Rahmet ve bağış mevsimi üç aylar, kandillerimiz ve Ramazan Ayı

Yeryüzü ve gökyüzü yaratıldığından beri bir yılda on iki ay vardır. İnsanlar on iki ay olsun elediği için değil, Allah Telal öyle yarattığı için bir yılda on iki ay vardır.

Bu hususu Kur'an-ı Kerim'de Allah'u Tell şöyle açıklamaktadır,

Gökleri ve yeri yarattığı günde Allah 'ın yazısına göre Allah katında ayların sayısı on ikidir. (Tevbe 9/36)

Yeryüzü ve gökyüzü yaratıldığı günden beri on iki olan bu aylardan üç tanesinin İslam dini ve Müslümanların yanında özel bir önemi vardır. Bu aylar da Recep, Şaban ve Ramazan aylarıdır. Mevlit Kandili hariç, kandil gecelerinin hepsi bu aylardadır.

Bu aylardan ilki olan Recep ayında iki tane kandil gecesi vardır. Birincisi 'Regaib Kandili' ki Recep ayının ilk Perşembesini Cumaya bağlayan gecedir, Bu gece üç aylara giriş, Üç aylara, Allah'ın emirlerine uymaya, yasaklardan kaçmaya rağbet kapısıdır. İkincisi ise 'Miraç Kandil' dir ki, Recep ayının 27. gecesidir. Bu gece Peygamberimiz (SAV)'in Mekke'den Kudüs'e yani Mescid-i Haram'dan Mescid-i Aksa'ya oradan da Mirac'a çıktığı gecedir. Bu gece beş vakit namazın farz kılındığı gecedir. Miraç, Peygamberimizin en büyük mucizelerinden biridir.

Allah Resulü Recep ayı geldiği zaman şöyle dua ederdi. 'Allah'ım Recep ve Şaban ayını bize mübarek kıl Ramazan ayına ulaştır. (Fethu'r Rabbani 9/231)

Yine Peygamberimiz buyurmuştur ki, 'Recep Allah'ın ayı, Şaban benim ayım, Ramazan da ümmetimin ayıdır.' (Keşfü'l Hafa 1/34, Neylü'l Evtar, 4/215) İki kandille süslenmiş olan bu mübarek Recep ayından sonra Şaban ayı gelmektedir ki o da kutsal bir aydır. Çünkü bu ayın 15.gecesi 'Berat Kandili' dir. Ayrıca Peygamberimiz bu ayı kendi ayı olarak takdim etmiştir. 'Ramazan orucundan sonra en efdal oruç hangi oruçtur' diye sorduklarında 'Ramazan-ı Şerifi ta'zim için tutulan Şaban orucudur, hangi sadaka efdaldir diye sorduklarında da Ramazan'da verilen sadakadır' (Tirmizi Zekat 83) buyurmuşlardır.

Berat Kandili kıblenin değiştiği gecedir. Bu geceye Berat denmesinin sebebi iki beratın verilmesindendir. Birincisi, inkarcılara ve günahkarlara zaman tanıyıp tövbe etmeleri için fırsat verilmesi, ikincisi de tövbe eden, Allah'a samimiyetle kul olanların affolunduğunun beratının verilmesidir.

Abdulkadir Geylani hazretleri nasihatinde, 'Tevbe ve istiğfarı yarma bırakma, çünkü günler üçtür, dün, bugün ve yarın. Dün geçmiş geri gelmez. Yarının gelip gelmeyeceği belli değil. Elinde bugün var, onu boşa geçirme. Geçen gün ibret, bugün ganimet, yarın ise tehlikededir, ' derdi.

İşte mübarek aylar üçtür. Recep, Şaban, Ramazan. Onların kıymetini bilip değerlendirmeliyiz.

Recep ve Şaban aylarından sonra Ramazan ayı gelmektedir ki, o en mukaddes aydır. Artık bu ayda her türlü güzel duygular, ibadetler, hayırlar, şefkat ve merhametler son haddine gelmekte, bu ayın içinde bulunan ve Allah Tetik tarafından 'Bin aydan daha hayırlı' olduğu belirtilen Kadir Gecesiyle zirveye ulaşmaktadır. Bu ayları iyi değerlendiren mü'mînler, çalışıp hasat yapan çiftçi gibi bayram yapmaktadırlar. Çiftçinin hasat mevsimi gibi, mü'minin de bu aylar hasat mevsimidir. Hasat mevsimini boşa geçiren çiftçinin kışın aç kaldığı gibi, bu ayları boş geçiren mü'min de öbür dünyada eli boş kalır.

 

Muhterem Okuyucular

Ramazan ayı neden kutsal bir aydır? Müslümanlar bu aya neden bu kadar önem vermektedir? Gibi sorulara, on sebepten dolayı diye cevap verebiliriz.

1.İslam'ın beş şartından biri olan orucu bu ayda tutmak farzdır.(Bakara Suresi 2/185)

2.Peygamberimizin en büyük mucizesi, Allah Kelamı, İslam Dîni'nin kitabı Kur'an-ı Kerim bu ayda Kadir Gecesi'nde inmeye başlamıştır. (Bakara Suresi 2/185, Kadir Suresi 1)

3.Bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesi bu aydadır. (Kadir Süresi)

4.Cennetin kapıları tamamen açılır.

5.Cehennemin kapıları tamamen kapanır.

6.Şeytan bağlanır.

7,Bu ayın evveli rahmet

8.Ortası bağışlanmaktır.

9.Sonu da Cehennem'den kurtuluştur. (Tenbihü'l Gafilin s.l 18)

10.Bu ay ümmetin ayıdır. Yani bizim ayımızdır. (Keşfü'l Hafa 1/434)

Bütün bu anlattıklarımızdan anlıyoruz ki, üç ayların Müslümanların yanında ayrı bir değeri, özel bir kıymeti vardır. Cenab-ı Hak'tan bu günlerin değerini bilenlerden eylemesini niyaz ediyor, hepinize huzur dolu bir ömür, iman dolu bir kalp, mutluluk dolu bir aile yuvası temenni ediyor, üç, ayların hakkımızda hayırlara vesile olmasını diliyor, Allah'a emanet olun diyorum.

Bakmadan Geçme