Tüm komplolara rağmen, Petrol akıtılmaya başlandı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, 'Irak'tan Ceyhan'a petrol akıtılmaya ve tanklara doldurulmaya başlandı' dedi.

  Enerji  ve Tabii  Kaynakar  Bakanı Taner  Yıldız , ' Kuzey  Irak'tan gelen petrolün, tam  mutabakat sağlanarak bu  ay  içerisinde  dünya   piyasalarına   sunulacağını  umuyorum' dedi.


Bakan  Yıldız , düzenlediği  basın toplantısında ,  enerji   sektöründe   2013  yılı  gelişmeleri  ve bu yıla ilişkin  hedefleri   konusunda   değerlendirmelerde  bulundu.  Sunumunun  ardından basın mensuplarının  sorularını   yanıtlayan   Yıldız , Irak'tan  petrol  akışı  konusundaki  bir  soruya  'Irak'tanCeyhan'a  petrol  akıtılmaya ve tanklara doldurulmaya başlandı'  yanıtını  verdi.

İran'dan gelen  doğal   gaz   konusunda  son dönemde bir sıkıntı  yaşandığını  da ifade eden  Yıldız , 'İran'dan  teknik   sorunlar  nedeniyle 8 milyon metreküp civarında  kontratın   altında   gaz  alıyoruz. Bunun geçici bir  süre   yaşanacağı  kanaatindeyim' diye  konuştu .

Başka bir  soru  üzerine de  Yıldız , BOTAŞ'ın nüfusu 10 bini aşan ilçelere  doğal   gaz   taşımasına yönelik düzenleme kapsamında bugüne kadar 202 ilçeden 9'unun  başvuruda  bulunduğunu belirterek, 'Son Bakanlar  Kurulu   toplantısında , bu  konuda  6  ay   süre  uzatımı yönünde karar aldık. İlçeler müracaat edebilirler' diye  konuştu .

Bakan  Yıldız ,  Türkiye'nin  petrol   alımında   zaman   zaman  İran'dan daha fazla  petrolü  Irak'tan aldığını söyledi.  Yıldız ,  Irak'tan gelen  petrolde  asıl  kazanının  Irak hükümeti olduğunu  anlattı . 

Irak  petrolünün   parasının   Halk  Bankası'nda tutulmasıyla ilgili kendi  teklifleri  olduğunu bu  konuda Irak hükümetinden  farklı   açıklamalar  geldiğini ancak Halkbank'a olan  güvenlerinde  hiçbir azalma olmadığını dolayısı ile kendi öngörülerinin  aynen  devam ettiğini söyledi. 

Yıldız , BOTAŞ'ın nüfusu 10 bini aşan ilçelere  doğal   gaz   taşımasına  yönelik düzenleme kapsamında bugüne kadar 202 ilçeden 9'unun  başvuruda  bulunduğunu belirterek, 'Son Bakanlar  Kurulu   toplantısında , bu  konuda  6  ay   süre  uzatımı yönünde karar aldık. İlçeler müracaat edebilirler' dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız,  İstanbul   merkezli  operasyona ilişkin, 'Bunu istemeyerek ve temenni etmeyerek söylüyorum ama operasyonlar  sonucunda   ülkede bürokrasinin yavaşlamasıyla alakalı artçı tesirlerini görürüz' dedi. Yıldız , basın mensuplarıyla bir araya geldiği  değerlendirme   toplantısında   soruları   yanıtladı .

Aşırı  soğuklardaki  kesintiler anımsatılarak,  depoların  son  durumunun   sorulması  üzerine  Yıldız , ' Depoların  mülkiyeti TPAO'nun ama  işletme  gazları BOTAŞ'ın. Bunun ihalesini  yaptık  ama bu yaklaşık 4  yıllık  bir  süreç .  Günlük  17 milyon metreküplük  günlük  çıkış miktarını 40 milyon metreküplere çıkartıyor olmamız lazım ki bu dediğiniz sıkıntıları daha az yaşıyor olalım. Bu, yeniden  o  tesisi  kurmaya eş bazı  işleri  de içeriyor.  Tuz  Gölü'nde de yaklaşık 4  yıl  içerisinde tamamlanacak 1 milyar metreküplük kapasiteyi de bir an önce Türkiye'ye  kazandırmamız lazım' diye  konuştu .

İran'dan gelen  doğal  gazda tamamen  teknik  sebeplerle bir miktar kesinti  uygulandığını ,  günlük 28 milyon metreküp gazın 20 milyon metreküpe kadar düştüğünü  anlatan   Yıldız , Türkiye'de  yıl içerisinde  aralık  ve  ocak   ayında   toplam  22  gün  sıra dışı  önlem  alınmasına  ihtiyaç  duyulduğunu vurguladı.  Yıldız , 'Ama bugün, 2  Ocak   2014  itibarıyla hiçbir  yerde , ne  sanayide  ne meskenlerimizde hiçbir kesinti söz  konusu  değildir' dedi.

