PEYGAMBER SEVGİSİ

**Sevgili Okuyucularımız Bu günden itibaren Kayseri Gündem Gazetemizde her Cuma, Kayseri İl Müftülüğünden değerli hocalarımın birbirinden kıymetli sohbet ve vaazlarını sizlerle buluşturacağız ilk olarak Kayseri İl Müftü Vekili Saygıdeğer hocam Galip Koçer'in Peygamber Sevgisi isimli sohbetiyle sizleri buluşturacağız. Bizi takibe devam edin…

Peygamber sevgisi, Allah sevgisinden sonra gelen en büyük sevgidir. Öyle de olmalıdır. Çünkü Allah'ı seven peygamberini de sever. Allah Tel Kur'an da 'Ey Habibim! Deki; Eğer siz Allah'ı seviyorsanız bana uyunuz ki, Allah'ta sizi sevsin, günahlarınızı bağışlasın'. (Ali İmran)

 Peygamberimiz Allah'ı sıfatlarıyla bize öğretmiştir. Yoksa biz 99 sıfatıyla Allah'ı bilemezdik. Yaratan, yaşatan, yediren, içiren, rızık veren, öldüren, dirilten, diriltince hesaba çeken, cennet ve cehenneme koyan tek Allah olduğunu peygamber sayesinde öğrendik. Onu bize Allah'ı öğrettiği için seviyoruz. Bize iman esaslarını öğreten odur. Ahirete imanı, cenneti cehennemi akılla bilemezdik. Biz hangi ibadetleri yaparsak Allah bizden razı olur, bunları öğreten odur. Biz aklımızla namazı, orucu, zektı, haccı, kurbanı, sadakayı bulamazdık.

 

  Bize haramı, helali öğreten O dur. Allah'ın emir ve yasaklarını öğreten O dur. Bize güzel ahlakı öğreten ve örnek olarak yaşantısıyla gösteren O dur. Onun için onu çok seviyoruz.

  O ümmetini çok seviyordu. Doğarken ümmeti diyordu, son nefesinde ümmeti diyordu.

Ümmetinin günahları onu üzüyor, 'Size ne oluyor ki ben sizi cehennem ateşine düşmeyin diye eteğinizden çekerken, siz kelebekler gibi ateşe düşmeye çalışıyorsunuz.'(?) diyordu. Hatta müşriklerin imana gelmemelerinden o kadar üzülüyordu ki; Allah Tel bu kadar üzülmemesi için Kur'an'da ikaz da bulunarak; 'Bu kitaba inanmazlarsa (ve bu yüzden helak olurlarsa) arkalarından neredeyse kendini helak edeceksin'(Kehf- 1 8/6) buyurdu. Çünkü o rahmet peygamberi onların cehenneme gitmelerini istemiyordu.

  O'nu çok seviyoruz çünkü O, cahiliye devrinin bütün kötülüklerini ortadan kaldırdı.

Kan davasını, adam öldürmeyi, onun bunun haksız yere canına malına kastetmeyi, kız çocuklarını diri, diri toprağa gömmeyi ortadan kaldırdı. Allah Tel Kur'an'da 'Onlardan birine kızın oldu diye müjdelendiğinde, öfkesinden yüzü kapkara kesilir, kendine verilen müjdenin kötülüğünden dolayı kavminden gizlenir. Onu aşağılık duygusu içinde kalarak yanında tutsun mu, yoksa toprağa mı gömsün ikilemi içinde kalırdı. Bakın ki onların bu hükümleri ne kötü bir hükümdür.' (Nahl 16/58-59) buyurarak, bu haldeki toplumu Peygamberimiz eğitmiş 'Cennet anaların ayakları altındadır' buyurarak aşağılanan, hor görülen kadınları en yüksek seviyeye çıkarmıştır. .

  Muhterem Kardeşlerim

  Hz. Muhammed (S.A.V.) insanları da, ümmetini de seviyordu. Ümmeti de onu seviyor.

