Oyunlarını dünyaya pazarlıyorlar

Geliştirdikleri bilgisayar oyunları ile büyük bir girişimcilik örneği gösteren Kayserili üçüzler Salih, Yusuf, Elif Yörük kardeşlerden Yusuf ile Salih, arkadaşları Abdülmecid Dündar, Mehmet Buğra Ömürsün ve Metehan Nur'la birlikte hazırladıkları bilgisayar oyunlarını dünyaya pazarlıyorlar. Yurtdışında katıldıkları fuarlarda ülkemizi temsil eden ekip, 'Birçok kişi Türkiye'de oyun üretildiğini bile bilmiyordu. Oyunlarımızı görenler çok şaşırdı.' bilgisini verdi.

10 Eylül 1996 tarihinde Kayseri'de dünyaya gelen üçüzlerden Yusuf Macaristan'da sinema animasyon-kurgu tahsili yaparken, Salih İstanbul Ticaret Üniversitesi'nde iç mimarlık eğitimi alıyor. Çalışmalarında en büyük sıkıntılarının sermaye olduğunu kaydeden Yörük kardeşler, 'Bakanlık, dernek, vakıf ve birçok özel şirkete gittik. Gittiğimiz yerlerden tebrik ve takdirlerin dışında bir karşılık alamadık.' şeklinde konuştu.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Kayserili üçüz kardeşlerden Salih ve Yusuf Yörük ile şehrimizi ziyaretleri sırasında oyun yapma düşüncelerini ve bu düşüncenin hayata geçiş aşamasını konuştuk. 

Girişimci kardeşler başlarda kitap yazarak bu meraklarını gidermeye çalışırlar. Herkesin kitap yazdığını gören Yörük kardeşler farklı bir şeyler yapmak için harekete geçer. Çünkü onların arasından sıyrılmaları gerekiyordur.

Bu serüvenin nasıl başladığını anlatan Salih Yörük şunları söyledi, 'İnternette oyun nasıl yapılır diye araştırma yapmaya başladık. Hobi olarak başlamıştık. Daha sonra 'neden kendi paramızı kazanmayalım?' dedik. Ardından hobi olmaktan çıktı ve ekip arkadaşlarımızı oluşturmaya başladık.'

Avrupa'da oyunlarını pazarlıyorlar

'The Fear' adlı oyunları dünya çapında büyük ilgi gören ve bu sayede Silikon Vadisi'ndeki Google Kampüsü'ne de davet edilen ekip Avrupa ülkelerinde katıldıkları fuarlarda oyunlarını pazarlıyorlar.

Kardeşlerden Yusuf Yörük, 'Oyunlarımız belli bir ilgiye ulaşınca Paris oyun festivalinden davet aldık. Orada birçok oyun firmasına sunum yaptık. Yurtdışında katıldığımız diğer fuarlarda da ülkemizi temsil ettik. Birçok kişi Türkiye'de oyun üretildiğini bilmiyordu. Türkiye'de ne şekilde oyun üretildiğini görenler çok şaşırdı. Halen birçok kişi ile irtibattayız.' ifadelerini kullandı.

Ekip, T.R.O.T.A.N adlı bilimkurgu oyunlarını çıkarabilmek için gerekli bütçeyi Kickstarter sitesinde tanıtım yaparak başardı. 'Markafoni'nin kurucusu Sina Afra'nın tebrik postası ve yaptığı bireysel bağış oldukça motive edici oldu ve bir kez daha başarabileceğimize olan inancımız arttı' diyen Yörük kardeşler sözlerine şöyle devam etti;

'Bu sayede oyunumuzun yapımına kaldığımız yerden devam edebildik. T.R.O.T.A.N birçok ünlü Türk ve yabancı internet sitelerinde yer aldı. Bu sayede henüz çıkmadan oyunumuzu bekleyen birçok oyuncu kitlesi oluştu. Çok yakında bu oyunumuzu da Google Play ve Appstore'a çıkartacağız. 'Neden Türkçe bir isim seçmediniz?' sorusuna verebileceğimiz cevap şu: Biz dünyaya hitap eden oyunlar ortaya çıkarmak ve dünyaya eğitici bilgiler vermek istiyoruz. Bir diğer oyunumuz ise Rise of The Kingdoms Online. Bu oyun Ortaçağ'da geçiyor ve birçok imparatorluğun tarihini anlatıyor.'

Şu anda birkaç oyun daha yaptıklarını aktaran Yörük kardeşler, bu oyunların reklamını yaptıktan sonra piyasaya çıkarmayı düşündüklerini söyledi. Ekip, oyunlarını böylelikle daha büyük kitlelere ulaştırmayı hedefliyor.

En büyük ihtiyaç sermaye

Çalışmalarında en büyük sıkıntılarının sermaye olduğunu kaydeden Yörük kardeşler, 'Bakanlık, dernek, vakıf ve birçok özel şirkete gittik. Gittiğimiz yerlerden tebrik ve takdirlerin dışında bir karşılık alamadık.' şeklinde konuştu.

Ekip önemli

10 Eylül 1996 tarihinde Kayseri'de dünyaya gelen üçüzlerden Yusuf Macaristan'da sinema animasyon-kurgu tahsili yaparken, Salih İstanbul Ticaret Üniversitesi'nde iç mimarlık eğitimi alıyor. Yaklaşık 3 sene önce ekiplerini kurduklarını kaydeden Yörük kardeşler, 'İstanbul Ticaret Üniversitesi'nde okuyan Abdülmecid Dündar reklam ve pazarlama işimizi yürütüyor. Art direktörümüz Yusuf.  Salih, Yıldız Teknik Üniversitesi'nde bilgisayar mühendisliği okuyan Mehmet Buğra Ömürsün ve Girne Amerikan Üniversitesi'nde psikoloji okuyan Metehan Nur ise modelleme ile uğraşıyor.' bilgisini verdiler.

 'Eleştirilere kulak tıkadık'

Türkiye'de oyun üretmek isteyenlerin kendileri ile zaman zaman iletişime geçtiklerini belirten Yörük kardeşler, onlara olumsuz eleştirilere kulak tıkamalarını önerdiklerini söylüyorlar.

Bu işe başlayacakların yerli forumlar yerine yabancı forumları takip etmelerini tavsiye eden Yörük kardeşler, ilerlemenin ancak bu şekilde kaydedilebileceğinin altını çizdiler.

Haber: Bünyamin Gültekin

Bakmadan Geçme