SOMA İÇİN YÜREKLER YOZGAT'TA YANDI…

Yozgat Şairler ve Yazarlar Derneğince organize edilen, Kültür ve Turizm Bakanlığının katkılarıyla gerçekleştirilen 9. Sürmeli Şiir Şöleni ve şıklar Bayramı 17 Mayıs 2014 Cumartesi günü saat 13.00 da tarihi Yozgat Hayri İnal Konağında Soma Şehitleri anısına saygı duruşu ile başladı ve Soma şehitlerinin ruhuna Kur'an okundu.

  

17 Mayıs 2014 Cumartesi günü Yozgat Şairler Yazarlar Derneği Başkanı Ahmet SARGIN üstadımızın daveti üzerine 'Geleneksel Yozgat Sürmeli Şenlikleri ve şıklar Bayramı' için Kayseri Halk Ozanları Kültür Derneği Başkanı Turgut AYDIN, yönetim kurulu üyesi Duran AYDIN, şık Cefi (Galip GÜLER), Şair Dost CEMALİ ile birlikte Yozgat'ın yolunu tuttuk. Hoş sohbet, şiir ve türkülerle mükemmel bir yolculuk oldu.

Yozgat Şairler ve Yazarlar Derneğince organize edilen, Kültür ve Turizm Bakanlığının katkılarıyla gerçekleştirilen 9. Sürmeli Şiir Şöleni ve şıklar Bayramı 17 Mayıs 2014 Cumartesi günü saat 13.00 da tarihi Yozgat Hayri İnal Konağında Soma Şehitleri anısına saygı duruşu ile başladı ve Soma şehitlerinin ruhuna Kur'an okundu.

9. Sürmeli Şiir Şöleni seçkin katılımcıları ve özel konuklarıyla muhteşemdi. Şiir ve yorumların hep Soma Şehitleri üzerine yapılmış olması nedeniyle oldukça duygusal anlar yaşandı. Program adeta 'Soma Şehitleri' anısına bir anma programına dönüştü. Şairler şiirlerini yorumlarken şıklar ve Ozanlar da ağıtlarla programa renk kattılar.

Sürmeli Şiir Şöleni Programının açılışında konuşan Araştırmacı Eğitimci Gazeteci Şair Yazar Durali DOĞAN, kültür sanat faaliyetlerinin öneminden bahsederek emeği geçenlere ve tüm katılımcılara teşekkür etti; ölümsüz ve kalıcı eserler bırakmamız gerekir dedi. Yozgat'taki kültür ve sanat faaliyetlerinin garip kaldığından bahsederek emeğini takdir ettiğimiz değerli bir dostumuz: Ahmet Sargın bu konuda olağan üstü bir gayret gösteriyor ona destek olunmalı dedi.

Programın organize ekibi adına söz alan Yozgat Şairler ve Yazarlar Derneği Başkanı Gazeteci Şair–Yazar Ahmet SARGIN tüm katılımcılara teşekkür ederek seçkin ve kaliteli bir ekibin Yozgat'ta bulunmasından son derece mutlu olduklarını dile getirdi; Soma Faciası nedeniyle alkış yapılmamasını rica etti ve şehitler anısına Fatiha okunmasını rica etti. Sunuculuğunu Gazeteci Yazar Rıfat ÇAKIR'ın yaptığı Sürmeli Şiir Şöleni ve şıklar Bayramına Kayseri, Kırşehir, Osmaniye, Ankara, Sorgun, Yerköy, Sarıkaya ve Yozgat merkezden yaklaşık 30 kadar şair, yazar ve şık katıldı. Okunan şiirlerle hüzünlenen misafirler Soma Şehitleri adına söylenen ağıtlarla oldukça duygusal anlar yaşadılar. Program Nohutlu Tepesi gezisi ile devam etti. Program seviyeli ve kaliteli idi.  Emeği geçenlere teşekkür ediyorum.

Yozgat Sürmeli Şiir Şölenine Kırşehir'den Zübeyde GÖKBULUT - Sait SARGIN - Tutkun DURUKAN - Feride TAŞKOPARAN, Kayseri'den Turgut AYDIN - Duran AYDIN - Galip GÜLER – Ali ÖZKANLI - Dost CEMALİ, Ankara'dan İsmail TUNÇ - Durak Turan DÜZ - Murat DUMAN - Rıfat ÇAKIR - Vedat FİDANBOY, Osmaniye'den İbrahim ÖZDEMİR, Sorgun'dan Durali DOĞAN - Hacı YİĞİD - şık Rıza KAYGUSUZ – Mustafa KÖKSAL - Öz Ozan Mehmet ÖZUZUN, Sarıkaya'dan Kelami AKDEMİR, Yerköy'den Ozan Neşet İÇÖZ - şık Kadir ÇAPANOĞLU – Şahin BAĞCI - Hasan BOZKURT, Yozgat'tan Ahmet SARGIN - Ekrem GÜRER ve Yusuf KOÇ katıldılar.

