Sezaryende korkutan rakam

Türkiye'de sezaryen oranının kabaca yüzde 50'ye yaklaştığını söyleyen İÜ Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rıza Madazlı, bu oranın oldukça yüksek olduğunu belirtti.

Prof. Dr. Rıza Madazlı, sezaryen uygulamasının normal doğum kanalından geçemeyen bebeklerin abdominal yoldan dışarı çıkarılması olduğunu söyleyerek sezaryenin bu anlamda bir operasyon (ameliyat) olduğunu belirtti. Sezaryen uygulamasının hekimler için bir tercih olmadığını ancak gerekli indikasyonların oluşması durumunda bir zorunluluk olduğunun altını çizen Prof. Dr. Madazlı, normal vajinal yolla doğmasında sakıncalar olduğunu düşünülen bebeklerin abdomenden (karın duvarı) çıkartıldığını kaydetti. İndikasyonların anneye ya da çocuğa bağlı olabileceğini söyleyen Prof. Dr. Madazlı, anneden veya bebekten kaynaklanan bazı sorunların sezaryen operasyonunu gerektirebileceğini vurguladı.
'Yüzde 50'ye ulaştı'
Türkiye'de gebelerin bu yöntemi sıklıkla tercih ettiklerini belirten Prof. Dr. Madazlı, Türkiye'de sezaryen oranının kabaca yüzde 50'ye yaklaştığını ve dünyada da bu uygulamanın sıklığının arttığının gözlemlendiğini söyledi. Bunun temel nedeninin gebelerin, hekimlerde gebelikle ortaya çıkabilecek sorunları tamamen ortadan kaldırmayı amaçlamaları olduğunu kaydeden Prof. Dr. Madazlı, ayrıca hekimlerinde hataları sıfıra indirmek ve malpraktis davalarından korunmak için bu yöntemi tercih ettiklerini vurguladı. Bu oranın oldukça yüksek olduğunu belirten Prof. Dr. Madazlı, bunun düşürülmesi gerektiğini; bunun sistemin düzenlenmesiyle mümkün olabileceğinin altını çizdi.
'Sezaryenin de riskleri vardır'
Sezaryenin, tıpkı diğer ameliyatlar gibi belli riskleri barındırdığını kaydeden Prof. Dr. Madazlı, normal doğumun da risk taşıdığını ancak bazı durumlarda bir ameliyat olması dolasıyla bazı riskleri taşımasına rağmen sezaryenin uygulanması gerekliliğinin altını çizdi.
Kurumsal Haber








Bakmadan Geçme