Selda Avcı ile Aktarım Diyor ki…

Dut Yaprağının Faydaları

 Dut yaprağı, 5 cm boyutunda, yüzeyinde ağaç dalları gibi yayılmış damarları olan dut gibi faydaları olan bir bitkidir. Dut yaprağının faydaları saymakla bitmez ateş düşürücü ve çay olarak kullanımında da idrar arttırıcı özelliği vardır.

Dutun faydaları arasında ateş düşürücü etkisinden söz etmek gerekmektedir ve bu etkiden yararlanmak isteyenlerin, dut meyvesini tüketmeleri önerilmektedir. Dut yapraklarından hazırlanan çayın içilmesinin de ateş düşürücü etkisi bulunur ve bunun yanında, dut yapraklarının çayı, idrar arttırıcı etkilere de sahiptir. Dutun faydaları arasında kan şekerini düşürmekten de söz etmek gerekir ve dut yapraklarının faydasından bu anlamda yararlanmak için, kaynatılan dut yapraklarının suyunun içilmesi gerekmektedir.

 Dut Yaprağının Faydaları Nelerdir?

Dut yaprağının faydaları arasında, kalp sağlığına olan olumlu etkilerinden de söz edilmektedir. Dut yaprağının faydalarından kalp için yararlanmak isteyenlerin, dut yapraklarını, alıç çiçekleri ile birlikte kaynatarak, elde edilen karışımın suyunu içmeleri gerekmektedir.

Dut yaprağının faydaları arasında boğaz ağrısı ve bronşit tedavisi de yer almaktadır.
Dut yaprağının faydaları arasında yer alan öksürük giderici etkisinden yararlanmak için, dut yaprağının çayı yapılmalı ve bu çayın, sabah kahvaltısından ve akşam yemeğinden önce, aç karna içilmesi önerilmektedir. Dut yaprağının faydaları arasında yer alan karaciğer hastalıklarının giderilmesinde de, dut yaprağı çayının içilmesi gerekmektedir; fakat günlük üç bardak içilmesi önerilmektedir. Dut yaprağı çayı harici olarak kullanılırsa da egzama tedavisi olanaklı hale gelmektedir.

Dut yaprağı çayı hazırlanarak günde bir ya da iki bardak içilirse, vücut direncinin artmasına katkıda bulunmaktadır. Dutun faydaları arasında yer alan karaciğer hastalıklarının tedavisi için, dut meyvesinden hazırlanan dut pekmezinin de tercih edilebileceği belirtilmektedir. Dut pekmezinin faydaları arasında, karın sancısının giderilmesinden de söz edilebilir. Bir litre suyun içerisine atılan on beş ya da yirmi gram dut yaprağından çay hazırlanarak, bu çayın gargarası yapılacak olursa, diş ağrısının giderilmesi olanaklı hale gelecektir. Dut ve yaprağının faydalarından bu kadar bahsetmiş iken gelin birde dut yaprağı sarma tarifi verelim.
Dut Yaprağı Sarması İçin Gerekli Malzemeler:
Taze beyaz dut yaprağı
2 diş sarımsak
2 adet soğan
yarım su bardağı pirinç
yarım su bardağı bulgur
1 yemek kaşığı domates ve biber salçaları
nane, karabiber, kimyon istediğiniz baharat türü
10-15 dal maydanoz
Zeytinyağı


Dut Yaprağı Sarması Nasıl Hazırlanır?
Öncelikle yemeklik olarak doğranmış soğan ve sarımsağı zeytinyağı ile pembeleşinceye kadar kavuruyoruz. Pirinç ve bulguru ekleyerek birlikte karıştırmaya devam ediyoruz. Ardından salçaları ilave edip karıştırmaya devam ediyoruz. Daha sonra 1 su bardağı su koyunuz. Baharatları ekleyerek soğumaya bırakınız. Soğuduktan sonra dut yapraklarını bu harç ile sararak tencereye diziniz. Dizdikten sonra üzerine zeytinyağı gezdirerek 2 su bardağı su koyarak kısık ateşte pişmeye bırakınız. Afiyet olsun.

Bakmadan Geçme