Uygurların geleneksel ekmeği: Nan
Çin Uluslararası Radyosu'nun yazılı olarak geçtiği bilgilere göre Uygurların "Nan" diye adlandırılan ekmeğinin Çin yemek kültüründe özgün bir yeri olduğu belirtildi.
Çin Uluslararası Radyosu'nun aktardığı bilgilerde şunlar yer aldı;
Doğu Türkistan'a bağlı Kuça bölgesinde pişirilen nanlar, diğer bölgelerden farklı olarak büyük, ince ve gevrek olma özelliklerini taşıyor.
Çapı 60 santimetre olan bu tür nanların kalınlığı ise 1 santimetreyi buluyor. Kuça Nan ekmeği, 2010 yılında Doğu Türkistan maddi olmayan kültür mirasları listesine alındı.
Nanlar, Uygurların günlük yaşamında önemli bir yer tutar. Düğünlerde damatla gelinin tuzlu su içerek nan yemeleri gerekir; bu adet, çiftin hem tatlı hem de acılı günleri birlikte kucaklayacağını simgeler.
Uygurların inançlarına göre, su ve nan varsa hayat var demektir.
Kuça yerel hükümeti, yerel halkın nan pişirme koşullarını iyileştirmek için 35 milyon yuan bütçe ayırdı, doğal gazla çalışan çevre dostu nan pişirme kuyuları kurdu.
Yerel yönetimin katkısıyla nan üreticilerinin gelirinde büyük artış görüldü. 20 yıldır nan pişiren Niyaz Mamut, basına verdiği demeçte, koşulların iyileşmesiyle birlikte günde 700 ile 800 nan pişirebildiklerini, elde ettikleri gelirin ise beş kat artarak 20 bin yuana ulaştığını dile getirdi.
Kayseri Gündem
Doğu Türkistan'a bağlı Kuça bölgesinde pişirilen nanlar, diğer bölgelerden farklı olarak büyük, ince ve gevrek olma özelliklerini taşıyor.
Çapı 60 santimetre olan bu tür nanların kalınlığı ise 1 santimetreyi buluyor. Kuça Nan ekmeği, 2010 yılında Doğu Türkistan maddi olmayan kültür mirasları listesine alındı.
Nanlar, Uygurların günlük yaşamında önemli bir yer tutar. Düğünlerde damatla gelinin tuzlu su içerek nan yemeleri gerekir; bu adet, çiftin hem tatlı hem de acılı günleri birlikte kucaklayacağını simgeler.
Uygurların inançlarına göre, su ve nan varsa hayat var demektir.
Kuça yerel hükümeti, yerel halkın nan pişirme koşullarını iyileştirmek için 35 milyon yuan bütçe ayırdı, doğal gazla çalışan çevre dostu nan pişirme kuyuları kurdu.
Yerel yönetimin katkısıyla nan üreticilerinin gelirinde büyük artış görüldü. 20 yıldır nan pişiren Niyaz Mamut, basına verdiği demeçte, koşulların iyileşmesiyle birlikte günde 700 ile 800 nan pişirebildiklerini, elde ettikleri gelirin ise beş kat artarak 20 bin yuana ulaştığını dile getirdi.
Kayseri Gündem