Süt sektörü, vazgeçilmez bir konumda
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, hayvancılığın, tarımın ayrılmaz parçası, hayvancılığın en önemli ayağının da süt hayvancılığı olduğunu bildirerek, 'Hayvancılıktaki yüzde 39 payı ve 24,3 milyar liralık üretim değeriyle süt sektörü, ülkemiz için vazgeçilmez bir konumdadır' dedi.
İnsan sağlığı için çok önemli olan sütün, hayvancılık sektörünün de en önemli lokomotif ürünü olduğunu vurgulayan Şemsi Bayraktar, 'Özellikle büyükbaş hayvancılığın ayakta kalabilmesi, kırmızı et üretiminde sıkıntı yaşanmaması, ancak sütün istikrarlı, yeterli ve güvenceli bir pazara sahip olmasıyla mümkündür. Söz konusu şartlara haiz bir pazarın oluşması ise ancak istikrarlı bir tüketim ve buna bağlı bir üretimle sağlanabilir. Sütte üretim hızla artıyor. 2011 yılında 15,1 milyon ton olan süt üretimi, 2012 yılında 17,4, 2013 yılında 18,2, 2014 yılında 18,5 milyon, 2015 yılında 18,7 milyon çıkmış, 2016 yılında 18,5 milyon tona indi. Üretim artışı ve verilen teşviklerle birlikte sanayiye aktarılan süt miktarı da artıyor. 2011 yılında 7 milyon 77 bin ton olan sanayiye aktarılan inek sütü miktarı, 2012'de 7 milyon 927 bin, 2013'de 7 milyon 953 bin, 2014'de 8 milyon 633 bin, 2015 yılında 8 milyon 952 bin, 2016 yılında 9 milyon 214 bin tona yükseldi. Sektör önemli miktarda ihracat da gerçekleştiriyor. Dünyada birçok ülkeye süt ve süt ürünleri ihracatı yapılıyor. 2013 yılında 282 milyon dolar olan süt ve süt ürünleri ihracatı, 2014 yılında 348 milyon dolara kadar çıktı. 2015 yılında 271 milyon dolara gerilemiş de olsa, 2016 yılında toparlanarak 298 milyon dolara yükseldi. Süt sektörü 2016'da 62,2 milyar lira olan hayvansal üretim değerinin yüzde 39'ini karşılıyor. Sektör, yüzde 47'lik pay alan kırmızı etin peşinden ikinci sırayı almakta olup, bunları yüzde 9,1 ile yumurta izliyor' açıklamasında bulundu.
İHA