ÖZGÜRLÜK İÇİN TÜRKİYE'YE GELDİLER

Özgürce yaşamak için uzun ve zor bir yolculuk sonrası Kayseri'ye ulaşan Uygur Türkleri Doğu Türkistan'daki yaşamlarını, Çin zulmünü, Kayseri'ye kadar süren yolculuklarını gazetemizle paylaştılar. Uygur Türkleri, özgürlük için Türkiye'ye geldiklerini söylediler.

 Uygur Türkleri, özgürlük için Türkiye'ye geldiklerini söylediler.

Özgürce yaşamak için uzun ve zor bir yolculuk sonrası Kayseri'ye ulaşan Uygur Türkleri Doğu Türkistan'daki yaşamlarını, Çin zulmünü, Kayseri'ye kadar süren yolculuklarını gazetemizle paylaştılar.

Türkiye'ye hicret edenlerden biri olan A.B (41) Müslüman Türk oldukları için Çin'in kendilerini düşman ilan ettiğini ve her türlü zalimliği yaptığını söyledi. 7 çocuk babası A. B sözlerine şöyle devam etti: ' Memleketimizde dinimizi yaşamak istiyoruz. Fakat Çinliler buna izin vermiyor.  Ülkemizde yaklaşık 30 milyona yakın Müslüman Uygur Türkü var. Bu kadar insanın hiç bir hakkı yok. Tüm haklarımız, özgürlüğümüz Çin tarafından alındı. Çin baskısı her alanda kendini gösteriyor. Ramazan ayında oruç tutmamız yasaklandı. Özgürce bir yaşam sürmek için Türkiye'ye geldik.

SAKAL BIRAKTIĞI İÇİN 7 YIL HAPİS YEDİ

Çinlilerin baskı yoluyla kendilerini asimile etmek istediğini belirten A.B: 'Çinliler bizi dinimizden uzaklaştırmak için her türlü zorluğu çıkartıyor. Kadınlarımız kapandığı için hapis cezasına çarptırılıyor. Eşim bir Müslüman olarak başını rahatça örtemiyor. Ben sakal bıraktığım için 7 yıl hapis yattım. Bizlerin sakal bırakmasını ve kadınlarımızın kapanmasını istemiyorlar. Bunlardan caydırmak için uzun yıllar hapis cezası veriyorlar. Ülkemizde bayrağımızı dahi asamıyoruz. Bayrak asanlara ömür boyu hapis cezası veriyorlar. Burada ise bayraklarımızı rahatlıkla asa biliyoruz. Bizlerin ticaret yapmasına fazla müsaade etmiyorlardı. Biraz para kazansak Çinliler hemen hesap soruyor. Zengin olmamızı istemiyorlardı ' şeklinde konuştu.

Türkiye'de bulunan dostlarının vasıtasıyla Türkiye'ye gelmeye karar verdiklerini söyleyen A.B Kayseri'ye kadar olan yolculuklarını da söyle anlattı: ' Türkiye'ye gitmeye karar verdikten sonra toplandık ve yola çıktı. Bazı yerlerde araçlarla bazı yerlerde ise yürüyerek ilerledik. Yol da bazı arkadaşlarımız yakalandı ve Çin'e teslim edildi. Bizler ise yaklaşık 8 ay süren bir yolculukla İstanbul'a gelmeyi başardık. 3 ay İstanbul'da kaldıktan sonra Kayseri'ye geldik ' .

'YÜREĞİM YANIYOR'

Özgürlüğe kavuşsalar da içlerinde bir burukluk olduğunu ifade eden A.B  ' Türkiye'ye geldiğimiz için mutluyuz. Ama memleketimden ayrıldığım içinde yüreğim yanıyor. Ben ailemle geldim ama birçok akrabam Doğu Türkistan'da kaldı, onları düşündükçe yüreğim yanıyor. Onlarında gelmesini isterim fakat gelmek çok zor' dedi.

 

Bakmadan Geçme