Patateste ekim zamanı

Fiyatında yaşanan iniş ve çıkışlarla son yıllarda gündemden düşmeyen patateste ekim zamanı başladı. Uzmanlar üreticilerin piyasa koşullarını gözden geçirerek patates dikim alanlarını belirlemeleri gerektiğini vurguladı. Patates üretiminde Kayseri ülkemiz genelinde yüzde 6,05'lik dilimle altıncı sırada yer alıyor.

 Uzmanlar dünyada yaklaşık 385 milyon tonluk üretimde, mısır, buğday ve çeltikten sonra en fazla üretimi yapılan patatesin dördüncü bitki türü olduğuna ve tahıllardan sonra insan beslenmesinde önemli bir paya sahip bulunduğuna dikkat çekiyorlar.

 

 

Kayseri'de üretim yüzde 6,05

Patates üretiminde Kayseri ülkemiz genelinde yüzde 6,05'lik dilimle altıncı sırada yer alıyor. Ülkemizde üretimin yoğun olarak yapıldığı iller yüzde 14,18 payla Niğde, yüzde 10,37 payla Konya, yüzde 9,14 payla Afyonkarahisar, yüzde 8,57 payla İzmir, yüzde 6,32 payla Nevşehir, yüzde 6,05 payla Kayseri,  yüzde 5,53 payla Sivas yüzde 5,24 payla Bolu, yüzde 5,09 payla Aksaray…

Bu illerimizi sırasıyla Adana, Bitlis ve Kars illerimiz takip ediyor.  Ülkemiz üretiminin yaklaşık yüzde 82,75'i bu illerimiz tarafından yapılıyor. Patates siğili hastalığı nedeniyle karantina tedbirleri kapsamında ekim yasağı getirilmesiyle birlikte üretim Nevşehir, Niğde gibi illerimizden diğer illere kayma gösterdi. Nitekim Kayseri'de üretim geçmiş yıllara nazaran iki katına çıktı. Konya, Adana, Bitlis gibi illerimizde de üretim arttı.

 

 

Dünya üretiminde payımız yüzde 1,1

Birim alandan fazla verim sağlanması, besin değerinin yüksek oluşu, sindirim kolaylığı, endüstride farklı şekillerde kullanılması ve her çeşit iklimde yetişmesi nedeniyle patates hemen hemen bütün dünya milletleri tarafından yetiştirilirken, 'Çin, dünya patates üretiminden aldığı yüzde 25 payla dünya üretiminin dörtte birini tek başına gerçekleştiriyor. Bu ülkeyi yüzde 12 payla Hindistan, yüzde 8,2 payla Rusya, yüzde 6,2 payla Ukrayna, yüzde 5,2 payla ABD izliyor. Türkiye ise Dünya üretiminden yüzde 1,1 pay alıyor. Uzmanlar Dünya patates verimi dekarda ortalama 2 bin 29 kilogramken, Türkiye'de 3 bin 95 kilogramı bulduğunu belirtiyorlar.

 

 

Sürdürülebilirlik için üretim maliyetleri düşürülmeli

Patates üretiminde sürdürülebilirliğin sağlanması bakımından başta elektrik olmak üzere üretim maliyetlerinin düşürülmesi gerektiğini bildiren uzmanlar,  Patatesin sanayiye entegrasyonunu sağlamak suretiyle, patateste üretim ve işleme çeşitliliği sağlanması,  İhtiyaç duyulan anaç kademedeki tohumluğun yurt içinde üretilmesi, sertifikalı tohumluk kullanımının desteklenmesine devam edilmesi, Üreticilerin örgütlenmesi için gerekli eğitim ve yayım faaliyetlerine ağırlık verilmesi gerektiğini dile getirdiler.       

Haber: Ramazan KARAKUŞ

Bakmadan Geçme