Talas'ta restorasyon faciası

Talas'ta 117 yıllık Han Camisi eski günlerini arıyor. Restore edilmesine rağmen duvarları bakımsızlıktan otlar içinde kalırken, yağışlı havalarda su damlatan caminin içinde ibadet etmek neredeyse imknsız hale geldi. Üst katı restore çalışmalarındaki faciadan dolayı Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından kapatılan tarihi cami mahkemelik oldu. Vakıflar Bölge müdürlüğü camiyi yanlış restore eden firmadan mahkeme yoluyla kurtularak tarihi camiyi bakımsız görüntüsünden kurtarmak için yeniden restore ettirecek.

 Talas Harman Mahallesinde adı gibi asil ve ihtişamlı duran Han Cami, bu günlerde görüntüsüyle 'virane Cami' olarak anılmaya başlandı.  II. Abdülhamid zamanında Meşihad Müsteşarı Derviş Efendi tarafından yaptırılan cami 4 yıl önce yenileme çalışmaları yapılması için taşeron bir firmaya verildi. Firmanın ucuz ve anlaşmaya uygun olmayan yenileme çalışmaları sonucunda Han Cami ibadete kapanma noktasına geldi. Caminin kubbe ve duvarları usulüne uygun yapılmadığı için yeniden büyüyen otların kökleri suyu içine almaya başladı. Bu nedenle caminin üst kat ibadet yerlerine yağ ve kar suları giriyor. Cemaatin ibadethane içine koyduğu leğenlerle önlem almaya çalıştığı Han Camisinin üst katı bu sorun yüzünden Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından kapatıldı.

 

Firma mahkemelik oldu

Vakıflar Bölge Müdürlüğü Han Cami cemaatinin şikyetleri üzerine restore yapan firma hakkında soruşturma başlattı. Firmayı mahkemeye veren yetkililer mahkeme sonucuna göre Han caminin usulüne uygun olarak yenilenmesi için yeniden ihale açacak.

 

Leğenli cami oldu

Tarihi Han Cami kubbe ve duvarlarında taş arasında büyüyen otların köklerinde biriken yağmur ve kar suyu zamanla ibadethane içerisine akmaya başladı. Cemaat akan sulara çözüm olarak leğen kullandı. Han Camisi üst katında leğen sayısı artınca cemaate yer kalmadı. Bir süre önce cami görevlileri tarafından ibadet yapılamadığı için kilitlenen Han Camisi'nin üst katına Vakıflar Bölge Müdürlüğü el koydu. Yıllarca ibadet yapılan tarihi Han Camisi 117 yıl aradan sonra ibadet yapılamaz hale geldi. Cemaat bir an önce camilerinin yenilenerek eski görünümüne kazandırılmasını istiyor.

 

Haber ve Foto: Ahmet Bolat 

 

Bakmadan Geçme