Süneyle mücadele çalışmaları başladı

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şubesi'nce Tomarza'nın Sümengen mevkiinde 2017 yılı bahar dönemi süne kışlak sürveyi yapıldı.

Hububatta ürün kayıplarına neden olan Süne için Gıda Tarım Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından mücadele başlatıldı. Verdiği zarar oldukça yüksek olduğundan dolayı bu zararlıyla mücadelenin her aşaması büyük önem taşıyor.
İlimizde toplam 9 adet süne kışlak mevcut olup, her yıl bir defa bahar, bir defa da sonbahar dönemi olmak üzere yılda en az iki kez bu kışlaklarda süne yoğunluğunun tespiti amacıyla sayımlar yapılıyor ve m² deki süne miktarı tespit ediliyor.
Yetkililerden yapılan açıklamada konunun hassasiyetine vurgu yapılarak;
'Kışlağımız meşelikse 25x25 cm ebatlarındaki çemberleri kullanarak toplamda 4m² olacak şekilde 64 adet çukur açılıyor. Bu çukurlar tek tek kontrol edilerek canlı ve ölü süneler sayılarak m² deki süne sayısı bulunuyor. Kışlağımız kevenle kaplı ise büyük kevenlerin 4 deti, orta büyüklükteki kevenlerin 8 deti, küçük kevenlerin ise 16 deti 1m² olarak hesap edilerek toplamda 4m²'lik alanda keven kesimi yapılarak canlı ve ölü süneler sayılarak m²'deki yoğunluğu tespit ediliyor. Tespit edilen m²'deki süne sayısı öncelikle 2016 yılı sonbahar döneminde Süne Kışlak sürveyinde bulunan yoğunlukla karşılaştırılarak kışlayan erginlerin soğuktan ve hastalıklardan zarar görüp görmediği tespit ediliyor. Ayrıca 2016 yılı bahar dönemi süne kışlak sürveyi rakamlarıyla karşılaştırılıp teknik olarak değerlendirilerek 2017 yılındaki süne yoğunluğu tahmin edilmektedir. 2017 yılı içerisinde bu zararlının yoğunluğunun ilaçlama eşiği üzerinde olup olmayacağı hakkında fikir sahibi olunarak kentimizde bulunan bütün süne sürvey ekiplerine gerekli ikazlar yapılmaktadır. Geç kalan ilaçlamalarda emgi olduğundan yapılan ilaçlama sadece popülasyonun düşürülmesini sağlamaktadır. Bu nedenle mücadelede ilaçlama zamanı çok önemlidir. ' denildi.
Sünenin zararları nelerdir?
Süne özellikle tahıllara emgi yaparak zarar veren bir böcektir. Arpa, çavdar da yapmış olduğu emgiler sadece ağırlık kaybına neden olmaktadır. Asıl önemli zararı buğday da daneleri emerek yapmaktadır. Konunun daha iyi anlaşılması için sünenin yaşam döngüsünün bilinmesi gerekir. Kışlamış ergin Süneler Nisan ayı içerisinde sıcaklıklar l5 dereceyi bulduğunda kışlaklarda uyanırlar ve ekim alanlarına doğru inişe geçerler. Bu sırada tahıllar kardeşlenme başlangıcındadır. Süneler bu tahılların yaprak ve saplarına emgi yaparak kurt boğazı zararı meydana getirerek beslenmeye devam ederler. Tahıl bitkisi sapa kalkıp başak çıkarma devresinde iken yine emgi devam eder ve akbaşak zararı meydana getirirler. Ergin sünelerin yapmış olduğu bu zararlar sadece verimde ağırlık kaybına neden olur.
Haber: Tunahan KAYA

Bakmadan Geçme