Tek başına 'Tarih' Yazdı

Gazetemiz yazarı Mahmut Hop tek başına ilçesinin 92 yıl önce düşman işgalinden kurtuluşunu konu alan ilk belgeseli çekti.


Belgesele katılım  oldukça yüksekti. Pozantı ve İmamoğlu Kaymakamı, İl Milli eğitim Müdürü, İl Kültür ve Turizm Müdürü, Pozantı Cumhuriyet Savcısı ve Hkimleri, Pozantı Belediye Başkanı, Akçatekir Belde Belediye Başkanı, Pozantı Garnizon Komutanı, İlçe Emniyet Müdürü, İlçe Milli Eğitim Müdürü, Akp ve Mhp İlçe Başkanları, Belediye Meclis Üyeleri, öğrenciler ve çok sayıda vatandaş vardı.

 Pozantı Kaymakamlığı'nın 'Pozantı'dan Tarihe Yolculuk Projesi ' kapsamında hazırlanan, 25 Aralık Çarşamba Adana'nın Pozantı ilçesinde gösterimi yapılan yapımcı ve yönetmenliğini Mahmut Hop'un yaptığı 'Kurtuluş Destanı' isimli belgeseli izleyenler gözyaşlarını tutamadı.

 

TARİH ONLARI DA YAZDI

Gazetemiz yazarı Mahmut Hop Adana Valiliği, Pozantı Kaymakamlığı ve Kültür Eyvanı katkıları ile 10 ay süren yoğun bir çalışma sonucu ortaya koydu belgesel izleyenlerden takdir topladı. Pozantı'nın 25 Mayıs 1920 yılından ve 1954'ten bu yana geçen süre zarfında Pozantı'nın belgeselini çeken ilk kişi olarak kayıtlara ve bu çalışmayı yürütenlerle birlikte kendisi de tarihe geçti. Mahmut Hop ise açılış konuşmasını yaptığı günde şunları söyledi:

'Konusu 'unutulmaya yüz tutmuş milli değerler' olan doktoranın tezini yaşadığımız Yılda ortalama 6 saat kitap okuyan, günde beş saat televizyon izleyen ve kültürel etkinliklerde de bulunmaktan imtina ettiğimiz bir dönem içerisinde olduğumuzu da hatırlatmak isterim. Oldukça zengin bir tarihimiz var. Ve bizim de elimizde olan bu değerleri bırakmamalıyız. Tuttuğumuza da sıkı sıkı sarılmalıyız. Bir daha hiç birimiz şu içinde bulunduğumuz yaşta olmayacağız.  Onun için vaktimizi, gençliğimizi, işimizi, sorumluluğumuzu güzel işler için harcamalıyız...Vatan şereftir, vatan namustur ve bunu namusu gibi görüp koruyanlarındır. Bu bakımdan ise şerefli ve onurlu insanlar Allah'ın en soylu eserleridir. Toplum olarak millet olarak hiçbir şeyimiz yoksa kaybedecek de bir şeyimiz olmaz. Onun içi kaybetmekten da korkalım. Onlar giderse her şey gider. Ezan susar bayrak iner ve her şey biter. Yeniden bir mücadele yeniden bir diriliş ve direniş ortaya çıkar bu topraklara şehit kanları ile yeniden bedel öderiz. '  dedikten sonra çalışmalarda emeği olan Eyvan ailesinden de ikinci üniversitem ve ikinci ailem diye bahsetti. Pozantı Kaymakamlığı ise Mahmut Hop'a çalışmalarındaki gayretlerinden dolayı plaket takdim etti. Mahmut Hop da plaketini etkinliğe katılan İmamoğlu Kaymakamı Kürşad Özdemir'den aldı.

BELGSELDE KİMLER YER ALIYOR?

