"Her ruh huzur bulmak ister"

Kayseri'de Gevher Nesibe Mahallesi'nde bulunan 'Psikoloji Okulu' 3 yıldır hizmet veriyor. 18 yıldır psikolojik danışmanlık yapan Uzm. Psk. Sos. Efser Selamet Çelik psikolojinin bir ruh bilimi olduğunu söyleyerek, 'Herkesin bir ruhu vardır. Her ruh huzur bulmak ister.' dedi.

 Kendisine danışmanlık hizmeti almak için gelenlere öğrencilerim diyen Efser Selamet Çelik ile Psikoloji Okulu'nu ve çalışmalarını konuştuk.  

 

Psikoloji okulunu açmaktaki amacınız nedir?

 

Amacımız psikolojik danışmanlık, yaşam koçluğu ya da eğitim danışmanlığı vermek. Okulumuz fizyolojik sebeplerden kaynaklanan psikolojik rahatsızlıklar üzerinde çalışma yapmak ve destek vermek için açıldı.

 

Ne zamandan beri hizmet veriyorsunuz?

 

Psikoloji okulu 3 yıldır Kayseri'de hizmet veriyor. Ben 18 yıldır bu işi yapıyorum. Daha önce de 6 yıldır adliyede bilirkişi olarak görev yaptım.

 

Yoğunluk hangi kesimden oluyor?

 

Kayseri'den gelen hastalarımızın dışında Niğde, Sivas, Yozgat ve Nevşehir'den gelenler oluyor. Yaş aralığı değişiyor. Genellikle çocuklar, ergenler ve evli çiftler yoğunlukta. Tekden Hastanesi'nde çalışırken, yaşlı hastalarım çoğunluktaydı. Hastaneye geldik psikoloğa da uğrayalım anlayışı vardı. Normal şartlarda psikoloğa gidelim diyen maalesef yok.

 

Kurumun ismi neden psikoloji okulu?

 

Psikolojinin tanımını ben şu şekilde yapıyorum, psikoloji ruh bilimidir. Herkesin bir ruhu vardır. Her ruh huzur bulmak ister. Buradan yola çıkarak insanları ben hastayım problemliyim kavramından uzak tutup, ruhlarını daha keyifli ve hayattan lezzet alır hale getirmek için bir okul bir ekol oluşturmak düsturu ile yola çıktık. Bize gelen kişilere ben danışanım bile demiyorum öğrencilerim diyorum.

 

Psikologlara karşı bir ön yargı var mı?

 

Bana gelenler arasında bir ön yargı olmuyor tabi, onlar bunu kırıp ta geliyorlar. Ama piyasada böyle bir durum var. Maalesef deli doktoru kafa doktoru, kafası kırık gibi kavramlar kullanılıyor.

 

Hastalarınız size nasıl ulaşıyor?

 

İlk görüşmeye çat kapı gelenler oluyor ama normalde randevu sistemiyle çalışıyoruz çoğunlukla insanlar birbirine tavsiyede bulunarak bize yönlendiriyorlar.

 

Haber: Tuba Köksal (stajyer)

Fotoğraf: Keziban Atasoy (stajyer)

 

 

 

 

 

Bakmadan Geçme