Sokak Sütü Tüketmeyin

Kayseri İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Özkan Kayacan sokak aralarında satılan sütlerin sağlıksız koşullarda üretildiğini belirterek, içerisindeki katkı maddelerinin kansorejen maddeler içerdiğini söyledi. İl Müdürlüğü olarak sokak sütünü engellemek için çalışma yaptıklarını anlatan Kayacan, vatandaşlardan cam şişelerde satılan sütleri tüketmelerini istedi.

Kayseri Gündem gazetesi haber ekibi olarak Kayseri İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Özkan Kayacan'ı ziyaret ettik. Kayacan'dan hem geçtiğimiz günlerde ilimizde gerçekleştirilen 11.Kayseri Tarım Fuarı  - Türk Dünyası Akraba Toplulukları Fuarı ile ilgili değerlendirme hem de yürütülen faaliyetler hakkında bilgiler aldık.

Sokak sütünü engelleyeceğiz

Haber ekibimize oldukça önemli açıklamalarda bulunan Kayacan sokak sütündeki tehlikeye değindi.  'Sokak sütü şu anda bol miktarda satılıyor. Sokak sütlerinde kimsenin bilmediği kansorejen etkisi olan ilaçlar kullanılıyor' diyen Kayacan,  'Müdürlük olarak amaçlarımızdan birisi de sokak sütünü engellemek. Şu an bizimde yol gösterdiğimiz bir firma cam damacana da süt üretimine başladı. 5 litrelik cam damacana yapıyorlar. Bunun gibi birkaç firma daha olmasını istiyoruz. Çünkü bu kontrollü ve soğuk zincirle gelen bir süt. Herhangi katkı maddesi olmayan bir süt. Bizim kontrolümüzde olan bir firma. Zaman zaman numeneler alarak kontrol yapıyoruz. Ne kadar iyi üretilirse üretilsin sabah 7-8 gibi üretilen süt 12-13 saatleri arasında tüketiciye ulaştırılırsa bu süt bozulur. Bunun soğuk zincirle ulaştırılması mümkün olmadığı için içerisine katkı maddesi katılması gerekiyor. Bu da maalesef olumsuz sonuçlar doğuruyor. İşlenmiş sütten (UHT) kaçınılıyor, diğer yandan sokak sütü sağlıklı zannedilerek tercih ediliyor. Aslında bilmeden sağlıksız süte yöneliyorsunuz. Dolayısıyla sokak sütü sağlıklı değil. Bunun önüne geçebilmek için çalışmalarımız sürüyor. Bu bir anda olacak bir şey değil.  İnşallah ilerleyen dönemlerde bunu ortadan kaldıracağız' şeklinde konuştu.

Tarım Fuarı renkli görüntülere sahne oldu

Tarım ve hayvancılığın iyi seviyelere çıkartılması, yaygınlaştırılması ve üreticilerimizin sektördeki gelişmeleri, makine ve teçhizatları yakından takip etmelerini sağlamak amacıyla 10 – 13 Mart 2016 tarihleri arasında ziyaretçilerine kapılarını açan 11. Kayseri Tarım Fuarı  - Türk Dünyası&Akraba Toplulukları Fuarı geçen yıl olduğu gibi bu yılda ziyaretçi akınına uğradı.

250 bin kişi ziyaretçi

Fuarı yaklaşık 250 bin kişi ziyaret ederken, Üreticiler 4 gün boyunca açık olan fuarda tarımsal üretimde verimlilik ve kaliteyi önemli ölçüde etkileyen modern aletleri görme, değerlendirme ve satın alma fırsatı buldular.

Fuara geçen yıl olduğu gibi bu yıl da gösterilen ilgiden bir hayli memnun kaldıklarını anlatan Özkan Kayacan, 'Özellikle Türk Cumhuriyetlerinden katılım oldu. 20 ülkeden katılım vardı. Bunun yanı sırı yerel dinamiklerden de katılımcılar oldu. 1900 civarında firma katıldı. 45 bin metrekare bir alanda gerçekleştirilirken 250 bin civarında ziyaretçi geldi. Geçen yılda böyle olmuştu. Amaç hasıl oldu diye düşünüyorum' diye konuştu.

