Selda Avcı ile Aktarım Diyor Ki…

Susam ve Susam Yağının Faydaları Zararları

 Özellikle sabah kahvaltılarının geleneksel lezzeti simite lezzetini veren susamın ve susam yağının birbirinden önemli yararlarını tanıyalım!

Pedeliaceae familyasının İkiçenekliler sınıfında yer almakta olan Susam bitkisinin Anavatanı Afrika'dır. Sıcak iklimlerde yetişmektedir. Avrupa, Asya ile Ülkemizde sıcak iklime sahip bölgelerde kültür tarımı yapılmaktadır. Bitkinin üzerinde yer alan kapsül şeklinde ki meyvelerinin içerisinden elde edilmekte olan susam baharat olarak kullanılmaktadır. Susam ayrıca tahinin de ana maddesidir. Kimyasal bileşimi kalsiyum, protein, magnezyum ve B vitaminleridir. Susamın %50' si yağdır ve susam yağı elde edilmektedir. Susam yağı yemeklik olarak tüketilmektedir. Kalan posası da hayvan yemi olarak kullanılmaktadır. Susam yağının rengi mat sarı ve kokusuzdur.

Susam yağı şifa ve yağlama, son derece besleyici olduğunu. Lezzet arttırıcı yemeklik yağ olarak kullanılmaktadır dışında, büyük güzellik faydaları vardır ve kafa derisi ve saç büyümesi için harika çalışıyor. Susam yağı E vitamini, B kompleks ve kökten saçları güçlendirir ve derin beslenme veren magnezyum, kalsiyum, fosfor ve protein gibi mineraller ile zenginleştirilmiştir.

Susam Yağının Saçlara Faydası:

Susam yağı cilt için olduğu kadar saçlar için de bulunmaz bir sağlık kaynağıdır. Zamanla hem çevresel koşullar hem de kimyasal ürünler nedeni ile saçlar yıpranmakta ve hasar görmektedir. Bu da saçların sağlığını, canlılığını ve parlaklığını kaybetmesine neden olmaktadır. Susam yağı saçlara yeniden sağlığını kazanmasına yardımcı olmaktadır. Hafta da iki ya da üç kez masaj yaparak saça uygulayarak saçların daha parlak ve canlı görünüm elde etmesi sağlanabilmektedir.

Susam yapı saç renginin koyulaşmasına yardımcı olur. Bu özelliği yardımıyla saçların erken beyazlamasına izin vermez. Periyodik olarak saçlara uygulandığında saçların koyulaşmasını sağlayabilir.

Susam yağının saçlara diğer faydası da saçların sağlıklı büyümesini teşvik etmesidir. Kafa derisinde dolaşımı arttırarak hızlı büyümeyi sağlar.  Susam yapının yüksek derecede saçlar üzerinde nüfuzu vardır ve bu özelliği yardımıyla tahrip olan saçların yeniden onarılmasına yardımcı olabilir.

Saçları zararlı güneş ışınlarından korur. Kafa derisine susam yağının uygulanması kafa derisi sağlığı dışında saç sağlığının korunması ve özellikle zararlı güneş ışınlarının neden olduğu hasarları minimuma indirir.

Susam yağının anti bakteriyel özelliği vardır ve bu özelliğinden dolayı kafa derisinde meydana gelen mantar ve egzama gibi sorunların ortadan kalkmasına yardımcı olabilir. Kafa derisine masaj şeklinde uygulandığı zaman bit sorunlarını da giderir.

Susam yağı aynı zamanda kepek sorununu da çözebilir. Sabahları suya karıştırarak saçlarınız yıkadığınızda kepek sorunundan kısa sürede kurtulabilirsiniz. Çok iyi bir sonuç almak için bu uygulamaya 30 gün boyunca devam etmelisiniz.

Susam yağı aynı zamanda kuru saç sorunlarını da çözebilir. Susam yapını bir miktar su ile inceltin ve bir çay kaşığı limon katın ve parmaklarınızın ucuyla saç köklerine uygulayın. Dairesel olarak uygulamayı kafa derinize yapın ve daha sonra 30 dakika beklemeye bırakın. 30 dakika sonra saçlarınızı durulayın. Bu uygulama kuru saç sorunlarının ortadan kalkmasını sağlayacaktır.

