Tekstil işçisinin bakır rölyef merakı

Kayseri'de Eskişehir Bağları Osmanlı Mahallesi'nde yaşayan tekstil işçisi Kenan Işık unutulmaya yüz tutmuş bakır levhalar üzerine kabartma tablolar yapıyor. Sanatkar işçi, merakla başladığı bakır rölyef tablo sanatı için evinin alt katında bir de atölye kurdu.

 Tekstil fabrikasında operatör olarak çalışan ve boş zamanlarında hobi olarak bakır rölyef sanatı ile uğraşan 30 yaşındaki Kenan Işık, kaybolmaya yüz tutmuş bu mesleği devam ettirmeyi amaçladığını söyledi. Işık, 'Kayseri'de benden başka birkaç kişi bu iş ile uğraşıyor. Arkadaşlarımı küçümsemek için söylemiyorum ama en iyi yapan benim. Bu iş biraz sabır, biraz ilgi gerektiriyor. Bu ikisi olunca ortaya güzel işler çıkıyor' dedi.

 

Bu sanatı geliştirmek istiyorum

 

Tam gün çalışırsa tabloları 3 günde tamamladığını ve yapım aşamasında birçok malzeme ve materyal kullandığını söyleyen Işık, rölyef sanatının gelecekte de devam etmesi ve ilgi görmesi için elinden geleni yapacağını söyledi.

 

İstanbul silueti, Ankara evleri, Atatürk portresi ve ünlü ressamların eserlerini çalışmalarına yansıtan Işık, sipariş üzerine de tablolar hazırladığını ve eserlerinin 150 ila 750 lira arasında değiştiğini belirtti.  

 

Bütün detaylar önemlidir

 

Geri dönüşün çok zor olduğu bir sanat olmasından dolayı tablo çizimi yaparken hiç bir detayın atlanılmaması gerektiğine vurgu yapan Işık ' en basit tablo bile 4-5 saat sürüyor. Efektler kullanarak tablodaki çökmeleri engellemeye çalışıyorum' dedi.

 

İşten geç çıkmasından ve ailesine zaman ayıramamasından yakınan Işık 'arkadaşlarım benden onlar için tablo yapmamı istiyorlar, kıramıyorum ve severek yapıyorum. Yaptığım işi sevmesem hiç vakit ayırmam.' diye konuştu.

 

Amaç sadece para kazanmak değil

 

Bu işi sadece para kazanmak için yapmadığını, yaparken mutlu olduğunu ifade eden sanatkar kendi çocuğuna da bu işi öğreterek devam ettirmek istediğini söyledi.

 

Bakır tablo yapma işine bir hevesle başladığını belirten Kenan Işık, 'kendilerine bu sanatı öğretmem için rica eden insanlar oluyor ama boş vaktim olmadığı için bu isteği geri çevirmek zorunda kalıyorum' dedi.

 

Oldukça zahmetli bir iş

 

Kenan Işık bu sanatın oldukça zahmetli ve zor bir iş olduğunu belirterek tabloları nasıl yaptığını anlattı. Işık, 'bakır folyolara resmi çizerek kabartıyorum, daha sonra tahta üzerine geçirip işleme yapıyorum. İşin en zor kısmı burası. Yakma işlemi en iyi kükürtle oluyor. En son cila ve koruyucu işlemlerini uyguluyorum. Malzemelerin çoğu İstanbul'dan geliyor. Maalesef Kayseri'de bulamıyorum.' şeklinde konuştu.

 

Hedefim sergi açmak

 

En büyük hedefinin sergi açmak olduğunu belirten Işık, 'sergi açmak istiyorum ama tablolarımın sayısı bunun için yetersiz. Her tabloda yeni bir şey geliştiriyorum. Aslında ilk başta bu sanatı bu kadar ilerletebileceğimi düşünmüyordum ama şimdi ilk yaptığım tabloları eksik buluyorum, beğenmiyorum. Sanırım sergi için biraz daha beklemem gerekecek.' ifadelerini kullandı.

 

 Haber: Tuba Köksal (Stajyer)

Bakmadan Geçme