Paralel yapı'nın 28 şubat'taki kirli tezgahı

28 Şubat Süreci'nde Müsiad Kayseri Şube Başkanlığı yapan Mustafa Tekelli, o dönemde 'Dost Sigorta' adında açtıkları sigorta şirketinin Paralel Yapı tarafından kendi şirketleri 'Işık Sigorta'ya rakip görüldüğü için kapatıldığını söyledi. Tekelli bu durumu eski emniyet müdürü Hanefi Avcı'dan öğrendiklerini kaydetti.

28 Şubat dosyamıza devam ediyoruz. Bugünkü dosyamızda o dönemde MÜSİAD Kayseri Şube Başkanı Mustafa Tekelli'nin ve arkadaşlarının kurduğu sigorta şirketinin ne gibi engellemelerle karşılaştığını işleyeceğiz. 

MÜSİAD'ın basın toplantısını engellediler

28 Şubat sürecinde MÜSİAD Kayseri Şube başkanı olan Mustafa Tekelli o dönemde karşılaştığı sıkıntıları gazetemize anlattı. Tekelli, 'Kayseri'de o zaman MÜSİAD olarak bir basın toplantısı yapacaktık. Polisler beni aradı 'bekleyin geliyoruz. O toplantıyı yapmayın!' dediler. Nedenini sordum. 'Gelince anlatırız' dediler. Toplantı öncesinde gelip bana samimiyetle bazı şeyler söylediler. 'Artık devir değişti. Bu açıklamayı yapmanız size fayda getirmekten çok zarar getirir' açıklamasında bulundular. Yapacağımız açıklama ekonomi ile ilgili desek de samimi şekilde yapılan ısrarlar sonrasında yönetim kurulu ile bir değerlendirme yaptık. Ardından basın açıklamasını yapmama kararı aldık' dedi.

Hürriyet muhabirinin tuzak sorusu

Yapılan uyarılar neticesinde toplantıyı iptal ettiklerini, ancak davet edilenlerle gerçekleşen sohbette Hürriyet gazetesi muhabiri tarafından kışkırtıcı soruların sorulduğunu kaydeden Tekelli, 'Muhabir, askeriye ile ilgili kanaatimi sordu. Bir başka gazeteci arkadaş tam o sırada, 'Bana müsaade benim vaktim doldu' deyip, öpüşüp ayrılır gibi yaptı. Ama kulağıma eğilip, 'Bu soru tuzak soru, sakın cevaplama' dedi. Daha sonra ona da teşekkür ettim. Böylelikle cevap vermedik. 28 Şubat sürecinde karşılaştığımız ilk olay oldu' dedi.

Paralel Yapı'nın 28 Şubat'taki kirli tezgahı

O dönemde kurulan 'Dost Sigorta'nın da nasıl kapatıldığının hikayesini anlatan Tekelli, o süreçte Paralel Yapı'nın rakiplerini alt etmek izlediği kirli yolu da gözler önüne serdi. Tekelli, olayı şöyle anlattı:

'Merkezi Kayseri'de olan bu şirketi Bursa ve Adana'dan arkadaşların da olduğu bir grup ile kurduk. Bakanlar kurulundan izin almıştık. Hiçbir faaliyet yapmamasına rağmen genel merkezimize Terörle Mücadele Şubesi'nden 3-4 kişi gelmiş. Dost Sigorta ile ilgili sorular sormuşlar. Oradaki müdür arkadaşımız 'bunun terör ile ne alakası var?' diye sormasına rağmen polisler bunu kendilerinin de bilmediğini söylemiş. Bizim ekonomi ile ilgili bir işimize terör ile mücadele nasıl müdahil olabilir? Çok endişe ettim.

Bir gün sabaha karşı Kayseri'deki benim de dahil olduğum 9 arkadaşı evlerimizi basarak gözaltına aldılar. 8 gün gözaltında tuttular. Bizim sigorta şirketini nasıl kurduğumuzu, parayı nasıl bulduğumuzu sordular. Almanya'ya gidip gelmediğimizi sordular. Halbuki o zaman kadar Almanya'ya hiç gitmemiştim. Oradaki polis arkadaşlar bizi dinledikten sonra suç teşkil edecek bir durumun olmadığını, bizim de normal birer vatandaş olduğumuzu söylediler. Polislerin orada söylediği önemli bir şey vardı, 'Sizde bir şey yok. Gözünüzü korkutuyorlar. Şirketinizi lağvedecekler' dediler.  

İsimsiz bir mektup üzerinden operasyon başlatıldı

Paralel Yapı'nın sahibi olduğu ve merkezi İstanbul'da olan Işık Sigorta'dan ayrılan bir müdür bizim genel müdürümüz olarak işe başlamıştı. Arkadaşlarımız daha sonra da oradan birkaç kişi daha almışlar. Aralarında bir kavga olmuş, yollarını ayırmışlar. Ben onları sonradan öğrendim. Arkadaşlara 'bir daha oradan personel almayın, personel mi yok bu sektörde?' deyip geçiştirdik.

Daha sonra elimize bazı belgeler geçti. Bize yapılan operasyon imzasız bir şikayet mektubu ile başladı. Bunun bir kopyası daha sonra elime geçti. İşte 'Atatürk düşmanı, irticacıdır. Yurtdışından para toplamıştır' yazıyordu. İsimsiz bir mektup üzerinden bize operasyon başlattılar. 3 şehirde mahkememiz oldu. Daha sonra kendiliğinden bitti.'

O dönemde olayın aslını öğrenmek için 'Haliç'te Yaşayan Simonlar' kitabı nedeniyle Paralelciler tarafından tutuklanan eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı'ya gittiklerini belirten Tekelli, 'Biz esnaf, tüccar, sanayici insanlar olduğumuz için bu işlerin polisiye tarafını bilmiyorduk.  Hanefi Avcı'ya bizim durumu sordum. Avcı, bize 'Ben sizin gözaltına alındığınızı duyunca 2-3 arkadaşa sizlerin kim olduğunu sordum. Bunlar esnaf, tüccar insanlar dediler bana' dedi. Polise sormuş, bunların poliste suç kayıtları yok diye cevap almış. Avcı, 'Size birileri tarafından operasyon yapılıyor. Gözlerinizi korkutacaklar, şirketinizi yok edecekler' dedi. Dedikleri aynen çıktı.' dedi.

Tekelli, Avcı'nın Paralel Yapı'nın sigorta şirketi olan Işık Sigorta'ya rakip olarak açtıkları 'Dost Sigorta' nedeniyle hedef alındıklarını ima ettiğini söyledi.

Haber/Fotoğraf: Bünyamin Gültekin

 

 

Bakmadan Geçme