Unutulmaya yüz tutan gelenekler köylerde yaşatılıyor

Unutulmaya yüz tutmuş gelenek ve görenekler, köylerdeki düğün törenlerinde yaşatılmaya ve gelecek nesillere aktarılmaya çalışılıyor.

Bünyan ilçesine bağlı Kahveci ve Pirahmet köyünde düzenlenen düğün töreninde geçmişten beri süre gelen ancak unutulmaya yüz tutan gelenekler yaşatılmaya çalışılıyor. Kahveci köyünden Bahattin Kıraç'ın, Pirahmet köyünden Rabia Sarıaslan ile hayatını birleştirdiği düğünde ilk olarak bayrak kaldırma töreni yapıldı ve davetlilere yemek ikram edildi.
İkinci gün ise Kahveci köyünden erkek tarafı kına almak için Pirahmet köyündeki kız evine giderek oyun havaları ve halaylar eşliğinde gelin Rabia Sarıaslan'ın kınasını yaktı. Kız evinden kınayı alan erkek tarafı bu sefer damadın kınasını Kahveci köyünde yaktıktan sonra gece geç saatlere kadar halay çekti.



Düğünün son gününde ise Kahveci köyünden çıkan erkek tarafı, elinde bayrak ile Pirahmet köyündeki kız evinin sokağına geldi. Komşu köyden gelin almaya gelen erkek tarafını bayrak ile karşılayan Pirahmet köyü sakinleri, damat tarafına 3 soru sordu. Damat tarafı, sorulan soruları doğru olarak bilmesinin ardından kız evinin bahçesine alındı.
Kahveci köyünden gelenlerin bahçeye alınmasından sonra Pirahmet köyü sakinleri tarafından temsili bir mahkeme kuruldu. Kurulan mahkemede, gelin almaya gelen komşu köydeki davetlilerin arasından seçilenlere, özelliklerine göre sürpriz yapıldı.




Gelinin ağabeyi Kadir Sarıaslan, 'Bizim köylerimiz arasında düzenlenen düğünlerde bu tür oyunlar yapılır. Yıllardan beri süre gelen ancak unutulmaya yüz tutan bir gelenektir. İlk önce komşu köyden gelen erkek tarafı bayrakla karşılanır ve 3 soru sorulur. Eğer soruları doğru bilemezlerse gelini almaları zorlaşır. İkinci olarak temsili bir mahkeme kurulur ve 8-9 maddelik bir oyun belirlenir. Komşu köyden gelenlerin özelliklerine göre biraz uğraştırırlar. Bizim düğünümüzde de bu gelenek gelecek nesillere aktarılması adına sergilendi' diye konuştu.

Bakmadan Geçme