TIR ŞOFÖRLERİNİN ZORLU HAYAT MÜCADELESİ
ÇARESİZ TIR ŞOFÖRLERİ: Uluslararası TIR Şoförleri Derneği İç Anadolu Bölge Başkanı Gürsel Tutar, çok ağır şartlarda çalıştıklarını belirterek, yurt dışına çıktıklarında büyükelçiliklerin kendilerine destek olmadığını söyledi. Tutar, yaşadıklarını 'Çaresiz TIR şoförleri' ismi ile kitaplaştırdığını belirtti. Tutar ile Uluslararası TIR şoförlerinin yorucu ve hasretle dolu yaşam mücadelelerini konuştuk.
İşte o TIR şoförlerinden biri de Gürsel Tutar… 1967 Pınarbaşı doğumlu. Eşi Semiha hanım ile 28 yıldır evli ve Üniversitede okuyan 2 oğlu var. Ülkemizdeki on binlerce TIR şoföründen sadece birisi.
Ağaç İşleri'ndeki TIR parkında görüştüğümüz Gürsel Tutar mesleklerinin en zor tarafının aile hasreti olduğunu söyledi.
'Babam da şofördü'
Şoförlüğe babasına heveslenerek başladığını aktaran Tutar; 'Gençlik dönemlerinde babamın otobüsü vardı. Onu sürmeyi çok isterdim. O dönemlerde şoförlük revaçtaydı. Babam da şofördü. Ona hep merakla bakardım. Heveslenirdim. Okulu bitirdikten sonra sanayide çalışırken, şoförlüğe başladım. Bir anda TIR şoförü olarak buldum kendimi. Pişman değilim. Zevkle, severek yapıyorum.' dedi.
Zamanlarının çoğunun ev dışında geçtiğini anlatan Tutar; 'Eşim ve çocuklarım, tabi ki ben de ilk zamanlarda, yani gençlik dönemlerinde çok zorlanıyorduk. Çocuklarım ve eşim bana sürekli 'Gitmesen olmaz mı?' diyorlardı. Çocuklarım 'Baba nereye gidiyorsun? Biraz daha kal, gitme' diyorlardı. Bu bana çok dokunuyordu. Onların nasıl büyüdüğünü bile göremedim. Gurbete gittiğimizde ele ele gezen aileleri görünce çok duygulanırdım. Başkalarının çocuklarını görünce gözümün önüne kendi çocuklarım gelirdi. Aile ortamı yaşayamadık. Ne Ramazan, ne Kurban Bayramı yaşayabildik doğru dürüst. Bir cenazeye gittiğimizde kime baş sağlığı dileyeceğimi bile bilemiyordum. 21 yılın 15 yılında bayram görmedim. Bizden alıp götürdükleri şeyler bunlar. Her zorluğu aşıp eve döndüğümüzde tarifi mümkün olmayan bir sevinç yaşıyoruz. Adeta bayram havası oluşuyor evimizde.' dedi.
'Araç bizim evimiz'
Yeme, içme, konaklama hizmetlerinin tamamını araçta yaptıkları için TIR şoförleri için aracın ev niteliğinde olduğunu belirten Gürsel Tutar, 'Yola çıkmadan önce araç için yolda bize lazım olacak mutfak malzemeleri alırız. Ağırlıklı olarak burada yatarız. Ama son dönemde birçok ülkede araçta konaklama yasaklandı. Yaptırımlar çok ağır. ' diye konuştu.
Uluslararası TIR şoförlüğünün yurt içine göre daha zor olduğunu dile getiren Başkan Tutar, şunları söyledi:
'Zaman zaman ülkeler arasında yaşanan diplomatik krizler bize de yansıyor. Bizi gözaltına alıyorlar. Yüksek trafik cezaları yazıyorlar. Bu yıllardır yapılıyor. Avrupa'nın geneli bizi 'yürüyen banka' olarak görüyorlar. En az yazdıkları ceza 1600 Euro. Yok şu belge yok, yok bu belge yok diye cezayı yazıyorlar. Bizi en çok zorlayan hasret. Bunun yanında yurt dışına çıktığımızda hiçbir büyükelçiliğimizin bizimle ilgilenmemesi... Bize sahip çıkan birilerini bulamıyoruz. Bizim oralarda ilk aklımıza gelen büyükelçiliği aramak... Yardım istiyoruz ama hiç ilgilenmiyorlar. Sahipsiz kalıyoruz. Bu sefer şoförler kendi başının çaresine bakmak zorunda bırakıldığı için yanlış şeyler yapıyor. Gümrük kapılarında keyfi uygulamalar yapılıyor. Rüşvet dönüyor. Bulgar kapısında sıkıntı var. Bulgaristan keyfi uygulama ile günlerce bekletiyor Türkiye'ye gelirken... Doğru olmayan işler yapıyorlar. Hiçbir güvencemiz yok. Hakarete uğrayan da, soyulan da TIR şoförü. Gümrük kapılarımızda tuvalet dahi yok. '
En büyük sıkıntı maaş
Tutar sohbetimizin sonunda TIR şoförlerinin maaş usulü değil, yaptığı sefere göre ücret aldığını belirterek, bu durumun çok ciddi bir sıkıntı olduğunu söyledi.
Hani derler ya 'Hayatımı yazsam roman olur' diye. İşte Gürsel Tutar'ın da hayatı roman olacak cinsten. Tutar da hem tüm şoförler adına yaşanan çileyi anlatmak için hem de 'sesimizi birilerine duyurabilir miyiz?' düşüncesiyle 'Çaresiz TIR şoförleri' adlı kitap hazırladı. Kitapta 21 yılda yaşanan/biriktirilen hatıralar yer alıyor.
Haber-Foto: Ramazan KARAKUŞ