Tüketicinin ekonomiye güveni arttı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Kayseri Bölge Müdürlüğü'nden alınan verilere göre Kayseri, Sivas ve Yozgat bölgesinde Ağustos ayında Tüketici Fiyatları Endeksi'nde on iki aylık ortalamalara göre yüzde 7,67 artış gerçekleşti.

Verilerde bir önceki aya göre yüzde -0,15 azalırken, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 4,92 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre ise yüzde 7,75 artış gözlendi.
Ana harcama grupları itibariyle aylık bazda en fazla artış gösteren grup yüzde 4,4 ile eğitim olurken, bunu yüzde 3,51 ile alkollü İçecekler ve tütün, yüzde 2,05 ile eğlence ve kültür ve yüzde 1,02 ile lokanta ve oteller takip etti. En çok düşüş olan gruplar ise yüzde -3,47 ile giyim ve ayakkabı, yüzde -1,9 ile gıda ve alkolsüz İçecekler oldu.
Ağustos ayında fiyatı en çok artan maddeler yüzde 51,82 ile spor müsabakalarına giriş ücreti, yüzde 11,93 fındık İçi ve yüzde 10,88 ile yumurta olurken, en çok düşüş gösteren maddeler yüzde -23,38 domates ve yüzde -16,71 ile armut oldu.
Bakan'ın değerlendirmesi
Diğer yandan Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Ağustos Ayı enflasyon rakamlarına ilişkin yaptığı yazılı açıklamasında, 'Ağustos ayında TÜFE piyasa beklentilerinin oldukça altında gerçekleşerek yüzde 0,29 oranında azalmıştır. Buna göre yıllık TÜFE artış hızı Temmuz ayında yüzde 8,79 iken Ağustos ayında yine beklentilerin üzerinde azalarak yüzde 8,05'e gerilemiştir. Üç aylık artışın ardından TÜFE'nin tekrar azalma eğilimine girmesi hain darbe girişimi sonrası ekonominin hızla normalleşme sürecine girdiğinin önemli bir göstergesidir' değerlendirmesini yaptı.
Kurumsal Haber

Bakmadan Geçme