Yozgat Şairler ve Yazarlar Derneğinin bu özel programına Bozok Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Müdürü Doç. Dr. Zakir TAŞ, Yozgat Sanayici İş Adamları Derneği Başkanı Mehmet SAYGI, Sorgun Ozanlar Şairler Kültür Derneği Başkanı Durali DOĞAN, Yozgatlı İş Adamı Mustafa ERKILIÇ, Kırşehir Şairler Yazarlar Derneği Başkanı Zübeyde GÖKBULUT, Kayseri Halk Ozanları Derneği Başkanı Turgut AYDIN, Sevgi Koleji Sahibi Emekli Öğretmen Cemil KILIÇASLAN, Sarıkaya Şairler ve Yazarlar Derneği Başkanı Kelami AKDEMİR, Yerköy Halk şıkları Derneği Başkanı şık Kadir ÇAPANOĞLU, Kapaklı Köyü Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Hacı YİĞİD, Sunucu Rıfat ÇAKIR, Din Hizmetleri Derneği Başkanı Selim NEMLİ, Din Görevlisi Harun YOZGAT, Yenice Köyü Yardımlaşama Derneği Temsilcisi Necati DUYAR, Osmaniye'den Şair İbrahim ÖZDEMİR programa destek oldular.

Soma'da yanan ateş yürekleri yaktığı için programın her yılki uygulamasında değişikli oldu. Şehitlerimiz için okunan Kur'anı Kerim, yapılan dua, ağıt ve şiirlerle Soma programına dönüştü adeta. şık ve şairler yürek yangınlarını dile getirdiler. Yozgat'ın tarihi Yozgat Halil İNAL Konağında saat 13.00 da başlayan program 17 e kadar sürdü.

Ahmet SARGIN Başkanımız 'Yozgat programı gerçekten de muhteşemdi. Tam anlamıyla Soma şehitlerini anma programı oldu. Programa şeref veren tüm şair - ozan ve şık kardeşlerimi canı gönülden kutluyorum. Muhteşemsiniz her şey sizinle güzelleşti. Yozgat sizinle güzeldi iyi ki varsınız. Şehitlerimizi de saygıyla anıyoruz halen Soma Kömür Ocağı değil yüreğimiz yanıyor…'diyerek duygularını bu şekilde ifade ediyor.

Yozgat Halil İnal Konağından Yozgat'ı kuş bakışı gören Nohutlu Tepesine çıktık. Konakta çekilen fotolara tepede çekilen fotoğraflar eklendi. Programa katılan tüm şair dostlarla vedalaşarak ayrıldık. Sarıkaya Şair ve Yazarlar Derneği Başkanı Kelami AKDEMİR kardeşimizin Sarıkaya Belediyesine ait çay bahçesinde misafiri olduk. Sarıkaya Belediyesi Basın –Yayın Müdürü olarak ilçeye kazdırdığı mükemmel sahneyi görme imknımız oldu. İkram ettiği çayları hoş sohbet eşliğinde yudumladık. Oradan ayrılıp Duran AYDIN kardeşimizin yeğenin iş yerinde hazırlanan ikramları afiyetle yedik. Kardeşimizin köyünü de ziyaret etme imknı oldu. Yozgat'a giderken yol üzerinde gördüğümüz dönüşme almaya niyetlendiğimiz Trabzon ekmeklerini almak için uğradığımız Himmetdede beldesinde Şair Mustafa TAN (TANOĞLU) ile görüştük. Şair kişiliği yanında cömertliğini, hoş sohbetini gördük. Bizi hemen bırakmadı. 'Gelmek elinizde ama gitmek elinizde değil' diyerek gönül güzelliğini gösterdi. Oğlu ve torunu da bizlere hizmet edip ikramlarda bulundular. Allah kendilerinden razı olsun. Hoş sohbet sorası Allah dostlarından biri olan Himmetdede türbesini ziyaret edip dua okuduk.

Başta Ahmet SARGIN Başkanımız olmak üzere Durali DOĞAN, Yusuf KOÇ, Ekrem GÜRER hocalarımıza ve programa emek ve destek veren tüm güzel yüreklere Kayseri ekibi olarak teşekkür ediyoruz.

Cumartesi Sabah 09.00 da başlayan yolculuğumuz 23.00 de sona ermişti. Gül yürekli dostlarımızla bir daha ki görüşmemize kadar vedalaşıp ayrıldık. Bir gün içinde kültür sanat ve edebiyat adına güzel bir gün oldu. Edebiyat dolu günlerde buluşma dualarımla…

Hazırlayan: Ali Özkanlı

 

Yorumlar 1

Bakmadan Geçme