Türkiye'de 1 milyon 100 bin  kilometrelik  iletim ve dağıtım hattı bulunduğunu anımsatan  Yıldız , Avrupa'da 2,  dünyada  da 5.  büyük  şebekeye  sahip olduğunu , bunu da  yüzde  7-8 civarında bir büyümeyle  sürdürmeye  çalıştıklarını  söyledi.

Karar mekanizmalarında bir sıkıntı olmadığına işaret eden  Yıldız , 'Karar alma  konusunda   ocak ayının  sonuna kadar tamamlanacak' ifadesini  kullandı .

- 'Teyakkuz halindeyiz'

Yıldız , kesintiler  konusunda  bu  ay   çok  dikkatli olmaları gerektiğini belirterek,  enerji   sektöründeki genel  müdürlüklerin her  gün  düzenli  toplantılar   yaptıklarını  ve  hafta  sonlarında bile teyakkuz halinde olduklarını söyledi.

Şırnak'ta, Diyarbakır'da bazı trafolarda patlamalar olduğunu  anlatan   Yıldız , 'Oraya 200  birimlik trafo koymuşuz ama oradan çekilen 300  birimlik   güç .  Biz  oradaki, İzmir'deki, İstanbul'daki, Kayseri'deki herhangi bir kaçak  kullanımı   biz   tesis  etmeyeceğiz,  finanse  de etmeyeceğiz. Bu konuda  tavrımızın  çok   net , duruşumuzun  çok   net  olduğunu söylemem lazım 'diye  konuştu .

Başka bir basın mensubunun  doğal   gaz   faturasında  bir  ay  içerisinde  birim   fiyat  üzerinden 100 metreküplük azalma olduğunu belirtmesi üzerine  Yıldız ,  doğal   gaz   fiyatlarına  zam  yapılmadığını vurguladı. Her ilin  hizmet  dağıtım bedellerinin  farklı  olduğunu, her 1000 metreküp  gaz  için  farklı tarife   uygulandığını  belirten  Yıldız , Türkiye'de bu  şekilde  20'den daha fazla bölge bulunduğunu söyledi.  Yıldız ,  aynı  il içerisinde  faturada   farklılık  olduğunda EPDK ve Bakanlık olarak değerlendirdiklerini  belirterek, basın mensubunun  faturasına  ilişkin şikayetini  bizzat   takip edeceğini  bildirdi.

- ' Rusya  ve İran  indirim   yapmadı '

Bakan  Yıldız , ' Borsaya  kote  şirketlerin   aynı   zamanda  EPİAŞ'a  ortak  olmasının manipülasyona  kapı  aralayacağı söylentileri var. Bunu nasıl  değerlendiriyorsunuz ?' sorusuna  karşılık şunları  kaydetti :

'Herhangi bir  borsaya  kote  şirketin  buradan alabilecekleri ve manipüle edemeyecekleri kadar küçük   hisselere  girmeleri sınırlandırılmıştır. Bir  özel   şirket  buradan  yüzde  5 civarında  hisse alamaz, onların her birisi bindelerle sınırlandırılmıştır.  Yüzde  30 civarında  kamu  elinde kalacak hisse  söz  konusu . TEİAŞ'ın  hissesinin   yüzde  30'lara kadar çıkması söz  konusudur . Böyle bir riski  biz  görmüyoruz.'

Rusya  ve İran  doğal  gazında  indirim  olup olmadığı yönündeki  soru  üzerine  Yıldız , böyle bir indirim   yapılmadığını  bildirdi. İran ile ilgili bir tahkim  süreci  olduğunu  anlatan   Yıldız , 'Buradan  biz İran'dan  doğal  gazı  piyasa   fiyatlarının  daha üzerinde alıyoruz. Bununla ilgili itirazımızı  yapmıştık . Onlar  çok  fazla olumlu manada  değerlendiremediler . Hep beraber, yine çayımızı kahvemizi içerek tahkim  sürecini   başlattık .  2014  yılında bunun  sonuçlanacağına  inanıyoruz, İsviçre mahkemelerinde görülüyor bu dava' ifadelerini  kullandı .