'Fuara gelenler tohumdan gübreye fideden fidana, çiçekten tarım makinalarına kadar her şeyi bulabildiler' diyen Kayacan şunları söyledi:

'Kadın çiftçilerimizden birisine solucan gübresi standı vermiştik. Türkiye'nin değişik bölgelerinden bu fuara gelenler bizden solucan gübresi ile ilgili bilgiler istedi. Fuarda bununla ilgili broşür dağıttık. Bunun dışında gelen misafirlerimize bildiğimiz ne varsa anlatmaya çalıştık. Kayseri tarımla ilgili çok ön plana çıkan bir yer değil ama son 3 yıldır yapmış olduğumuz çalışmalarla ön plana çıkarmaya gayret ettik. Artık tarım Kayseri'de gündem oluşturdu. Artık insanlar tarımı bilir, konuşur oldu. Tabi bu da bizi mutlu ediyor. Diğer yandan fuarda, üreticilerimizi makine – ekipmanlar ve tarımsal bilgilerle buluşturmakla kalmayıp keyifli dakikalar geçirmeleri de sağlandı. Birçok renkli görüntüye sahne olan fuarda,  Kafkas ve Kırgız ekiplerinin yöresel kıyafetleriyle yaptıkları gösteriler fuarı ziyarete gelenler tarafından yoğun ilgiyle karşılandı. Ayrıca Müdürlüğümüz standında Kırgız Türkleri Folklor ekibince yapılan folklor gösterisi izleyenlerde hayranlık uyandırdı. Fuarda aynı zamanda Bakanlığımızın 2015 yılında düzenlediği 'Tarım ve İnsan' konulu Ulusal Fotoğraf Yarışması'nda ödül alan ve sergilenmeye değer bulunan 60 adet eser Kayseri halkının beğenisine sunuldu.'

Çiğ süt toplama araçlarına takip cihazı

İl müdürlüğü olarak bir takım yenilikler yaptıkların anlatan Kayacan, 'Büyükşehir Belediyesi Tarıma Can Suyu Veriyor' projesi kapsamında Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile Büyükşehir Belediyesi tarafından ortaklaşa yürütülen Kayseri'deki Süt Toplayıcılarına Çiğ Süt Takip Sistemi Kurulumu ve Analiz Cihazı Alım Projesi ile 75 adet süt toplama aracına takip cihazı takılacağını söyledi.

Amaçlarının sütü kaliteli bir şeklide tüketiciye ulaştırmak olduğunu dile getiren Kayacan şunları söyledi:

 'Söz konusu kararlar gereği sıcak süt ile ilgili olarak; sabah sağılan sütler ile akşam sağılan sütler tek bir seferde işletmeye getirilmek üzere bekletilmeyecek, sabah ve akşam sütleri sağımdan sonra işleme tesisine/toplama merkezine ayrı ayrı getirilecek.  tek parti halinde getirilmesi için biriktirilmeyecektir. Çiğ süt toplama araçları her gün sabah-akşam olmak üzere 'Nisan- Mayıs- Haziran- Temmuz- Ağustos- Eylül- Ekim' aylarında 06:30-08:30 saatleri arasında, akşam ise 19:00-21:00 arası 2 saat içinde çiğ sütün toplama işlemlerini tamamlayarak süt toplama/süt işleme merkezlerine ulaştıracaklar. 'Kasım- Aralık- Ocak- Şubat- Mart' aylarında çiğ süt toplama araçları her gün sabah 07:00-09:00 arası, akşam ise 17:00-19:00 arası 2 saat içinde çiğ sütün toplama işlemlerini tamamlayarak süt toplama/süt işleme tesisine ulaştıracaklardır. Belirtilen çiğ süt toplama saatleri dışında sıcak süt toplanmasına izin verilmeyecek. MAT sisteminde tespit edilen ihlaller ve yapılacak kontrollerde anılan kararda belirtilen saatler dışında süt toplayanlar hakkında yasal işlem yapılacak. Belirtilen saatlerin dışında sadece soğuk süt toplanacak olup, bu amaçla kullanılan süt toplama araçlarında bulunan tanklar çift cidarlı ve ısı sensörlü olacak. Soğutulmuş çiğ süt toplayan süt toplama araçlarındaki çiğ sütün taşınırken sıcaklığının 10 °C'yi geçmemesi sağlanarak, süt sıcaklığının MAT sisteminde +10°C'yi geçmesi durumunda ise yasal işlem yapılacak.'

Haber: Ramazan KARAKUŞ

Fotoğraf: Ahmet BOLAT 

Bakmadan Geçme