Tüketiciler birliği sıkıntıları EPDK'ya iletti

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin ve bazı yöneticiler geçtiğimiz günlerde Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu Başkanı Mustafa Yılmaz'ı ziyaret etti. Şahin ve beraberindekiler Başkan Yılmaz'a enerji konusunda tüketicilerin yaşadığı bazı sorunları ileterek çözümü noktasında destek istediler.

 Ziyaretin detayları hakkında gazetemize bilgi veren Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin ziyarette tüketicinin yaşadığı sıkıntıları bir bir anlattıklarını dile getirerek çözümü noktasında söz aldıklarını dile getirdi.

Mütevazi bir şekilde ağırlandıklarını anlatan Mahmut Şahin şunları söyledi:

'Zaten sıkıntıları dönem dönem kendilerine aktarıyorduk. Ekibimizle birlikte kendisiyle görüşme şansımız oldu. Bu görüşmede de vatandaşlarımızın enerji  ile ilgili yaşadığı bazı sıkıntıları ilettik. Biz sadece eleştiren değil önerileri de aktaran bir kurumuz.'

Tüketicinin yanında olan bir başkan

Yetkililer  tarafından oldukça ilgili bir şekilde karşılandıklarını ve sıkıntıları birer birer ilettiklerini  belirten Şahin, 'EPDK'nın şu anki başkanı tüketicinin yanında olan birisi. Türkiye'de 21dağıtıcı firma var. Bu dağıtım şirketlerine karşı tüketiciyi koruyan, kollayan bir anlayışa sahip. Bunu gördük. Sıkıntıları rahatlıkla iletebildik. Dağıtım firmalarının vurdumduymaz davranmaları  tüketiciyi sıkıntıya sokuyordu. Bunun için bir düzenleme yapılması gerekiyordu. Elektrikte bir serbest piyasa olayı var. Belli bir limitin üstünde kalan tüketiciler istediği yerden alabiliyordu. Bu limitin düşürülmesini talep etiğimizde, Başkan 'Hayır Tam tersi tüketicinin yararına olan şey düşmemesi.  Çünkü dağıtım firmaları şuan tekel gibi çalışıyor. Biz eğer limiti düşürürsek bütün tüketicileri dağıtım firmalarının insafına terk etmiş  oluruz. Bunu yapmayacağız. Rekabet piyasası oluştuktan sonra limiti aşağı düşüreceğiz' dedi. Bu noktada tabi ki sevindik. Bizden daha ileri bir bakış açısıyla tüketiciyi korumaya yönelik bir düzenleme düşünüyorlar.' dedi.

Elektrik kesintileri yaşanmasın

Elektrik kesintileri ile ilgili sorunları da söylediklerini anlatan Mahmut Şahin, 'Burada sorumluluk dağıtım firmalarının. İhale alırken kendilerinin bu sistemi tamamen düzenleme, kontrol etme, hiçbir arızaya sebebiyet bırakmadan idare etme noktasında söz vererek ihale aldılar. Ama şu anda 'Elektrik kesintileri oluyor mu?' derseniz oluyor. Önceden duyurulursa böyle bir hakka sahip gibi bir şey var. Mesela yaz ayında 4 saat elektrik kesilse ne olacak. Zarar söz konusu olacak. Bu zararı mutlaka dağıtım firmasının ödemesi lazım. Çok olağanüstü bir şey olmadığı sürece kesiliyorsa bedelini neden tüketici ödesin. O zaman arazı olmayacak şekilde sistem kurulsun. Ya da arızayı önceden bildirsin ki insanlar tedbir alsın. Bu biraz masraflı olduğu için dağıtım firmaları buna yanaşmak istemiyor. Faturasını ödemeyen abonelerin ilgili firmanın elektriği kesme yerine icraya vererek tüketiciyi daha fazla sıkıntıya sokuyor. Tüketici faturasını ödemediyse onu icraya vermenin bir süresi var. Süreci hiç yaşamadan 5 basamak birden atlıyorlar ve icra takibi başlatıyorlar. Önümüzdeki süreçte elektrikte yaşanacak sıkıntıların artacağını düşünüyoruz.  Tüketiciler elektriği devletin elinde zannettiği için şikayet edeceği mercileri hem de şikayet edeceğini bilmiyor. Ama elektrikte sıkıntı artacak gibi gözüküyor. İnsanlar elektriğin devlette olmadığını öğrenince şikayetler daha da artacak diye düşünüyorum. Biz bunu öne almaya çalışıyoruz. Önümüzdeki süreçte tüketiciler böyle bir sıkıntı ile karşılaştıklarında ne yapmaları gerektiğini bilsinler diye uğraşıyoruz Bu noktada da en üst makam olduğu için de EPDK'yı ziyaret ettik. Gayet olumlu geçti. Dile getirdiğimiz sıkıntıların çözümü için ellerinden geleni yapacaklarını ilettiler' diye konuştu.

 

Haber: Ramazan KARAKUŞ

Fotoğraf: Ahmet BOLAT 

Bakmadan Geçme