SAHABİYE MEDRESESİ'NİN TARİHİ DOKUSU BOZULUYOR MU?

Sahabiye Medresesi'nde devam eden restorasyon çalışmalarında, Medresenin görkemli taç kapısı ve duvarlarında uygulanan beyaz derz bantlar, taç kapıdaki oyma desenlerdeki bütünlüğü ortadan kaldırmış durumda.

Kayseri Şehir meydanın önemli tarihi yapılarından Sahabiye Medresesinin tamirat ve restorasyon çalışmalarında sona yaklaşılıyor. Ancak Sahabiye Medresesi'nin taç kapısındaki kitabe ve ihtişamlı bütünlüğü, siyah veya koyu gri taşların arasına dolgu malzemesi yapılan beyaz renkli derz ile adeta dantelle bezenmiş, garip bir görüntü oluşturmakta.

Özellikle Selçuklu eserlerinde kullanılan kesme/yonu taşların birbirine kaynaştırılmış ve fark edilemeyecek kadar sıfır derz veya gizli derz uygulaması orijinalliğinin, restorasyon adı altında görmemezlikten gelinip, her boşluğun beyaz derz macunla doldurulması, görsel estetik açısında oldukça dikkat çekici. Selçuklu eserlerinin taş işçiliğinin en güzel eserlerinin bulunduğu şehrimizde, taş birleştirme üslubu olarak 'akçe geçmez' işçiliği uygulanmışken, yani taş birleştirme yerlerinden 2 mm kalınlığında bir akçenin dahi geçmesi mümkün değilken, restorasyon uygulamalarında siyah taşların arasına beyaz derz çekilerek, konu ve görsel bütünlüğün adeta yok edilmiş.

Siyah taşların aralarındaki boşlukların, beyaz derz yerine taşın kendi özgün rengine uygun, görsel bütünlüğü korumaya yönelik, absürt olmayan bir derz rengi tercih edilebilirdi. Taş ustalarının, ustalık kusurlarını kapatmada kullandıkları derz yöntemi, Selçuklu Mimarisinde kesme taşla yapılan yapılarda değil, çarpık ebatlı moloz taş ile yapılan yapılarda görülen bir uygulama.

Yapı teknolojisinin ve ürün çeşitlerinin bu denli geliştiği çağımızda, 750 yıl öncesine ait eserleri restore ederken bile çaresiz kalınıp beyaz derz macunla boşluk kapatma uygulamasının yanı sıra, eserin özgün renkli taşlarının eksilenlerinin yerini rastgele alaca taşlarla yan yana getirilerek, görsel renk bütünlüğünün yok edilmesi, restorasyon çalışmaları için bir başka açmaz.

HABER MERKEZİ 

Bakmadan Geçme