Turan Koç şiire başlama serüvenini anlattı
Sabahattin Zaim Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Dekanı hemşehrimiz Prof. Dr. Turan Koç, TYB İstanbul Şubesi'nin merkezi Kızlarağası Medresesinde yapılan "Şiir Durakları" programında şiire başlama serüvenini anlattı.
TYB İstanbul Şubesi'nin merkezi Kızlarağası Medresesi'nde yapılan etkinlikte konuşan Koç, şiirin esnetmeden ve sündürmeden yazılması gerektiğini belirterek, 'Bizim şiirimiz, fikre, ideaya, düşünceye sadakat göstermelidir. Fikirle bağ kurulduğu takdirde sağlam şiirler ortaya çıkar. Ayağının birisinin bir yerde olması gerekir. Pergel misali. İşte bu fikirdir' dedi.
Koç, şöyle konuştu: 'Şiirde söylemek kadar susmak da önemlidir. Ben işte bunlardan kendime pay çıkardım. Çıkardıkça çekindim de aynı zamanda. Yazmayı erteledim. Şiirin teşhir dili olmadığına inanıyorum. Şiirin bilgi verici bir dili vardır. Dini dile en yakın dil şiirin dilidir. Yaşanan şeye, oluşumuza, yapılana, edilene işaret eden dildir bu. Arama felsefenin işi, şiir bulmanın işidir diye düşünüyorum. Şiirin işi, analoji yani temsil. Kuran-ı Kerim, temsil olarak anlatır. Temessül ruhun, idealin somutlaşması. O koca ruhları somutlaştırmak şiirin alanına giriyor.'
Etkinliğin sonunda Turan Koç dinleyicilere 'Sarmal' adlı şiirini okudu.
Turan Koç
Kayseri Erkilet doğumlu. 1984'te Erciyes Üniversitesi İlahiyat Fakültesine geçip 'Ölümsüzlük Açısından Ruh Beden İlişkisi' konulu doktora tezini veren, aynı fakültede felsefe profesörlüğü yapan Koç, halen İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Dekanı olarak görev yapıyor.
İlk şiiri 'Ay' Edebiyat dergisinde, şiir ve yazıları 'Diriliş', 'Mavera', 'Hece'de yayımlanan Koç'un 'Kan Gibi Vakte Düşen', 'Din Dili', 'İslam Estetiği', 'Ölümsüzlük Düşüncesi' kitapları bulunuyor. (tybistanbul.com)