Ufuk Turu Mardin'de devam etti

Türkiye'nin 64 ilinden katılımcıların yer aldığı, Konya Sivil Toplum Kuruluşları Platformu tarafından düzenlenen '14. Ufuk Turu Toplantıları' Mardin'de gerçekleştirildi.

Konya'da faaliyet gösteren 165 sivil toplum kuruluşunun bir araya gelerek oluşturdukları 'Konya Sivil Toplum Kuruluşları Platformu' tarafından organize edilen 'Ufuk Turu Toplantıları' her yıl geleneksel olarak farklı bir coğrafyada düzenlenmekte. Geçen yıl Kosova'da yapılan toplantının ardından bu yılki toplantı Mardin'de 'Sivil Toplum ve Din' temasıyla gerçekleştirildi.




Toplantıya Eski Başbakan ve Konya Milletvekili Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu'nun yanı sıra, Ak Parti Genel Başkan Yardımcıları Prof. Dr. Yasin Aktay ve Avukat Ahmet Sorgun, Mardin Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Yaman, Eğitim Bir-Sen Genel Başkan Vekili Latif Selvi, Konya Sivil Toplum Kuruluşları Platformu Başkanı Muhsin Görgülügil, Ajans Genel Sekreterimiz Yılmaz Altındağ ile 64 ilden gelen sivil toplum kuruluşları temsilcileri katıldı.
Toplantının açılışı Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başladı; ardından açılış konuşmasını yapan Konya Sivil Toplum Kuruluşları Platformu Başkanı Muhsin Görgülügil, 'Konya'da 165 vakıf, dernek ve sendikanın bir araya gelerek kurduğu sivil toplum platformu 25 yıldır faaliyetlerine devam etmektedir. Bu toplantıların yapılmasında Başbakanımız Ahmet Davutoğlu büyük destek vermiştir. Her yıl farklı bir bölgede gerçekleştirdiğimiz Ufuk Turu Toplantıları'nı bu yıl da Mardin'de yapmaya karar verdik.' dedi.
Toplantının onur konuğu Eski Başbakan ve AK Parti Konya Milletvekili Ahmet Davutoğlu ise 'Sivil toplumun uzun uzun konuşulması gereken bir konu olduğunu belirterek; 'Mardin'e her geldiğimde, Kudüs'ü hatırlatıyorum.' dedi.
Davutoğlu, sivil toplumun siyasete fikir ve düşünce zemini hazırlayabileceğini ancak siyasete asla müdahil olmaması gerektiğini vurgulayarak 'Sivil toplumun, 'Siyaseti ben idare edeceğim' demeye kalkmaması lazım. İşte FETÖ böyle yanlış bir zihniyetin sonucu buraya geldi. Hizmet hareketi adı altında; ama niyet sivil kalmak değil, gücü elde etmektir' ifadelerini kullandı.
Yapılan konuşmaların ardından 14. Ufuk Turu Toplantıları'nın açılış oturumu sona erdi. Dört gün süren oturumlarda Türkiye'nin farklı bölgelerinden akademisyenlerin ve sivil toplum kuruluşlarının katıldığı 'Sivil Toplum ve Din' temalı toplantılar düzenlendi.
Toplantıya katılan Gönüllü Kültür Teşekkülleri Başkanı Ahmet Taş izlenimlerini şu şekilde aktardı:
'Sonuç bildirisinde özellikle 1- 16 Nisan'da yapılan Anayasa ve Cumhurbaşkanlığı değişikliği referandumu ile Türkiye'nin ve ümmetin önü açıldı. Yeni dönemde ülkemizin birliği refahı ümmetin geleceği için Sivil Toplum olarak daha fazla çalışmamız gerekiyor. Milletin önünün açık olması için yeni ve Milleti önemseyen bir anayasanın yapılması öncelikli talebimizdir. 15 Temmuz darbe girişimi milletin ve ümmetin geleceğine yönelik dışardan destekli hain bir saldırıdır. Milletimiz sağduyu ie silahsız sokağa çıkarak iradesine sahip çıkmış, darbeyi önlemiş ve geleceğine sahip çıkmıştır. FETÖ tecrübesi ve dış baskılar, toplumun temel taşları olan cemaatlerin alan dışına taşmamak, birbirini kıskanmamak ve işlerini samimiyet içinde yaparak geleceği inşa etme konusunda sorumluluklarını artırmıştır. Artık Sivil Toplum Siyaset Devlet gibi kavramlar yerli yerine oturtulmalı. Hain terör örgütlerinin bıraktığı izler silinmeli, dış destekli örgütlerin geleceğimize yönelik saldırılarına izin verilmemesi konusunda STK'lar her zamandan daha dikkatli bir çalışma ile milletin yanında ve vesayetin karşısında olmalıdır. '
Haber: Ufuk ÇAMDAL

Bakmadan Geçme