Tarım Sektörü, İftar Sofrasında Bir Araya Geldi

Kayseri Şeker Fabrikası ile Kocasinan Ziraat Odasının ortaklaşa düzenlediği ve Tarım sektörü temsilcilerinin bir araya geldiği iftar sofrasında, sanayi ve ticaretteki öncülüğü ile tanınan Kayseri'de ekonomik anlamda etkisi her geçen gün...

Kayseri Şeker Fabrikası ile Kocasinan Ziraat Odasının ortaklaşa düzenlediği ve Tarım sektörü temsilcilerinin bir araya geldiği iftar sofrasında, sanayi ve ticaretteki öncülüğü ile tanınan Kayseri'de ekonomik anlamda etkisi her geçen gün artan ve yeni bir istihdam kapısı olması yanında köyden göçü büyük oranda önleyecek olan Tarım sektörü değerlendirildi.

Kayseri Şeker Göl tesislerinde verilen iftar yemeğine Kocasinan Kaymakamı, İl Jandarma Alay Komutanı, Yeşilhisar ve Felahiye Belediye Başkanları, Gıda Tarım İl Müdürü, DSİ Bölge Müdürü, Kocasinan İlçe Milli Eğitim Müdürü, Büyükşehir ve Kocasinan Belediye temsilcileri, Kayseri Ticaret Borsası Başkanı, İlçe Ziraat Odası Başkanları, İl Tarım Kredi Müdürü, iş dünyasının bölgedeki tanınmış simaları, Sulama Birlik Başkanları, Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birlik Başkanı, Muhtarlar, Çiftçiler ile Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi ve Şeker Fabrikası Yöneticileri tam kadro katılmaları Kayseri'de Tarım sektörünün önemine dikkat çekilmesine vesile oldu.

İftar yemeğinde konuşan Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay; 'Kayseri Şeker'in bölge ekonomisi ve ticaretine olan etkisi çok büyüktür. Bir iş adamı veya fabrikatör fabrikasını istediği yere taşıyabilir ama Kayseri Şeker, bölgenin milli bir kuruluşudur. Hiç bir yere gidemez, götürülemez. Kayseri Şeker ya Kayseri'de var olur yok olacaksa da Kayseri'de yok olur. Kayseri Şeker'in var olması veya yok olması buraya sahiplenmeye bağlıdır. Çiftçimiz hububattan para kazanamıyorsa Şeker Pancarından kazanacak ve köyünde yaşamaya devam edecektir. Bu nedenle herkesin mutlaka Kayseri Şeker'e sahip çıkma mükellefiyeti vardır'' dedi.

Akay, 2,5 yıllık kayyum görevi sonrasında seçimlere giderken aday olduğunu duyan Kayseri esnafından birisinin yanına geldiğini ve ''Ben pancar ekicisi değilim ama Pancar çiftçisinden ekmeğimi kazanıyorum. 2010 yılında Kayseri Şeker Fabrikası batacakmış haberini duyunca, ben Pancar çiftçisindeki alacaklarımı alamam düşüncesiyle 3 ayda saçlarım ağardı. Biz bu korkuyu yaşadık. Sadece ben değil yaklaşık bin esnafımız aynı konumdaydı. Kayseri Şeker sadece Kayseri'ye değil Adana'nın Tufanbeyli ilçesinden, Kırşehir, Nevşehir, Yozgat ve Sivas illerindeki esnafımızın da gelirlerine katkı sağlamaktadır. Bu nedenle ben sizin adaylığınızı destekliyorum'' dediğini hatırlattı. Akay, ''Esnafımızın söylediklerine paralel olarak yaptığımız araştırmada, Kayseri Şeker'in il bazında yüzde 15 oranında ekonomik katkısının ilçeler ve köyler bazında daha yüksek oranda olduğu gerçeği ortaya çıktı. Kayseri Ticaret odası yetkilileri de bu araştırmamızı doğruladılar. Anlaşılan o ki Kayseri Şeker'in sıkıntıya düşmesi, bölgeyi etkileyecek konumdadır. Bizler Yönetim Kurullarımızın üyeleri ile birlikte görevimizin bilinci içerisinde çalışarak son on sekiz yılda elde edilen kar toplamı kadar karı bir yılda Fabrikamıza ve dolayısıyla çiftçimize ve ekonomimize kazandırdık. Bu nedenle de İSO tarafından Türkiye'deki 500 Büyük sanayi kuruluş arasında 101'inci sıraya geldik. Aslında kota sorunumuz olmasa biz ilk 50'lerde yer alırız. Bizden önceki dönemde Şeker kurumuna iade edilen yıllık 75 bin ton şeker kotası 6 yılda 450 bin ton şeker demektir. Bu da yaklaşık bir katrilyon para demektir ve bu imkndan bölge çiftçisi mahrum bırakılmıştır. Bu gibi olumsuzlukların yeniden yaşanmaması için Kayseri Şeker'e herkesin sahip çıkması gerektiğine inanıyorum' ifadelerini kullandı.

İftar yemeğinde konuşan Kocasinan Ziraat Odası Başkanı Abdulkadir Güneş de Kayseri'de tarımla uğraşanların milli gelirden yeterli payı alamadığına dikkat çekerek, ''Kayseri'de Tarım ve Hayvancılık ön plana çıkamıyor. Tarımsal alandaki desteklemelerden yeterince yararlanamıyor. Oysa Pancar, Ayçiçeği, Kabak çekirdeği gibi bazı ürünlerdeki rekoltemiz ülke genelinde ön sıralardadır. Kayseri Sivas Caddesi, Melikgazi, Alparslan'dan ibaret değil, Kayseri merkezi ile kırsalı ayırmak ve desteklemelerden kırsalda yaşamlarını sürdüren çiftçimizin yararlanmasını sağlamak gerekir. Çiftçinin desteklenmesi, borcunun ertelenmesi ile olmaz. Tarımsal alandaki desteklemelerden Kayseri çiftçimizin de yararlandırılması ve kapsam alanına dahil edilmesi gerekir'' dedi.

Kayseri'de sanayi sektörü kadar tarım dünyasının da öncülerinden olan İş adamı Necati Kurmel de Tarım sektörü olarak çok çalışılması gerektiğine dikkat çekerken, iftar yemeğine katılan diğer STK temsilcilerinin de aynı konulardaki eksikliğin giderilmesi için, tüm tarafların bir araya getirilerek Kayseri'de acilen yeni bir tarım politikası çalıştayı yapılması önerisinde bulundular.

Yorumlar 1
efkan öcal 12 Temmuz 2014 21:46

Ninni yavrum ninni Uyutayım seni

Bakmadan Geçme