Ümmetinin de onu sevdiğine dair belki yüzlerce misal anlatmak mümkündür. Şair bir seher vaktinde namazını kılmış dua ederken bir rüzgr esmiş kıbleye doğru, işte bu rüzgrla Peygamber Efendimize selam göndermiş, söyle söylemiş; 'Ey bad-ı saba uğrarsa yolun semt­i Haremeyn'e, Tazimimi arz eyle Resülüs-sekaleyne.' 'Ey sabah rüzgrı eğer yolun Peygamberimize ve Mescid-i Harama uğrarsa insanların ve cinlerin peygamberi olan O peygambere hürmetimi, saygımı arzet'.

 

  Yaman Dede Kayseri'nin Talas'tan bir Rum ailesinin çocuğu, ama onun peygamber sevgisi öyle büyük ki, 'Gönül hun oldu şevkinden boyandım Ya Resulallah, Bilmem bu hicrana nasıl dayandım Ya Resulallah' kasidesi ona ait. 'Arayı arayı bulsam izini, İzinin tozuna sürsem yüzümü, Hak nasip eylese görsem yüzünü, Ya Muhammed canım arzular seni', 'Canım kurban olsun senin yoluna, adı güzel kendi güzel Muhammed, Gel şefaat eyle kemter kuluna, adı güzel kendi güzel Muhammed' diyen Yunus'u, 'Sakın terki edepten, kuy-ı mahbub-ı hüdadır bu, nazargah-ı ilahidir, Makam-ı Mustafa'dır bu' diyen Nabiyi, 'Dünya neye sahipse, onun vergisidir hep, Medyun ona cemiyet, medyun ona fert, Medyundur o masuma bütün bir beşeriyyet. Ya Rab! Bizi mahşerde bu ikrar ile haşret. Diyen Mehmet Akif ERSOY'u bu sevgi seline birer örnek olarak zikredebiliriz.

Evet, O hala ümmetinin başında ve ümmeti Onu çok seviyor. Ümidimiz, isteğimiz, Onun ahlakına uymayan huylarımızı da terk ederek Ona daha yakın olabilmektir. Onun yolunda olabilmemizi Allah'tan niyaz ediyor, hepinizi saygı ve hürmetle selamlıyorum. Allah'a emanet olunuz sevgili kardeşlerim.

 

Sevgili Kardeşlerim.

Bugün de O büyük peygamberin ümmeti O'na olan sevgisini göstermektedir. 1400 yıl sonra Onun sevgisi katlanarak çoğalmakta ve devam etmektedir. Bugün bütün dünyadan milyonlar Mekke ve Medine'dedir ve ziyaret için sıra beklemektedir. Milyonlarca ümmetin tek bir düşüncesi var, Allah'a iyi bir kul olmak, Hz. Muhammed'e layık bir ümmet olabilmek. Kbe'de veya Mescid-i Nebi'de Peygamberin huzurunda nice gözü yaşlı insanları görmek, onların samimiyetine şahit olmak mümkündür.

 

                                                                                              Galip KOÇER

                                                                                              İl Müftü Vekili

 

İşte sağında bir zenci, bir Afrikalı,

Belki Nijeryalı, belki Sudanlı,

Sol yanına oturmuş bir Asyalı,

Belki Hindistanlı, belki Pakistanlı.

Avrupa' dan, Amerika' dan bile gelen var. Tavaf alanı ümmet-i Muhammed'e geliyor dar, Ravza-i Mutahhara' da gurup gurup dua edenler. Mescid-i Nebiden gözyaşı ile oteline gidenler. Bütün dünyadan insan var, baksana

Dili, rengi, giyimleri farklı ama

Tek düşünceleri var; Allah sevgisi,

Peygamber aşkı, kardeşlik duygusu.

Kutlu doğum haftası vardı Nisanda.

Doldu Mü'minler camide, hatta stat da. Geleceğimiz için, ahiret için dua ettiler.

Yakar ile sevgiyle evlerine, işlerine gittiler.

Ya Muhammed! Sen 1400 yaşındasın,

Allah'a şükür ki hala ümmetinin başındasın...

Sohbeti yayına hazırlayan: Selda Avcı

Bakmadan Geçme