardan dolayı terleme yoluyla sıvı kaybı gerginliği bazı insanlarda tahammülsüzlüğü artırabilmektedir. Bazılarında diyorum çünkü diğer taraftan sabır ve huzur içinde oruç tutanlar var. Bu insanlar Ramazan ayında sinirleniyorlarsa bunların neden sinirlendiğine bakmak lazım. Şöyle bir şey olabilir; orucun tam mahiyetini anlamamış dolayısıyla idrak yoluyla orucu kabullenmemiş olabilirler. Sabretmek konusunda yapılarında bir sorun olabilir. Zaten olumsuz olaylara bir baktığımızda genelde sabırsızlıktan veya öfkemize hakim olamamaktan dolayı bu tür olumsuzluklar yaşanmaktadır' diye konuştu.
Demirbaş ayrıca, 'Oruç elbette bu öfke kontrolü için güzel bir araç. Sadece bunu keşke 1 aya kısıtlamasak da keşke öfkemizi kontrol ediyor olabilsek. Bunların önüne geçmek için yeme, içme ve uyku düzenimize özen göstermemiz gerekiyor. Uykusuzluğun vermiş olduğu dikkat eksikliğini öğle uykusu uyuyarak geçirebiliriz yada akşamları erken uyuyabiliriz. Aslında yapabileceğimiz çok şeyler var ama öncelikle bu öfke ve sinirlenmenin önüne geçmeliyiz. Öfke kontrolünü sağlamak için işte neden oruç tutuyorum? Bu dikta edilen bir şey mi yoksa ben kendi istediği için mi oruç tutuyorum? Oruç tutmak, bunu başarmış olmak insanlarda Allah'ı kendine yakın hissetmenin huzuruna yol açıyor. Dolayısıyla kaygıları da daha az oluyor. Neden? Niçin? Oruç tuttuğunun sorusunun cevabını kendisine vermelidir' şeklinde konuştu.