Suriyeli mültecileri korkutan gece

Ülkelerindeki savaştan kaçarak Kayseri'ye yerleşen Suriyeli mülteciler darbe girişimi gecesinde büyük panik yaşadı. Sokaklardaki askeri ve sivil hareketliliği kendilerine yapılan bir girişim olarak gören mülteciler kendilerini evlerine kapatarak ışıklarını kararttı. Durumu fark edince de Türk Bayraklarıyla sokağa çıkan Suriyeliler 'Demokrasi nöbeti' tuttu.

 Darbe girişiminin olduğu 15 Temmuz akşamı Suriyeli mülteciler için tam anlamıyla kabus gibi yaşandı. Televizyonlarda ve Kayseri sokaklarındaki askeri ve sivil hareketliliği gören Kayseri'deki Suriyeli mülteciler evlerinde ışıkları karartarak ailelerini güvene almaya çalıştı. Suriye'de benzer bir hareketliği yaşayan Suriyeli mülteciler, sığındıkları Kayseri'de halkın kendilerine yönelik bir eylem yaptığı hissi ile korku dolu saatler yaşadı.

Kayseri Suriyeliler Ensar Eğitim Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Muzaffer Marangozoğlu Suriyeli mültecileri telefon ve sosyal medya aracılığıyla bilgilendirerek durumun kendilerine karşı bir hareket olmadığını anlattı. Durumu öğrenen bütün Suriyeliler ışıklarını yakarak Türk Bayraklarıyla sokaklara çıktılar ve Türk komşularıyla omuz omuza demokrasi nöbeti tuttular.

Darbe girişimi gecesini anlatan Muzaffer Marangozoğlu, 'O gece ve sabahında görüştüğüm Suriyeli kardeşlerimiz bana, halkın gece yarısı korna çalarak sokaklara ve meydanlara inmelerini  ilk başta anlayamadıklarını, kendilerine vatandaşlık verilmesi açıklamalarına dair bir tepki olarak düşündüklerini, evlerinin ışıklarını söndürüp perde gerisinden dışarıyı izlediklerini anlattılar.  Dernek başkanı sıfatımla sosyal paylaşım sitelerinden, zor günlerinde yanlarında durup her türlü desteği sağlayan Türkiye Cumhuriyeti devletine ve halkına teşekkür ifadesi olarak bütün Suriyelilerin meydanlara inmelerini talep ettim. Bu davetim üzerine 16 Temmuz'da yüzlerce Suriyeli kardeşimiz Türk bayraklarıyla meydana inip destek verdiler. Dernek üyelerimiz ve bize gönül veren kardeşlerimizle Meydan'da şehitlerimiz için dualar okuduk, hatimler indirdik, hurma ve su dağıttık ve nöbete devam ettik. Kayserimizde yaşayan Suriyeli kardeşlerimiz, darbeye karşı tepkilerini 15 Temmuz gecesi sabaha kadar böyle geçirdiler.  

Suriyeli kardeşlerimiz, Türkiye'nin bekasının, kendileri gibi bütün dünya mazlumları için çok önemli olduğunu, özgürlüğe aşık bütün halklara bir model ve umut verdiğini, bunun için her türlü fedakarlığa hazır olduklarını bana ifade ettiler' dedi.

Suriye bayrağı gerginliği

Cumhuriyet Meydanı'na çıkan Suriyeli mülteciler ellerinde Türk Bayraklarını sallarken gruptan birisinin elinde açtığı yeni Suriye Bayrağı ise meydandakiler tarafından tepkiyle karşılandı. Gecenin gerginliğinde bayrağa tepki gösteren genç bir grup Suriyeliler arasına girerek bayrağı almak istedi. Türkçe bilmeyen ve tepkiyi tam olarak anlamayan Suriyeliler ve Kayserililer arasında kısa süreli bir gerginlik yaşandı. Dernek Başkanı Muzaffer Marangozoğlu'nun devreye girmesiyle gerginlik tatlıya bağlandı.

(Kayseri Gündem)

Yorumlar 1
mustafa 01 Eylül 2016 20:37

önce gitsinlerde kendi vatanını savunsunlar

Bakmadan Geçme