Üniversitelilerin elleri "dilleri" oldu

Erciyes Üniversitesinin (ERÜ) farklı bölümlerinde okuyan öğrenciler, toplumda işaret dili konusunda farkındalık oluşturmak için "Ellerimiz Dilimiz Olsun Projesi"ni hayata geçirdi.

 Tıp, hukuk, matematik, ilahiyat gibi bölümlerde eğitim gören öğrenciler, işaret diliyle şarkı çevirileri yapıp, kısa diyalogları sosyal medyada paylaştı, beğenilerin ve talebin artması üzerine işaret dili kursu açtılar.

Öğrenciler, bölüm derslerinin yoğunluğuna rağmen akşamları da proje kapsamında açtıkları işaret dili kursuna katılıyor. 

Projenin yürütücülüğünü üstlenen ERÜ Tıp Fakültesi öğrencisi Emre Ceylan, yaptığı açıklamada, geçen yıl işaret dili eğitimi aldığını, bunun ardından gönüllü bir grup arkadaşıyla işaret diliyle ilgili bir çalışma yapmayı planladıklarını söyledi. 

Sosyal medyada açtıkları hesaplarda işaret diliyle anlatılan kısa videolar paylaştıklarını anlatan Ceylan, kısa süre içinde takipçi ve beğeni sayılarının arttığını, bunun da kendilerini işaret dili kursu açmaya yönlendirdiğini dile getirdi.

'Amacımız sertifikadan daha fazlası'

Üniversite öğrencilerinden işaret dili öğrenmek için büyük talep geldiğini aktaran Ceylan, 'İşaret dili öğrenmek isteyen çok sayıda kişi bize ulaştı. Derslerimizle çakışmaması için akşam saatlerine kursu ayarladık. Çoğunluğu tıp fakültesi öğrencileri olmak üzere hukuk, matematik, ilahiyat, eczacılık bölümünden de arkadaşlarımız var. Talep beklediğimizin 2 katı oldu ancak yerden dolayı 50 kişiyle derslere başladık. Kursun ardından Milli Eğitim Bakanlığından onaylı sertifika verilecek. Ancak amacımız bu sertifikalar değil daha fazlası.' diye konuştu.

İşaret dilinin meslek hayatında da lazım olacağına dikkati çeken Ceylan, şunları kaydetti:

'Doktorluk demek iletişim demek. Hastalarımla arada tercüman olmadan iletişim kurmak istiyorum. Hastalarımızı anlamamız gerekiyor ki doğru teşhis koyabilelim. Her zaman karşımıza sağlıklı insanlar çıkmayacak, engelli hastalarımız da olacak. Aslında bir engel yok bizlerin onları anlamak için adım atması gerekiyor. Başka şehirlerden de öğrenciler bize ulaşıyor,  'Ne yapabiliriz diye' soruyorlar. Onlara da işaret dilini bilenlerin sayısının artması için kurs açmalarını öneriyoruz. Sabah 8 akşam 5 derslerimiz var. Derslerin ardından akşam bu kursa katılıyoruz. Bir toplu taşıma aracında yolda işaret diliyle bir engelliyle konuştuğumuzda onun mutluluğu bütün bu cefalara değiyor.'

 'İşaret diliyle yeni bir dünyaya yelken açtık'

Hukuk Fakültesi Öğrencisi Şeyma Nur Kayacı ise Türkiye'de çok sayıda işitme engelli olduğunu belirterek, onlarla iletişim kurabilenlerin sayısının azlığına dikkati çekti.

'İşaret diliyle yeni bir dünyaya yelken açtık' diyen Kayacı, 'İşitme engelliler sanki dillerinin bilinmediği bir ülkede yaşıyor. Sizin dilinizi bilen yok, derdinizi anlatıyorsunuz ancak anlayan yok. Bu nedenle işaret dili bilen birini bulduklarında çok seviniyorlar, onu bırakmak istemiyorlar. İşitme engelli birinin hakkı yendiğinde, bana avukatı olmam için geldiğinde onun derdini tam anlamıyla anlamak istiyorum.' dedi. 

İşaret dili öğreticisi Gizem Karapınar ise öğrencilerin yoğun ders temposunun ardından gönüllü olarak böyle bir derse katılmalarının büyük fedakarlık olduğunu dile getirdi. İşaret dili öğrenmenin çok kolay olduğunu anlatan Karapınar, 'Görsel veriler beynimizde daha kolay pekiştiği için işaret dili kolaylıkla öğrenilebilir.' şeklinde konuştu.

AA

Bakmadan Geçme