'Kurtuluş Destanı'  adlı bu belgesel gazetemiz çalışanlarından Mahmut Hop' imzası taşıyan bu eser  birçok yönden ilk olma özelliği taşıyor. 25 Mayıs 1920 günü Fransız işgalinden kurtulan, merkezinde  Pozantı'nın olduğu o günden bu yana filme alınan ilk çalışma. Belgeselde  Türk Tarih Kurumu Eski Başkanı ve Kayseri Milletvekili Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu, ERÜ Ermeni Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Doç.Dr. Gafar Mehdiyev, Kayserili şair Fazıl Ahmet Bahadır ve Pozantı'da milli mücadelede yer alan komutan ve Kuvayi Milli çetesinde işgale karşı mücadele edenlerin torunu ve oğulları ile gerçekleştirilen belgesel Çukurova ve Pozantı'nın geçmişine ışık tutuyor.  

 MİLLİ MÜCADELE YILLARINDAKİ KAYSERİ TARİNE DE IŞIK TUTUYOR

 Begelselin konusu ise özetle şöyle: Kayseri'de milli mücadele yıllarında Kayseri Jandarma Komutanlığı görevini yürüten halk arasında Tekelioğlu Sinan olarak bilinen ve gerçek adı Ali Ratip olan komutan, Atatürk'ün emri ile Çukurova'ya Batı Kilikya Cephesi Komutanlığı'na atanır. İşgal altında olan Çukurova'ya ise o yıllarlarda Fransızlar hakimdir. Adana'nın işgal sonlarına doğru merkez vilayet görevini yürütecek ilçe olan Pozantı'da ise Fransızların Almanlar ile yapılan savaş sonucu büyük zafer kazanan ve zaferi kazanan taburu ile Çukurova'ya gönderilen; Fransa'da 'Verdün Kahramanı' olarak bilinen işgal komutanı Binbaşı Mesnil(Mösnil) bulunuyordu. İşgali başarıya ulaştıramayan Fransız komutanı Karboğazı denilen mevkide 40 kişilik bir Kuvayi Milliye çetesine esir düşüyor. Daha sonra da Pozantı'dan ise Kayseri'ye sürgün ve esaret hayatı başlıyor. Ülkesinde kahraman olarak anılan Fransız Komutanı Mesnil'in, 40 kişilik bir Türk çetesine esir düşmesinin verdiği elem ile ince hastalığa yakalanıp genç yaşta vefat ediyor.

Kayseri'de milli mücadele yıllarında Kayseri Jandarma Komutanlığı görevini yürüten halk arasında Tekelioğlu Sinan olarak bilinen ve gerçek adı Ali Ratip olan komutan, Atatürk'ün emri ile Çukurova'ya Batı Kilikya Cephesi Komutanlığı'na atanır. İşgal altında olan Çukurova'ya ise o yıllarında Fransızlar  hakimdir. Adana'nın işgal sonlarına doğru merkez vilayet görevini yürütecek ilçe olan Pozantı'da ise Fransızların Almanlar ile yapılan savaş sonucu büyük zafer kazanan ve zaferi kazanan taburu ile Çukurova'ya gönderilen; Fransa'da 'Verdün Kahramanı' olarak bilinen işgal komutanı Binbaşı Mesnil(Mösnil) bulunuyordu. İşgali başarıya ulaştıramayan Fransız komutanı Karboğazı denilen mevkide  40 kişilik bir Kuvayi Milliye çetesine esir düşüyor. Daha sonra da Pozantı'dan ise Kayseri'ye sürgün ve esaret hayatı başlıyor. Ülkesinde kahraman olarak anılan Fransız Komutanı Mesnil'in, 40 kişilik bir Türk çetesine esir düşmesinin verdiği elem ile ince hastalığa yakalanıp genç yaşta vefat ediyor.

 Sonrasında ise belgesel  5 ve 8 Ekim 1920 tarihlerinde yapılan ve bu kongrelerin ilkindeki 5 Ağustos 1920 de Pozantı'nın Adana'nın vilayet merkezi olmasının kararlaştırılmasına kadar birçok önemli olayları konu ediniyor. Ayrıca belgesel Çukurova tarihinde çekilen 3. konusu Pozantı'nın işgalinin anlatan ilk çalışma olma özelliği bakımdan da önem arz ediyor.

 

Haber-Fotoğraf: Bünyamin Gültekin

Yorumlar 1
EMİNE TOKER 01 Ocak 2014 20:35

Başarılar dikerim yolun açık olsun inşsllah

Bakmadan Geçme