Susam yağı ayrıca saçlara doğal bir parlaklık kazandırır. Elinize 3-4 damla susam yağı damlatın ve saçlarınıza uygulayın. Bu uygulamaya 8-10 gün devam edin. Uygulama sonunda saçlarınıza doğal bir yumuşaklık ve parlaklık kazandırmış olacaksınız.

Saç sağlığını korumak için susam yapını kafa derinize uygulamanız doğal olarak kafa derisi sağlığına da katkıda bulunacaktır. Susam yağının ayrıca stres kaynaklı saç dökülmelerini de önlediği düşünülmektedir.

Susam Yağının Cilde Faydası:

Susam yağı özellikle kuru ciltlerin nemlenmesinin sağlanmasında etkili rol üstlenmektedir. Kuru ciltler özellikle kış aylarında pul pul dökülmektedir ve bu dökülme aşırı olduğunda ciltte yaralara bile neden olabilmektedir. Bu sağlıksız bir cildin işaretleridir.

Susam yağının cilde uygulanması kuru ciltlerde sık karşılaşılan döküntüleri engeller. Bunun yanında susam yağının etkili bir antioksidan olması serbest radikallerin neden olduğu cilt hastalıklarını ortadan kaldırmaya yardımcı olur.

Susam yağının etkili bir antioksidan olması aynı zamanda serbest radikallerin neden olduğu kırışma ve ciltte tahriş sorununu ortadan kaldırır. Cildin erken yaşlanmasına izin vermez, kırışıklıkları giderir ve cilde parlak bir görünüm kazandırır.

Susam yağı ayrıca temizleyici özelliğinden dolayı cildin nemlenmesine yardımcı olabilir. Cildi ölü cilt hücrelerinden ve yağlardan temizleyerek cilt gözeneklerinin açılmasına yardımcı olur. Buda cildin sağlıklı bir şekilde nemlenmesini sağlar ve nemlenen cilt kurumaz ve dökülmez. Aksine cilt yumuşar ve esneklik kazanır.

Susam yağının diğer bir özelliği de kadınlarda çok sık rastlanan selülit sorunlarını gidermesidir. Susam yapının selülit olan kısma hafif bir şekilde 20 gün boyunca uygulanması sorunun ortadan kalkmasına yardımcı olabilir. Ayrıca uygulama yap yakımınım hızlanmasını sağlayabilir.

Susam yağının ayrıca kaslar üzerinde rahatlatıcı etkileri vardır ve bu yüzden yaygın olarak masaj yağı olarak da kullanılmaktadır.

Susamın Faydaları:

A,E ve C vitamini içeren susam aynı zamanda mineraller açısından da çok zengindir. Özellikle bakır açısından çok zengin olan susam bol miktarda demir, sodyum, potasyum ve magnezyum içermektedir. İçerdiği zengin mineral ve vitaminler yardımıyla diyabetten anemi hastalığına, kalp damar sağlığından, kanseri önleyici özelliğine kadar çok geniş bir yelpazede sağlığımıza katkıda bulunur.

