Seyyid Burhaneddin Türbesi'ne ziyaretçi akını

Mevlana'nın hocası Seyyid Burhaneddin Hazretleri'nin türbesi, özellikle Ramazan ayını idrak ettiğimiz şu günlerde ziyaretçi akınına uğruyor.

 Kayseri'de Müslümanların Ramazan ayında ziyaret ettikleri yerlerin en başında Mevln Celleddîn-î Rûmî'nin hocası olarak bilinen Seyyid Burhaneddin Hazretleri'nin türbesi ve türbenin içinde bulunduğu tarihi mezarlık geliyor.

Genci yaşlısı, kadını çocuğu herkes, Ramazan'da türbe ziyaretinde bulunuyor. Ramazan'ın ruhuna uygun olarak düzenlenen mekanda oruç açmak, tarihi Kalem Kırdı Camii'nde akşam, yatsı ve teravih namazlarını kılmak, ziyaretçilere ayrı bir manevi haz yaşama imkanı sunuyor.

Akşam ezanıyla birlikte aynı mekanda iki vakıf tarafından kurulan iftar sofrası, zengin-fakir herkesi buluşturuyor. Her gün bir hayırsever, bu sofranın kurulmasını sağlıyor. Akşam namazı sonrası açık havada kılınan teravih namazı da vatandaşlara sıcaktan etkilenmeden Allah'ın huzuruna varmanın mutluluğunu yaşatıyor.

Seyyid Burhanettin hazretleri kimdir?

Seyyid Burhaneddin, bugünkü Özbekistan'ın güneyinde, Afganistan sınırı üzerindeki eski Tirmiz şehrinde 1165 senesinde doğdu.  Sultanü'l Ulema Bahaeddin Veled'den ilim tahsil eden önemli bir şahsiyettir. Seyyid Burhanettin, hocasının vefatı üzerine Konya'ya gelerek 9 yıl Hz. Mevlana'ya hocalık yaptı. Ardından Kayseri'ye döndü ve 1244 yılında burada vefat etti. Şehir merkezine yürüyerek 10 dakika mesafede bulunan ve kendi adını taşıyan mezarlık içindeki türbeye defnedildi. Seyyid Burhaneddin'den kalan en önemli eser, sözlerinin ve müritleri ile sohbetlerinin yer aldığı 'Maarif' isimli kitabıdır.

Haber-Foto: Ramazan KARAKUŞ

Bakmadan Geçme