TARİHİ ESERİ GÖMDÜLER Mİ?

Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından ihale ile ERKUT İnşaat'a yaptırılan Sahabiye Kentsel Dönüşüm 1. etap inşaatının temel aşamasında çıktığı iddia edilen tarihi eserlerin inşaat durmasın diye görmezden gelinerek inşaata devam edildiği öne sürülüyor.

DÖRDÜNCÜ KATTA TARİHİ ESER ARADILAR
Sahabiye Kentsel Dönüşüm 1. etabının temel inşaat aşamasında tarihi eser çıktığı iddia edilmiş ve bunu fotoğraflayan bir vatandaş şikayetini Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bildirmişti. Bunun üzerine Kayseri Müze Müdürlüğü ekipleri 3 ay sonra inşaat alanına gittiklerinde 'inşaatın dördüncü kata çıktığını' belirterek, herhangi bir tarihi esere rastlanmadığını yazılı olarak rapor etmişlerdi.

BAKALIM VALİ NE DİYECEK?
Gözler şimdi Kayseri Valisi Şehmus Günaydın'ın bu konuda vereceği karara çevrildi. İnşaatın durdurulup sondaj yapılıp yapılmayacağı merak konusu oldu. İddiaların yanıtlanması için inşaatın durdurulup söz konusu alanda sondaj yapılmasının gerektiği belirtildi. Kayseri Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü tarafından bugüne kadar bir soruşturma açılmış değil.

İNŞAAT ŞİMDİ DE DURDURULUR
Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkililerinden edinilen bilgiye göre tarihi eserin varlığını tespit için üzerine inşaat yapılmasının bir öneminin olmadığı öğrenildi. Bakanlık yetkilileri bu konuda şunu söyledi: 'İsterse 20 kat olsun, inşaat geçici olarak durdurulup sondaj yapılmalıydı. Şimdi de yapılabilir. Ama zamanında neden yapılmamış. Bunların hepsi soruşturma konusudur.'

SORUMLULAR AĞIR CEZADA YARGILANABİLİR
ERKUT İnşaatın yaptığı kentsel dönüşüm 1. etap inşaatında tarihi eser çıktığı iddiası hakkında gerekli yasal prosedürün yerine getirilmediği öne sürüldü. Bakanlık yetkililerinden alınan bilgiye göre, söz konusu alanda iddia edildiği üzere tarihi değeri çok yüksek bir eser çıkarsa ve bu eserde ağır tahribat görmüşse sorumlular ağır cezada yargılanabilir. Ancak var olduğu iddia edilen eserin tarihi değeri yüksek değilse ve tahribat da yoksa sorumluların ağır cezada değil diğer mahkemelerde yargılanacağı öğrenildi.

MÜZE MÜDÜRÜ MÜ İNŞAAT SAHİBİ Mİ?
Sahabiye kentsel dönüşüm 1. etap inşaatında tarihi eser çıktı denilen alanla ilgili neler yapıldığına dair sorumuzu yanıtlayan Kayseri Müze Müdür vekili Hasan Elmaağaçlı, 'Ekibi gönderdik. Gittiklerinde inşaat dördüncü katına ulaşmıştı. İnşaatı durdurmadık, sondaj da yapmadık. Madem bu şikayeti yapan adam iyi niyetliydi neden aylar sonra yaptı şikayetini' dedi.

Bakmadan Geçme