Şeker'in seferberliğine çiftçilerden tam destek

Kayseri Şeker tarafından 2016-2017 yılının pancarda şeker oranını artırma yılı ilan edilmesinden sonra yapılan çalışmalara üreticilerden tam destek geldi.

Üreticiler, kampanya kapsamında tohum, toprak analizi, ilaçlama, sulama ve söküm konularında gereken hassasiyeti gösterdi.
'Allah Şeker Fabrikasını iftiradan korusun'
Konuyla ilgili düşüncelerini aktaran çiftçilerden Akçatepe Köyünden Halit Yılmaz, 'Pancar bizim gerçekten ekmeğimiz. Çünkü başka bir şeyden kazanamıyoruz. Kayyumdan önce çiftçilerin ekimi bırakmasının nedeni önceki yönetimdir. Önceki dönemlerde para alamıyorduk. Bütün çiftçi Şeker Fabrikasına borçluydu. Çiftçilerin hakkının verilmemesi, fiyat konusu, kotamızın başka fabrikalara verilerek fabrikamızın arsasına kadar peşkeş çekilmesi gibi konulardan dolayı pancar ekimini bırakmışlardı. Şimdi birçok çiftçimiz Hüseyin Bey'in, Başkanımızın yanına gidelim biz pancar ekmek istiyoruz diye bilhassa bana geliyorlar. 30 dönüm kadar pancarım var yeni yeni sökülüyor, polarım yükseliyor, verimimiz iyi çok şükür' diye konuştu.
'Kayseri Şeker büyüyor'
Barsama Mahallesinden Çiftçi Halil Taşkın ise, '1974'ten beri pancar ekimi ile uğraşıyorum. Şekerde polar oranını yükseltmek için öncelikle tohum seçimine dikkat ederiz. Bu sene erken söküm yapmamıza rağmen pancarlardaki polar oranı 17 civarında. Dekar başına 8-9 ton verim alıyoruz. 93 bin ton pancarı maus yardımı ile 40 dakikada yüklettim. Bu da Hüseyin Akay'ın teknolojiye verdiği değeri gösteriyor. Dekar başına 9 ton pancar alınca 2 bin TL para eder. Ayçiçeğinden 200 kg alırsın bin TL eder, buğdaydan 700 kg alırsın 560 TL eder. Pancarın getirisi diğer ürünlere göre daha fazla olduğu için pancara olan rağbet arttı. Sarımsaklı ovasından 250 bin ton pancar çıkardı. Şimdi kota verilirse aynı pancar yine üretilir. Kayseri Şeker ailesi her geçen gün samimi bir şekilde büyüyor. Halkla çiftçisiyle içi içe, el ele bundan daha güzeli olmaz.' dedi.
'Başkanımız sağ olsun'
8 yıldan bu yana şeker pancarı üreten Develi İlçesi Eşelik Mahallesi Pancar ekicisi ve Muhtar Halil İbrahim Fırat da şunları söyledi:
'Önceden pancar kotamız azdı. Ama şu anda yönetimin iyi oluşundan dolayı pancara aşırı bir talep var. Başkanımız gübre ve ilaç konusunda bizimle birebir ilgilendi. Hangisinin bize faydalı olacağını tek tek araştırmasını yaptırdı. Önceleri tek tip gübre atarken şimdi fabrikamız sadece pancar çiftçisi için özel üretimler yaptırıyor. Önceleri dekar başına 4 - 5 alırken şimdi 8-9-10'a kadar verim alıyoruz. Bu bölgenin poları çok iyi 19-20-21 e kadar polar değerlerimiz oluyor.
'Fabrikanın üstünde oyun oynamasınlar'
Develi İlçesi Köseler pancar çiftçisi ve Muhtar Ramazan Denizli ise, 'Pancar ekimi çiftçilere kazandıran en iyi ürün olduğu için, bir de kuru tarımda buğday arpa başa baş geldiği için bu yörenin tek alternatifi, çiftçinin geçim kaynağı pancardır. Arazimiz düzde olsa dağın tepesi de olsa mecburen pancar ekiyoruz. Bu köyde yaşayanlar için bir geçim kaynağı, başka şansımız yok. Şu an için bu fabrika 9-10 bin çiftçinin geçim kaynağı. Bu fabrikanın üstüne oynanan oyunları bıraksınlar. Bu çiftçinin ekmeği ile kimse oynamasın. Burada doğru ve dürüst bir yönetim varsa bu fabrikayı kurtlara kaptırmasınlar. Herkes işine baksın. Allah da doğru insanın yardımcısı olur. Biz de her zaman doğruların arkasındayız.' ifadelerini kullandı.
'Teknolojik makineler kullanmaya başladık'
Yozgat Boğazlıyan Çiftçisi Zafer Aygüner de, 'Pancar ve buğday ekiyorum. 6 sıralı söküm makinamız Sıra bağımsız komple otomatik bir makine. Pancarın daha hızlı sökülüp fabrikaya teslim edilebilmesi için bu işe girdik. Fabrika ile beraber uyum içerisinde çalışmaktayız. Vatandaşların 15-20 gün süren söküm ve nakliye işlerini biz minimum 1-2 güne indiriyoruz. Bu şekilde tarım sektörüne hizmet ediyoruz.' şeklinde konuştu.
Kurumsal Haber

Bakmadan Geçme