Peygamber efendimizi ağlatan ayet

Ramazan'da Kur'n-ı Kerîm'i okumak efendimizin sünnetlerindendir. Efendimiz bunu çokca yapar ve bazı ayetlerde gözyaşlarını tutamazdı.


Ramazan ayı Kur'an-ı Kerim'in doğduğu ay.. Kur'an bu ayda Kadir Gecesi'nde inmeye başladı. Peygamberimiz Kur'an-ı Kerim'i bu ayda daha başka bir tarzda Melek Cebrail ile birlikte okurdu.
CEBRAİL (as) RAMAZAN'DA PEYGAMBERLE MUKABELE EDERDİ
Ramazan ayında Kur'n-ı Kerîm'i mukbele tarzında okumak veya okunan Kur'n'ı takip etmek Hz. Resûlullah'ın (asm) ve Hz. Cebril'in (as) amelinden; Allah Resûlü'nün (asm) sünnetindendir. Bilindiği gibi Hazret-i Cebril (as) her Ramazan ayında Resûl-i Ekrem Efendimiz'e (asm) gelir ve Kur'n-ı Kerîm'in o na kadar nzil olan yetlerini baştan sona, karşılıklı, mukabele tarzında okurlardı. Peygamber Efendimiz'in (asm) veft edeceği yılın Ramazan ayında Hazret-i Cebril (as) iki defa geldi ve Kur'n-ı Kerîm'i baştan sona iki defa mukabele tarzında karşılıklı tilvet buyurdular. Peygamber Efendimiz (asm) Kur'n'ı başkasından dinlemeyi de severlerdi.
KUR'AN-I DİNLEMEK FARZ
Kur'n'ı dinlemek aynı zamanda Kur'n'ın da emridir. Cenb-ı Hak: 'Kur'n okunduğu zaman onu dinleyin ve susun ki, merhamet olunasınız' buyuruyor. Şu halde, okunan Kur'n'ı dinlemek farzdır. Hazret-i Cebril (as) ile Hazret-i Peygamber Efendimiz'in (asm) Ramazan aylarında yaptıkları Kur'n'ı karşılıklı okuma ibdetini model alan Müslümanlar, asırlardan beri güzel sesli hafızların refakatinde her Ramazan ayında bu geleneği sürdürmüşler; Kur'n'ı mukbele tarzında tilvet ederek hatimler indirmişlerdir. Yani tek amel içinde farzı da, sünneti de ihy etmişlerdir.
AHİRETTE ŞEFAATÇİ OLACAK
Mukabeleyi takip ederken mümkünse okunan harfleri içimizden tekrar etmeli, yani biz de okumalıyız. Fakat gücümüz nispetinde yalnız göz takibi yapmakta da bir mahzur yoktur. Ebû Ümme (ra) der ki: Resûlullah'ın (asm) şöyle buyurduğunu işittim: 'Kur'n okuyunuz! Çünkü Kur'n, kıymet günü, kendi yrnına (kendisini okuyan ve amel edenlere) şefaatçi olarak gelecektir.'
EFENDİMİZ DİNLEYİNCE GÖZYAŞLARINI TUTAMADI
İbn-i Mes'ud (ra) anlatıyor: Resûlullahbana hitaben: 'Bana Kur'n oku!' buyurdu. Ben: 'Y Resûlallah! Kur'n sana indirildiği halde, sana Kur'n'ı ben mi okuyacağım?' dedim. Allah Resûlü (asm): 'Ben Kur'n'ı kendimden başka birisinden dinlemeyi hakikaten severim' buyurdu. Bunun üzerine, Resûl-i Ekrem'e Nis Sûresi'nden okumaya başladım. Nihyet; 'Her ümmetten birer şhit getirdiğimiz ve ey Muhammed, onların üzerlerine de seni şhit olarak getirdiğimiz zaman onların hli nice olur?' yetine geldiğimde, Resûl-i Ekrem Efendimiz (asm): 'Şimdilik yeter!' buyurdu. Dönüp baktığımda, bir de ne göreyim, Resûl-i Ekrem Efendimiz'in (asm) iki gözünden yaşlar akıyordu.

Bakmadan Geçme