Türkiye ikinci ülkemiz oldu
Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı(YTB) aracılığıyla farklı ülkelerden Kayseri'ye gelen öğrenciler 'Türkiye ikinci vatanımız oldu' dediler.
Medeniyetin Burçları Derneği ile Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı'nın (YTB)ortaklaşa düzenlediği Uluslararası Öğrenci akademisinine farklı ülkelerden Kayseri'ye gelen öğrenciler; 'Türkiye ikinci vatanımız oldu' dediler.
Üniversite eğitimi için Kayseri'ye Afrika ülkesi Çad'dan Timan Ahmat Djerou ve Orta Asya ülkesi Kazakistan'dan gelen Javair Davruşeva hayallerinde ki Türkiye ve karşılaştıkları Türkiye manzarasını gazetemize anlattılar.
İlk olarak Erciyes Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğrencisi, Çadlı Timan Ahmat Djerou, Kayseri'ye geliş sürecini şöyle anlattı; ' Çad'da üniversite sınavından yüksek puan aldığımız zaman Eğitim Bakanlığımız yurt dışında eğitim alabilmemiz için fırsatlar sunuyor. Ben de bu fırsatı değerlendirdim. Tercih haklarımız arasında birçok ülke vardı ama ben Türkiye'ye gelmek istedim. Kayıtlarım yapıldı ve YTB aracılığıyla Türkiye'ye geldim' . Kendisinden öncede tanıdığı birçok vatandaşının Türkiye'ye geldiğini belirten Timan Ahmat, onlar sayesinde Türkiye'ye ve Kayseri'ye uyum sürecinde fazla sıkıntı yaşamadığını ifade etti.
İLİŞKİLERİ BİTİRMEK MÜMKÜN DEĞİL
Üniversite eğitiminden sonra ülkesine dönmek istediğini söyleyen Timan Ahmat; ' Üniversiteyi bitirdikten sonra şimdilik fikrimde ülkeme dönmek var. Çünkü bizim ülkemizin mühendislere ihtiyacı var. Memleketime gidip hizmet etmek istiyorum. Türkiye ile ilişkilerimiz kesinlikle devam edecektir. Türkiye bizim ikinci ülkemiz oldu. Türkiye'ye gelip eğitim gördekten, kültürünü öğrendikten ve buradaki insanlarla tanıştıktan sonra ilişkileri bitirmek mümkün değildir' ifadelerini kullandı. Sözlerini YTB'ye teşekkür ederek sonlandıran Timan Ahmat şöyle konuştu; ' YTB 'nin bizlere çok faydaları var. Bize her türlü, imknları sundu. YTB bizleri Türkiye'nin değişik yerlerinde ki önemli öğretmenlerle tanıştırıyor. Onlardan eğitim almamızı sağlıyor. Hem kendi ülkemizden gelen hem de diğer ülkelerden gelen arkadaşlarımızla YTB sayesinde bir araya geliyor, tanışıyoruz.'
TÜRKİYE BEKLENTİLERİMİN ÜSTÜNDE
Kazakistan'dan gelen Erciyes Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Rus Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğrencisi Javair Davruşeva ise Türkiye'yi çok sevdiğini söyledi. Türkiye'yi TV'lerden takip ettiğini belirten Davruşeva; ' Türkiye'yi çok farklı hayal ediyordum. İçimde Türkiye'ye dair bir merak vardı. Daha sonra Türkiye'ye geldim. İçinde olunca Türkiye insana daha güzel görünüyor. İnsanlar daha yakın ve sıcak duruyor. Türkiye'yi çok seviyorum. Ben Ahıska Türklerindenim. O yüzden Türkiye bizim vatanımız. Kültürlerimiz aynı, tarihimiz aynı. Türkiye'ye geldiğimde çok fazla zorluk yaşamadım. Çünkü insanlar çok yardım sever. Her konuda yardımcı oluyorlar. Beklediğim Türkiye'nin üstünde bir ülkeyle karşılaştım' ifadelerini kullandı.
Kazakistan'da Türkiye'ye karşı büyük bir ilginin olduğunu söyleyen Davruşeva ; ' Türkiye'de insanların yardım severliği ve samimi olmaları en çok hoşuma gitti. Başka bir ülkeden geldim diye bizi dışlamıyorlar. Sanki yıllardır beraber yaşamış bir arkadaşları gibi yakın duruyorlar. Okul bittikten sonra memleketime dönüp öğretmenlik yapacağım. Elimden geldiğince ülkemde ki insanlara Türkiye'yi anlatacağım. Ben memlekete gittiğim zamanlar bana Türkiye hakkında sorular soruyorlar ve Türkiye'yi anlatmamı istiyorlar 'dedi.