"Çipli Kangal köpeği" alıcısına güven veriyor
Sivas'ın Kangal ilçesindeki Kangal Araştırma ve Uygulama Dokümantasyon Merkezinde, kayıt altına alınarak deri altlarına çip takılan ve şeceresi belirlenen Kangal köpekleri yetiştiriliyor.
Köylerde olan göç, koyun besiciliğinin azalması, köpek sahiplerinin köpeklerini bırakması ve Kangal köpeğine gerek yurt içinden ve gerekse yurt dışından talebin artması nedeniyle bölgede bir köpek sirkülasyonu yaşandığına dikkati çeken Aşcı, 'Sürüye giden cesur, kaliteli, sarf ırk olan köpeklerin il dışına hatta ülke dışına çıkması gittikçe arttı. Bu yüzden daha önce kayıt altına alınmış köpek ırklarının şu an kaydı elimizde var ama köpeklerin nerede olduğunu bilmiyoruz. Köpek sahipleri de bize gerekli bilgiyi vermedikleri için kayıtlarımız karşılık bulmamaktadır' diye konuştu.
Çipli köpekler alıcısına güven veriyor
Kangal köpeğinin akıllı, cesur, içgüdüsel olarak ne yapması gerektiğini bilen, eğitim verildiğinde ciddi bir zeka ve duyarlılığa ulaşabilen, eğitim konusunda da kabına sığmayan, doğal içgüdüsüyle hareket edebilen, ne yapması gerektiğini bilen bir hayvan olduğuna vurgu yapan Aşcı, 'Kangal, kıskançtır, duygusaldır, cesurdur, güçlüdür, kıvraktır, sürü için ideal bir köpektir. Doğal ortamı zaten yaylalar, otlaklar, sürü peşinde gezmesi için arazilerdir. Kangal köpeği günde yaklaşık 10 kilometre gezebilen, kafeslere kapatıldığı zaman küsebilen bir hayvandır. Bu sebeple, damızlık ve sarf ırk olarak gördüğümüz köpeklerin hepsini 'çip' liyoruz. Saf ırk olan Kangal köpeğinin soyunun devamı ve kimliğinin belirlenmesi açısından merkezimizde 'çip' leme çalışması yapıyoruz. Kangal köpeği sahibi olan vatandaşlarımızda talep ederse onlara da gerekli kolaylığı sağlıyoruz. Çip' leme deri altına sıvı şekilde enjekte edilen ve teknolojik olarak da köpeğin kimliğinin okunabildiği bir işlemdir. Bu işlem, Kangal köpeğinin kendisini ifade eden karnesi, kimliğidir. Çip, köpeğin deri altından çıkartılıp alınmadığı sürece devam eden bir uygulamadır '
Aşcı, isteyen vatandaşların Kangal Araştırma ve Uygulama Dokümantasyon Merkezinden yavru köpek sahiplenebildiğini de aktardı. Güven verdiği için çipli köpeklerin daha çok rağbet gördüğünü, kangal köpeği sahiplenmek isteyen vatandaşlara da çipli köpek almalarını önerdiklerini ifade eden Aşcı, 'Kangal köpeği sahiplenmek isteyen vatandaşlarımıza karneli, kimlik belgeli, soyu 'çip' lenmiş olan, takibi yapılan köpekleri çiftliğimizden almalarını öneriyoruz.' dedi.
'Belgesiz köpek almayın'
Kangal köpeğinin korunması ve takibi açısından coğrafi işaret belgesinin 2003'de Kangal Kaymakamlığınca alındığını anımsatan Aşcı, Kangal köpeğinin bu coğrafyanın tescilli markası olduğuna işaret etti.
Kangal köpeklerinin ülke içerisinde taşınması noktasında tek yetkili kurumun Kangal Kaymakamlığı olduğuna dikkati çeken Sinan Aşcı, 'Nakil belgesi olmayan köpekleri Kangal ve Sivas dışına çıkarmak isteyenlere cezai yaptırımlar uygulanmaktadır. Kangal köpeklerimizin Sivas dışına çıkartılmasında sağlık karnesi, kimlik belgesi, yol nakil belgesi ve sözleşme olması gerekiyor. Kangal köpeği sahiplenen vatandaşlarımız bu sayede kanuni olarak hiçbir sıkıntı yaşamadan köpeklerini yurt içinde istedikleri yere götürebilirler. Kangal köpeklerinin yurt dışına çıkartılması ise Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızın özel iznine tabidir.'
Kangal köpeğinin kültürel bir simge, Kangal'ın markası olduğunu belirten Aşcı, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile ORAN Kalkınma Ajansına sundukları projenin kabul olması halinde Kangal Araştırma ve Uygulama Dokümantasyon Merkezinde bazı çalışmalar yapacaklarını ve merkezin çehresini değiştirmeyi hedeflediklerini dile getirdi.
Kangal Kaymakamı Sinan Aşcı, Kangal köpeklerinin sağlık takibi açısından Cumhuriyet Üniversitesi Veterinerlik Fakültesiyle bir protokol imzaladıkları, köpeklerin hastalık takibi ve tedavi sürecinin üniversite tarafından yürütüleceğini de sözlerine ekledi.
AA