ULUSLARARASI ÖĞRENCİLER SERTİFİKALARINI ALDI

Kayseri'de Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı ve Medeniyetin Burçları Derneği tarafından ortaklaşa düzenlenen Uluslararası Öğrenciler Akademisi sertifika töreni Kayseri Şeker'in ev sahipliğinde yapıldı.

Mart- Haziran aylarında gerçekleştirilen ve 12 Hafta boyunca devam eden Medeniyetin Burçları Derneği ve Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı'nın ortaklığında yapılan Uluslararası Öğrenciler Akademisi'nin sertifika töreni yapıldı.

Sertifika törenine Kayseri Valisi Orhan Düzgün, Hacılar Belediye Başkanı Doğan Ekici, İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Ramazan Ertürk, Kayseri Pancar Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, Gençlik Spor İl Müdürü Murat Eskici, İller Bankası Bölge Müdürü Sönmez Ata, ERÜ Gn.Sekreter Yrd.Fikret Kara, Kredi Yurtlar Kurumu Bölge Müdürü, İl Müftü Vekili, Medeniyetin Burçları Derneği Başkanı Ali Dursun, Eğitim Bir-sen Kayseri Şube Başkanı Aydın Kalkan, İlim Hikmet Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Doğu, İlim Yayma Cemiyeti Kayseri Şubesi Başkanı Oğuz Memiş, İnsan ve Medeniyet Hareketi Başkanı Mehmet Yükselen,  Mazlum-Der Kayseri Şube Başkanı Ahmet Taş, Kayseri şeker Fabrikası Genel Müdürü Levent Benli, Melikgazi Belediye Başkan Yardımcıları ve Kayseri'deki üniversitelerde eğitimlerini gören  33 farklı ülkeden öğrenciler katıldı.

Sertifika töreninde sunuculuğunu akademiye katılan öğrencilerden Çadlı Hasan ve Leman Sülaymanlı Azeri yaptı.

Akay: 'Eğitim hizmetlerini önemsiyoruz'

Medeniyetin Burçları Derneği Başkanı Ali Dursun, Kayseri'de Uluslararası Öğrenciler Akademisine kayıt yaptıran 125 öğrenciden 110'unun 12 hafta boyunca hafta sonlarında Edebiyat, Geleneksel Türk-İslam Sanatları ve Küresel siyaset konularında gördükleri eğitim sonu sertifika almayı hak kazanmış olduklarını belirtti.

Kayseri Pancar Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay da törende yapmış olduğu konuşmada; 'Kayseri şeker fabrikası 60 yıldır orta anadolu çiftçisine hizmet veren bir sanayi kuruluşu olmasının gururunu son üç yılda daha üst düzeyde yaşarken, bir yıldan beri de çalışanlarımızın ve çiftçilerimizin üniversite'de okuyan çocuklarına eğitim ve öğrenim faaliyetlerine de katkı sağlanmaya başlanmıştır. Bu yönümüzle eğitim ve öğrenimin içerisinde yer aldık ve önemsediğimiz bu yönümüzü geliştirmek istiyoruz.

Medeniyetin burçları derneği yöneticileri yurt dışından gelen siz değerli öğrencilerle ilgili bu program organizasyonunu bize teklif edince hiç tereddüt etmeden karınca kararınca bir katkımız olsun diye bu teklifi kabul ettik. Başbakanlık yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı ile birlikte yürütülen bu eğitim programında, ümit ediyorum ki ülkemizi, kültürümüzü, geleneklerimizi öğrenme, Türk milletini tanıma imkanı buldunuz, misafirperverliğimizi yakinen yaşadınız, ortak inanç, tarih ve kültürel mirasa sahip olduğumuz soydaş ve akraba topluluklarımızın siz değerli temsilcilerini Ülkemizde, Kayserimizde, Fabrikamızda görmek bizlere ayrı bir heyecan veriyor. Eğitiminize katkı sağlayan çok değerli yöneticilere ve hocalara bu vesile ile teşekkürlerimi sunarken inanıyorum ki birer gönül elçisi olarak döneceğiniz ülkelerinize ve halkınıza kalbi bağlılıklarımızı, sevgilerimizi götürmenizi temenni ediyor sizlere başarılar diliyorum' dedi.

Vali Düzgün; 'Bu tür organizasyonlar dünya barışına hizmet edecektir'

Kayseri Valisi Orhan Düzgün ise yapmış olduğu konuşmada; 'Bugün Kayseri de güzel bir etkinliğe daha ev sahipliği yapıyoruz dünyanın dört bir tarafından farklı ülkelerden farklı milletlerden öğrencilerin Kayseri'de buluşuyor olması bence kayseri adına çok büyük bir zenginlik Kayseri ye dışarıdan misafir gelen arkadaşlarımız konuklarımız, Kayseri'nin sokaklarında sizleri gördükçe Afrika'dan Asya'dan gençleri gördükçe aslında kayserinin çok zengin bir kent olduğunu kültürel çeşitliliğin yaşandığı bir kent olduğunu bir büyük şehir olduğunu da bu vesileyle bizlere bir kez daha ifade ediyorlar aynı güneşin altında ısınan yer yüzünde aynı bulutların altında ıslanan bütün milletlerin aslında bütün insanların ortak özellikleri insan olmalarıdır ama zaman zaman insanlar arasında ülkeler milletler arasında bazı farklılıklardan dolayı tatsızlıkların kavgaların savaşların yaşandığını malesef görüyor ve izliyoruz bugünlerde başlayan Irak'daki üzücü hadiseleri de ibretle takip ediyoruz aynı ülkenin aynı milletin insanlarının bile birbirlerini hunharca katlettiğini görüyoruz halbuki burada birazdan platformda göreceğiz ki Rusya dan Azerbeycan'dan Afganistan'dan Kırgısiztan'dan  Gürcistan'dan  birçok gencimiz burada yıllarını beraber geçirdiler birbirlerini tanıdıkça dünya insanları ben birbirlerine düşman olacaklarına inanmıyorum bu tür etkinlilerinde organizasyonlarında ben dünya barışına çok önemli derecede hizmet edeceğini düşünüyorum' dedi.

Konuşmalar sonunda öğrencilere sertifikaları Vali Orhan Düzgün ve Protokol tarafından takdim edildi.

            Protokol konuşmalarının ardından Afganistanlı Beşir Ahmet Haydari İstiklal Marşı'nı okudu. İstiklal Marşı'nı büyük bir heyecanla okuyan Haydari, katılımcılardan büyük alkış aldı. Tanzanyalı Hasan Süleyman Swahili de kendi dilinden Türkçeye çevirdiği şiiri hem yerel dil de hem de Türkçe okudu.

Program daha sonra şöyle devam etti; 'Kazakistanlı Bexultan Bagytzhan şiir okudu. Ahıska Türklerinden Feride İskender Ayrılık Türküsünü seslendirdi. Afganistanlı Toi Muhammed Farsça şiir okudu. Naveed İqbal Urduca şiir okudu. Kıta Temsilcileri Türkiye ve Akademi ile ilgili Kısa konuşmalar yaptı. Afrika – Çad'tan Timan Ahmat Djerou, Asya – Afganistan'dan Abdul khabir Marzban, Rusya'dan  Marina Gubina, Gürcistan'dan Sophıo  Tskrıalashvılı ve Ersem öğrenci temsilcisi Kerküklü Ahmed M.Jamel kısa birer konuşma gerçekleştirdiler.

Haber/Fotoğraf: Bünyamin Gültekin

Bakmadan Geçme