Suriye savaşına kara mizahi bakış

Arap Dünyasının yakından tanıdığı bedensel engelli karikatürist Muhammed Abozaa Suriye'de savaştan kaçarak ailesini Türkiye'ye bıraktı. Ardından Hollanda'ya sığındı. Abozaa savaşı ve ailesinin dramını karikatürle anlattı. Sergi Hunat Medresesi içinde açıldı. Sanatçının ölüm deniz botlarıyla yaptığı kaçışı anlattığı karikatürler büyük ilgi gördü.

Suriye savaşı öncesinde Halep'te ticaret yapan ve Ulusal dergilerde karikatürler çizen ödüllü karikatür sanatçısı Muhammed Abozaa eşi ve 4 çocuğu ile Türkiye'ye sığındı. Bedensel engeli nedeniyle çalışamayan ve geçim sıkıntısı yaşayan Abozaa Türkiye'den yasa dışı yollarla Hollanda'ya kaçarak mülteci kampında yaşamaya başladı. Kampta kaçış yolculuğunu ve savaşın etkilerini çizgilerle anlatan Abozaa'nın 54 karikatürü Kayseri Suriyeliler Ensar Derneği'nin kültür sanat etkinlikleri kapsamında sergilendi. Hunat Medresesi sergi alanında düzenlenen etkinliğe sanatçının kendisi katılamadı ama eşi Rihab Masri ve 4 çocuğu sergide hazır bulundu. Eşi sanatçının hayat hikyesini okudu. Sanatçı Abozaa sergi açılışını akıllı telefonlardan canlı bağlantı ile izledi.
Kuran'ı Kerim okunması ve dualarla açılan sergi açılışında konuşan Kayseri Suriyeliler Ensar Derneği Başkanı Muzaffer Marangozoğlu, karikatürlerin toplumun duygu ve düşüncelerini anlattığı etkili araçlar olduğunu söyledi. Sanatçının karikatürlerinde Suriyelilerin duygu ve düşüncelerini net bir şekilde anlattığını belirten Marangozoğlu, 'Suriyeli kardeşlerimizin duygu ve düşüncelerini anlatan karikatürleri sergileyerek kardeşlerimizi onurlandırmak istiyoruz. Karikatürlerde Suriyeli kardeşlerimizin umutları, acıları ve hüzünlerini içeren mesajları görebilirsiniz' dedi.
Savaştan kaçışı çizdi
Bir sanatçı gözüyle savaşı ve insanların düştüğü çaresizlikleri çizen sanatçı tekerlekli sandalye ile ölüm botlarında yaşadığı tehlikeli yolculuğu çizgilerine taşıdı. Mülteci taşıyan ölüm botları içinden denize düşüşünü, ardından tekrar bot içerisine alınmasını anlatan Muhammed Abozaa'nın kurtarılış karikatürü sergiyi gezenleri duygulandırdı. Karikatürleri katılımcılara sanatçının eşi Rihab Masri anlattı.
Haber: Ahmet Bolat

Bakmadan Geçme