  • Susam Diyabeti Önler. Susam ve özellikle de susam tohumları diyabeti önleyici besinler içermektedir. Glikoz seviyesini sağlıklı bir seviyede tutmaya yardımcı olan susam aynı zamanda kan basıncını ayarlar.
  • Anemi Hastalığından Korur. Susamın anemi hastalığını giderdiği düşünülmektedir. Bunun yanında özellikle siyah susam tohumları bol miktarda demir içermektedir. Demir ise anemi hastalığına neden olan unsurların ortadan kalkmasına yardımcı olur. Ayrıca demir eksikliğinden kaynaklanan yorgunluk ve halsizlik hislerini ortadan kaldırmaya yardımcı olduğu düşünülmektedir.
  • Susam Kalp ve Damar Sağlığını Korur. Susamın ve susam tohumlarının içerdikleri doymamış yağlar kötü kolesterol seviyesini sağlıklı düzeyde tutmaya yardımcı olur. Böylece dolaylı olarak kalp ve damar sağlığının korunmasına yardımcı olur. Aynı zamanda bu katkısı koroner arter hastalığına yakalanma ve felç geçirme riskini azalttığı düşünülmektedir.
  • Susamın ante kanser özelliğinin olduğu düşünülmektedir. Bol miktarda magnezyum içermesi kanser vakalarına yakalanma riskini azaltmaya yardımcı olur. Ayrıca, fıtratın adı verilen bir anti kanser bileşiğini içermektedir. Düzenli olarak susam tüketimi kolorektal kanserin önlenmesine ve kolorektal tümör riskinin azalmasına yardımcı olduğu düşünülmektedir.
  • Susam ayrıca bol miktarda lif içerdiği için genel anlamda bütün sindirim sistemi organları için faydalı bir besin kaynağıdır. Bu ayrıca kolesterolün sağlıklı bir seviyede tutulmasını sağlar. Ayrıca bol miktarda lif içermesi kabızlık gibi sorunların ortadan kalkmasını sağlar.
  • Susam Romatoid Artrit hastalığıan ve neden olduğu ağrılara iyi gelmektedir. Bu hastalığın neden olduğu şişmeleri engelleyebilir. Aynı zamanda kan damarlarını ve kemikleri güçlendirir.
  • Susamın içerdiği magnezyumu aynı zamanda solunum solu sorunlarının çözülmesine yardımcı olduğu düşünülmektedir.
  • Bazı sağlık uzmanları susamın radyasyon hasarlarını azalttığını savunmaktadırlar. Radyasyona maruz kalan kişilerin düzenli olarak tüketmelerini önermektedirler.
  • Susam ve özellikle susam tohumları kemik sağlığı için hayati önem taşıyan besinler ve mineraller içermektedir. Özellikle susam tohumlarını bol miktarda kalsiyum içermesi kemik sağlığına ciddi anlamda katkı sağlamasına yardımcı olur.
  • Susam aynı zamanda ağız sağlığı için de çok faydalıdır. Ağızda yer edinen atıkları, zararlı bakteriler ve mikrolara ortadan kaldırır.
  • Geleneksel Çin tıbbına göre susamın göz ve karaciğer sağlığına faydalı olduğuna inanılır. Bazı sağlık uzmanları karaciğer ve göz sağlığı ile yakından bir ilişki olduğunu savunurlar. Özellikle bu bağlamdan değerlendirdiğimizde siyah susamın karaciğer ve göz sağlığı için hayati önem taşıyan mineraller ve besinler içerdiğini söyleyebiliriz.
  • Bütün bu özelliklerinin dışında susamın saç ve cilt sağlığı açısından da çok faydalı olduğunu söylemek mümkün.

 

Susamın Zararları:

Susam yoğun yağ içermektedir. Her ne kadar doymamış yağ olsalar da aşırı tüketimi kilo almak dhil olmak üzere bazı sağlık sorunlarına neden olabilir. Her hangi bir hastalıktan dolayı ilaçlı tedavi olan kişilerin düzenli olarak tüketmeden önce mutlaka doktorlarına danışmalarını öneririz. Ayrıca susam hassas bünyeye sahip kirşlerde alerjiye enden olabilmektedir. Susam yağı ve susamın yanlış ve aşırı tüketilmesi sonucu ortaya çıkabilecek bazı sağlık sorunlarını şu şekilde sıralamak mümkün;

  • Susamın içerdiği kompleks protein yapı hassas bünyeye sahip kişilerde alerjiye  neden olduğunu belirten sağlık uzmanları vardır.
  • Bazı bünyelerde bazı besinlere karşı alerjiler vardır ve aynı şekilde susama karşı alerjisi olan kişilerde deri döküntüsüne, baş dönmesi ve tansiyon düşüklüğüne neden olabilmektedir.
  • Aşırı şekilde tüketilmesi durumunda kilo almaya neden olduğu düşünülmektedir.
  • Yine aşırır tüketime bağlı olarak susamın ciltte sivilcelere neden olabileceği düşünülmektedir.

 

Tavsiyeler:

Susam sağlıklı olarak tüketildiğinde ciddi sağlık sorunlarına neden olmaz. Aynı şey susam yağı için de geçerlidir. Susam yağı ve susam tüketimi sonrası zararları başlığında bahsettiğimiz alerjik sorunları yaşıyor iseniz mutlaka bir test yaptırarak alerjiye susamın neden olup olmadığını öneririz. Susam yağının cilt üzerinde uygulamasını aralıklarla yapmanızı ve 2-3 ay gibi uzun süreli kullanımlardan kaçınmanızı öneririz.
Protein, kalsiyum, magnezyum, potasyum mineraller ve B Vitaminleri açısından zengin olan susamın küçük olduğuna bakmayın! O küçücük lezzet sizi hastalıklardan koruyor ve sağlığınıza büyük fayda sağlıyor.

Bakmadan Geçme