Solucanlar Sayesinde Hayata Tutundu
'TOPRAK ANA'YI BULDU, 'DEVLET BABA' TAKDİR ETTİ: Hayatın kendisini ıskaladığını düşündüğü bir dönemde kendi deyimiyle 'Solucan çobanlığı' yapmaya başlayan 47 yaşındaki Kayserili kadın girişimci Şükran Başdoğan'ın hayatı değişti. Maddi sıkıntıya düşen ailesini anaç yüreği ve girişimci ruhuyla kucaklayan Başdoğan, evinde solucan gübresi üreterek aile bütçesine katkıda bulunuyor. 'Toprak Ana'yı bulduk' diyen Başdoğan, Devlet Baba'yı da 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde Türkiye'deki çiftçi kadınları temsilen katıldığı Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gördü. Yaptığı iş sayesinde solucanların doğa için ne kadar faydalı olduklarını anladığını belirten Başdoğan 'Solucanlardan özür diliyorum' dedi.
Külliyede Cumhurbaşkanı ile görüştü
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla Külliye 'de verdiği resepsiyona 'Türk Kadın Çiftçileri' temsilen katılan Şükran Başdoğan, yazdığı mektupla Cumhurbaşkanına çiftçiliğe nasıl başladığını anlattı. Başdoğan, 'Türkiye'deki kadın çiftçiler arasından seçilerek Cumhurbaşkanımızın karşısında olmak bana çok büyük onur verdi. Resepsiyonda Cumhurbaşkanımız kadın çiftçileri önemsediğini söyledi. Uzun süreli konuşma fırsatımız olmadı, ancak kendisine Kayseri'den sevgi, saygı ve selamların yanı sıra bir sepet organik ürünler götürdüm.' dedi.
'Kızım solucanları kıskanıyor'
Çiftçilik yaparken ailesinin desteğini gördüğünü belirten Şükran Başdoğan, kızının solucanları artık kıskandığını anlattı. Başdoğan,'Solucan gübresi üretiminde ailemin desteği benim en büyük gücüm. İkisine de teşekkür ediyorum. Ailem bana destek oluyor, ancak 11 yaşındaki kızım 'anne solucanlara daha çok zaman ayırıyorsun' diyerek kıskançlığını dile getiriyor. Ben kızımı ve ailemi çok sevdiğim, onlara gelir temin etmek istediğim için solucanlara zaman ayırıyorum. Kızımın geleceği için çiftçilik yapıyorum' şeklinde konuştu.
Toprak Ana hayatını değiştirdi
Yaşadığı maddi sıkıntılardan sonra topraktan geçimini sağlamaya başlayan Şükran Başdoğan, çiftçiliğin hayatını değiştirdiğini söyledi. Başdoğan,'Tarım İl Müdürlüğü'nde 40 kadın arkadaşımızla eğitim aldık. Eğitimde başarılı olan 9 kadın çiftçiyi Tarım Bakanlığı Avusturya'ya götürdü. Viyana ve Strazburg'da hem solucan gübresi hem de organik tarımla alakalı eğitim aldık. Türkiye'ye döndüğümde Tarım İl Müdürlüğü tarafından bana 1 kasa solucan verildi. O solucanlar 40 gün sonra kendi kendine doğal üreme yoluyla iki kasa oldu. Şu anda da balkonumda solucan gübresi üretiyorum ' şeklinde konuştu.
Kadınlar toprakla uğraşsın
Kadınlara önerilerde bulunan Başdoğan,' Kadınların toprakla uğraşması ve solucan çobanlığını bilmelerini istiyorum. Kadınlar çok konuşuyor, çeneleri çok çalışıyor. Ellerini çalıştırsınlar! Biraz analıklarının farkına varsınlar! Gidecek yerleri yok ise, toprak ananın kucağına gitsinler. Evimizin balkonu ve daha uygun bir yerinde, sadece bir-iki yeşilliği solucana vererek gübreyi oluşturabilirsiniz. Sürdürülebilir yaşam ve güvenilir gıda için Solucan Gübresi üreterek temiz topraklara ulaşmayı amaçlıyoruz' diye konuştu.
Haber ve Foto : Ahmet Bolat