- ' Ülke  bürokrasisini  durdurma   girişimi '

Taner  Yıldız , 17 Aralık'taki operasyonun  enerji   sektörüne  yansımalarına ilişkin değerlendirmesini   sorması  üzerine şöyle  konuştu :

'17  Aralık  operasyonları haklı haksız, böyle bir toz duman içerisinde  ortalığın  karıştığı bir  tarih olarak  siyaset   tarihine  de  ekonomi   tarihine  de geçecek.  2014  yılında bürokrasinin, düzgün ve doğru  çalışan   insanların   hızında  bir kısım  etkilenmeler  olacağı kanaatindeyim. Bunu istemeyerek ve temenni etmeyerek söylüyorum ama operasyonlar  sonucunda   ülkede bürokrasinin yavaşlamasıyla alakalı artçı tesirlerini görürüz. O  yüzden  emin olmadığınız hiçbir şeye girmemeniz lazım. Sayın Başbakanımız  çok   net  ifade ettiler, 'Babamın oğlu olsa da kendi oğlum da olsa bu  konuda  prensiplerimizden taviz vermem' dedi.  Biz   11  yıldan beri yolsuzluklarla, usulsüzlüklerle  mücadele  ederek bu noktaya geldik.  2013  yılının 17 Aralık'ı bunun istisnası olmaz,  2014  yılı bu prensiplerden taviz vereceğimiz bir  yıl  olmaz. Ama  oyunun   çok daha  farklı  oynandığını hep beraber görüyoruz.'

Silivrikapı'daki bir  arazinin  Fatih Belediyesinden TÜRGEV'e devredildiği  iddiasına yönelik  açıklamalarda  bulunan  Yıldız , sözlerini şöyle sürdürdü:

'(Sayın Başbakan'ın oğlu Bilal Erdoğan'a bunlar devredildi) diye ithamlar var. Başını mı sonunu mu yalanlarsınız, ben şaşırıp kalıyorum. Buranın mülkiyeti TEDAŞ'a  verilmiş . Türkiye'deki özelleşen hiçbir dağıtım şirketi varlık satışı yapılarak satılmadı. Varlıkları satılmadı, direkler, trafolar... Her birinin mülkiyeti kamuya aittir. Şirketlerin çoğu 2036 yılında bunları işler bir şekilde tekrar  kamuya devredecekler. Türkiye'de binlerce kilometrekarelik kamulaştırmalar var. El insaf. 2,5 metreye 2,5 metrelik bir alanın TEDAŞ'ın mülkiyetine Fatih Belediyesinden tahsis edilmesinden dolayı belediye başkanı sorguya çekiliyor. Nasıl olur da Fatih Belediyesi çalışanı bundan etkilenmez, TEDAŞ çalışanı bundan etkilenmez. Ortada suç olabilecek hiçbir şey yok, belediye meclisi bununla alakalı karar alıyor. Yaklaşık 10 metrekarelik bir yer için bu cümleyi sarf edebiliyorsunuz. Bizler, idareciler olarak, ister bakanlar ister başbakan olarak, yamuk çalışan kim varsa onun karşısındayız. Ama kusura bakmayın da dürüst çalışan insanları da ülkemiz için koruyup kollamamız lazım. Yoksa ortada bürokrasi diye bir şey kalmaz.'

Operasyonu 'ülke bürokrasisini durdurma girişimi' olarak tanımlayan Yıldız, 'Ben 16-20 milyar liralık yatırımı o dürüst arkadaşlarımla beraber yönetiyorum. O yüzden dikkat edin, şahsi ithamların haricinde Türkiye'nin kalkınmasına ve büyümesine karşı duruş ve dirençten bahsediyoruz burada' diye konuştu.

- 'Tankerlerin boğazlardan geçmesine sıcak bakmıyoruz'

Yıldız, özel sektörün depolamaya girmesine yönelik çağrısının hatırlatılması üzerine, Rusya, Ukrayna ve İran'dan bazı firmaların bu konuda talepleri olduğunu ancak somut bir girişimde bulunulmadığını kaydetti. Yıldız, depolama tesisi kurulmasına olumlu yaklaştıklarını, firmaları destekleyeceklerini vurguladı.

Çanakkale ve İstanbul boğazlarından LNG tankerlerinin geçmesine sıcak bakmadıklarını vurgulayan Yıldız, 'Kanal İstanbul'un gerçekleşirken bu konuda gerek Ulaştırma Bakanlığımıza gerek ilgili arkadaşlara tankerlerin boyutlarını verdik ve onların da geçebilmesinin imkanını sağlamak lazım diye düşündük. Karadeniz'e boğazlardan geçmeksizin rahatlıkla ulaşabilmesini sağlamak lazım' değerlendirmesinde bulundu.

Yıldız, Akaryakıt Piyasası Kanununda LNG ve LPG düzenlemesine ilişkin bazı ayrıntılara yönelik ilgili sivil toplum örgütleriyle görüşmelerinin sürdüğü bilgisini verdi.

Bakmadan Geçme