'Rye' dergisi okurlarıyla buluştu

İlim Yayma Cemiyeti Yazarlık Atölyesi çalışmaları ürünlerini vermeye devam ediyor. Gazetemizin kültür-sanat eki olarak çıkan Rye dergisi ile ilgili Büşra Toprakçı bir yazı kaleme aldı.

 İçimizdeki diriliş muştusunun yansıması

Lise sıralarında derslere her girdiğimizde üniversiteye bir adım daha yaklaşmanın tatlı ve buruk sevinci kaplardı içimizi. Derslerin stresiyle bazen hayallere dalar üniversitede olduğumuzu orada yapacağımız işleri düşünürdük. Benim hayallerimden birisi de dergi çıkarmaktı. Fakat bu hayal o zamanın imkn ve şartları içinde benim için ulaşılmaz bir şey gibi görünüyordu. Ama şimdi durum tamamen değişti ve yıllar önceki hayalim gerçekleşti. Yıllar önce hayal ettiğim şeyin şimdi somut olarak elimde olması çok ama çok güzel bir şeydi benim için. Bu duyguları tarif etmeye gerçekten kelimeler kifayetsiz…

Dergimizin ismi Rye... Rye bayrak veya sancak demek. Bizler ahir zaman bulutlarının üzerimize çöktüğü şu dönemlerde insanların gençlerden umudunu yitirdiği bir dönemde 3-5 arkadaş içimizdeki diriliş muştusunu bir paragrafta da olsa bilmeyen birilerine ulaşması gayretinde... Yazılarımız onlara İslam'ın bir nevi sancaktarı olacaktı. . Bu duygularla atmıştık adımlarımızı. Tecrübesizdik bilmiyorduk. Sayıca azdık.. Sosyal medya ağına gömülmüş gençlerin dikkatini çekmekti biraz da olsa farkındalık yaratabilmekti dünyalarında. Kimi zaman bu yolda ümitlerimiz tükendi yazdıklarımızı yırttık, kimi zaman yazdıklarımızın yayınlanması hususunda çekimser kaldık, kimi zamanda bir yazımızla belki hiç bilmediğimiz bir kardeşimizin hayatını değiştirebiliriz diye yeniden Bismillah dedik. Ve birbirimize moral verip motivasyonunu artırarak devam ettik yazmaya. Sonuçta elimizdeki dergi oluştu hamdolsun. 

Bu sayımızda Fatma Nur Doğruyol kardeşimiz 'Arayış' ve 'Uyanış' isimli yazılarıyla bizleri biraz düşündürüp hayatın anlamını sorgulamamızı sağladı. Ahmet Açar, Dünya hayatındaki rollerin değiştiğini büyüyen her insanın çocukluğuna duyduğu özlemi  'Özlem' başlıklı yazısıyla kaleme aldı. Büşra İlbay 'Niye' diyerek bizi tatlı bir düşünceye sevk etti. Büşra Toprakçı kardeşlikten ne anlamamız gerektiğini kaleme aldı. Cemile Babür 'Hayatımdaki iki Lezzet' yazısıyla Yalnızlık ve Sessizlik konusuna farklı bir bakış açısı kattı.  Aybetül Bahçeci kardeşimizi bu yazısıyla tanıdım. Kendisi vefat ettiği için bu yazıyı ablası Rabia Bahçeci vermişti. Aslında hayat mı garip biz insanlar mı garipleştiriyoruz diye sorguluyor. Yazıyı okurken yazarının genç yaşta vefat etmiş olduğunu bilmek insanın ayrı bir düşünceye kapılmasını sağlıyor. Allah ahirette sana rahmetiyle muamele etsin kardeşim. Demet Nilüfer bize Üstad Ali Ulvi Kurucu'nun kitabının tanıtımını yapmış. Kitabın kendisini çok etkilediğini söylerken okumayanların  zihinlerinde merak uyandıran sorular sormuş. Filiz Danışman bizlere 'Cemil Meriç' in hayatını ve düşünce ufkunun genişliğini yazmış. Esra Dağcan 'Müslümanın ölçüsü vahiydir' başlıklı yazısıyla düşünme ve vahiy konusunda farklı bir yaklaşımla yazısını kaleme almış. Halime Çakır'ın 'Asılsız Çıktı Şiirler' başlıklı harika şiiri 'hiç kimse olarak bitiyor ömrüm' derken bizleri biraz düşündürüyor doğrusu. Havva Lale 'Kirpiklerime Doğuyor Gece' şiirinde 'zihnimin çeperini yaran her hece ömür sermayeme ağır yük olmuş diyen mısralarıyla bizi yine uzaklara götürüyor. İrem Ercan 'Kardeşlik' yazısı ümmet ve kardeşlik duygumuzu bir kez daha gözden geçirmemizi sağlıyor. Dilek Ünlü 'nün 'Bahçıvan ve Gülleri' güzel bir betimleme ve hayatı güzel bir bahçeye benzetmesi şiir tadında bir yazı olmuş. Rukiye Eda Işık 'Hasretimiz Bir Kutlu Sabahadır' şiiri bizlere hüzünle karışık bir umuda götürürken. Şeyma Arpacı 'Gökyüzünde Bir Yıldız' adlı yazısıyla dostluğu 'Var Olmak' yazısıyla okumaya farklı bir perspektif ten bakmış. Yeliz Kızılcık 'Anne' yazısı annesine duyduğu duygularının tercümanı iken… Yıldız Yılmaz şiirleri renkli şekerleri gibi küçük ama tatlı Süheyla İslamoğlu 'Kalp Kırıldığında' ağlamak demiş. Maide Bayraktar deneme yazısıyla. Mehmet Ayman 'İmam Hatip Nesline' ithaf ettiği yazısıyla biz öğretmen adaylarına güzel  bir hedef belirlemiş..

Teşekkür

Dergideki yazılarımızı yayına hazırlamadan önce okuyup bize eksiklerimizi gösteren vaktini ve emeğini veren Değerli Hocam Mehmet Ayman'a, noktalama ve imla hatalarını düzelten Rüstem İpek hocamıza, derginin mali külfetini karşılayan İlim Yayma Cemiyeti Kayseri Şubesi'ne, yazılarını bizimle paylaşan kardeşlerime ve bizim bu dergimizi okuyacak siz okurlarımıza teşekkür ediyorum. İnşaAllah daha güzel yazılarımızla yeni sayımızda buluşmak duasıyla…

 

Büşra Toprakçı

Bakmadan Geçme