ULUSLARARASI ÖĞRENCİLER AKADEMİSİ DEVAM EDİYOR

T.C. Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) ve Medeniyetin Burçları Derneği'nin Kayseri'de eğitim gören uluslararası öğrencilere yönelik düzenlediği akademide 7. hafta geride kaldı.

9-10 Mayıs tarihlerinde yapılan akademinin 7. Haftasında Erciyes Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Şahin Güven, Erciyes Üniversitesi öğretim elemanı M. Hüseyin Mercan ve Erciyes Üniversitesi öğretim elemanı Ali Kaya seminerlerini gerçekleştirdiler.

Konuşmacı Muhammed Hüseyin Mercan uluslararası çatışma alanlarını ele aldığı seminerinde uluslararası ilişkilerde çatışma, çatışma çözümü ve kriz yönetimi gibi kavramlara dair genel bilgiler verdi. Küresel siyasetin Batı merkezli şekillenen yapısında, küresel ölçekli çatışma alanlarının çoğunun İslam dünyasında ya da Afrika kıtasında olmasının bir tesadüf olmadığı seminerde belirtildi. Kavramsal açıklamaların ardından uluslararası siyasette büyük yer edinen belirli çatışma alanları örnek olay olarak incelendi. Filistin Sorunu, Keşmir Sorunu, Karabağ Sorunu gibi temel alanlar katılımcılarla birlikte ele alındı ve seminer boyunca bu tür çatışmaların çözümüne dair ne tür yolların mümkün olduğu hususunda çeşitli senaryo ve varsayımlar gerçekleştirildi.

Ali Kaya da, Modern Türkiye'nin oluşumunda etkili olan zihinsel yapısının temel parametrelerinin neler olduğunu analiz etti. Kaya, 19. Yüzyıl sonları, 20.yüzyıl başlarında artık egemen olan fikrin modernleşmenin sadece Batı'daki askeri ve teknolojik gelişmeleri takip ederek sağlanamayacağını kaydetti. Batı'da modernleşmeyi sağlayan entelektüel, bilimsel ve fikri dünyanın da alınması gerektiği iddiasını taşıyanların Osmanlı'nı yönetiminde daha etkili olmaya başladığını görmeye başladıklarını belirten Kaya; total bir Batılılaşmayı savunan bu zihniyetin 19.yüzyıl ikinci yarısında batı müfredatını takip eden okullardan yetişen bir nesil olduğunu vurguladı.

            Erciyes Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekan yardımcısı Doç. Dr. Şahin Güven ise, Türkiye'de din ve toplum konusunu anlattı. Güven, konuşmasında Türkiye'de Osmanlı'nın son dönemlerinden günümüze kadar din ve toplum ilişkisinin çeşitli sıkıntılarla karşı karşıya geldiğini söyledi. Güven, Toplumun buna rağmen kendi gelenek ve göreneklerinden süzülen formel din anlayışı ile din ile olan bağlarını devam ettirdiğini belirtti.

Haber/Fotoğraf: Bünyamin Gültekin

Yorumlar 2
Huşut 19 Mayıs 2014 22:49

Aman ne kadar önemli bir duyuru millette bunu bekliyordu

Bakmadan Geçme